Λεονάρντο Παδούρα: Κάθε εξόριστος είναι μια ξεχωριστή ιστορία…

Λεονάρντο Παδούρα: Κάθε εξόριστος είναι μια ξεχωριστή ιστορία…

[Εξομολογήσεις…]

– Ψάχνουν το όνειρό τους

«Κάποτε όταν έφτασα στο Μαϊάμισυνάντησα έναν παλιό συμφοιτητή μου. Εκείνος μου είπε πως εδώ χρειάζεται να τα μάθεις όλα από την αρχή.

Στην Κούβα οι πόρτες ανοίγουν προς τα μέσα, εδώ προς τα έξω. Για παράδειγμα ο χαρακτήρας του Ίρβινγκ στο μυθιστόρημα φεύγει από την Κούβα επειδή φοβάται. Πιστεύει ότι θεραπεύτηκε από τον τρόμο, όμως εκεί δεν βρίσκει αυτό που έψαχνε.

Αυτός ο ήρωας είναι σημαντικός, γιατί είναι ο τυπικός Κουβανός: Ενώ φεύγει από την πατρίδα του, ουσιαστικά μένει εγκλωβισμένος εδώ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε κουλτούρα είναι μια σειρά από κώδικες που εγκαθιδρύονται μέσα στην Ιστορία.Το σίγουρο είναι πως δεν πιστεύω ότι ζούμε σε μια μετακαστρική περίοδο. Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στον κόσμο που δημιούργησαν οι εποχές Φιντέλ Κάστρο.

Όλη η πραγματική οικονομία της χώρας ανήκει αποκλειστικά στο κράτος. Το απλό αυτοκίνητο κάποτε θεωρούνταν καπιταλιστική ιδιοκτησία και τώρα κοστίζει μια περιουσία. Τι ακριβώς κερδίζουμε απ’ όλα αυτά; Ο πραγματικός σοσιαλισμός βρίσκεται αλλού. Η κυβέρνηση οφείλει να περάσει άμεσα σε δομικές τομές. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα υπάρξουν τεράστιες αλλαγές στην Κούβα. Προς ποια κατεύθυνση, θα το δούμε.

Κάθε εξόριστος έχει και από μια ξεχωριστή ιστορία. Άλλοι προσαρμόζονται και άλλοι όχι. Κυρίως ψάχνουν το όνειρό τους. Η εξορία σε αναγκάζει να επανεπινοήσεις τον εαυτό σου».

Υπογραφή: Λεονάρντο Παδούρα, Διάσημος Κουβανός Συγγραφέας

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ