Όχι σε κυβερνήσεις συνεργασίας λένε οι πολίτες

Όχι σε κυβερνήσεις συνεργασίας λένε οι πολίτες

– Ένας στους δύο θέλει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ (2012 – 2015) και ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (2015 – 2019) έχουν αφήσει ένα βαθύ αποτύπωμα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Και παράλληλα –για διαφορετικούς λόγους η καθεμία– έχουν προκαλέσει ένα έντονο μελάνωμα στις μνήμες των πολιτών.

Τα έργα και οι ημέρες τους απογοήτευσαν, δυσαρέστησαν, θύμωσαν και εξόργισαν. Εξ ου και η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας (οποιασδήποτε μορφής) μετά τις προσεχείς εκλογές όχι μόνο δεν συγκινεί αλλά είναι εντελώς απωθητική, ακόμη και ως ιδέα, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Αυτό προκύπτει σαφώς από τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Διαπίστωση που αποκτά βαρύνουσα σημασία, καθώς η συγκρότηση κυβέρνησης από δύο ή περισσότερα κόμματα δείχνει να είναι αναπότρεπτη ως εκδοχή στις επόμενες (ή μεθεπόμενες) εκλογές. Καθότι η προοπτική της αυτοδυναμίας προϊόντος του χρόνου… απομακρύνεται.

Πιο συγκεκριμένα: Σύμφωνα με την έρευνα της GPO, μόλις το 12,6% επιθυμεί μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αυτό που ο Αλ. Τσίπρας περιγράφει ως προοδευτική κυβέρνηση. Ακόμη πιο λίγοι (8,5%) εκείνοι που τάσσονται υπέρ της συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, εκδοχή που κατά πολλούς είναι και η πιο πιθανή, αν δεν προκύψει (και από τις δεύτερες εκλογές) αυτοδυναμία. Αντίθετα, ένα σημαντικό τμήμα των πολιτών επιθυμεί τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, 30,3% της Νέας Δημοκρατίας και 17,7% του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόμοια είναι η εικόνα από την έρευνα που διενήργησε πρόσφατα η εταιρεία Marc. Μόλις το 11,8% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και ένα 11,7% Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ. Η αυτοδυναμία και εδώ είναι το μεγάλο ζητούμενο για τους πολίτες. Το 28,3% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το 13,1% αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.

Διχασμένοι
Διχάζονται, στο μεταξύ, οι απόψεις των πολιτών όσον αφορά το ζήτημα των εκλογών, με τους μεν να προτιμούν η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία (τετραετία) της και οι δε να προκηρύξει εκλογές για μέσα στο φθινόπωρο.

Στην έρευνα της GPO (Ιούνιος), υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας τάσσεται το 51,7% και υπέρ των πρόωρων εκλογών το 44,5%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην έρευνα του Μαΐου ήταν 54% και 40,3%, ήτοι έχουμε μια σημαντική υποχώρηση της πρώτης και μια ουσιαστική αύξηση της δεύτερης.

Κάτι που πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι στην ελληνική κοινωνία παγιώνεται η εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών συγκεντρώνει όλο και περισσότερες πιθανότητες. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην έρευνα της εταιρείας Marc. Το 48,1% τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης της τετραετίας, ενώ το 46,5% υπέρ των πρόωρων εκλογών.


300.000 νέες ψήφοι…

Περί τους 300.000 υπολογίζεται ότι θα είναι οι πολίτες που στις προσεχείς εκλογές θα ασκήσουν για πρώτη φορά το εκλογικό τους δικαίωμα. Νέα παιδιά δηλαδή. Το γεγονός αυτό απασχολεί έντονα την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η απήχηση του κόμματος στους νέους είναι πολύ χαμηλή. Στις εκλογές του 2019 ήταν κάπου 15 μονάδες κάτω από το ποσοστό που συγκέντρωσε η Νέα Δημοκρατία.

Υπό τον… φόβο των 300.000 νέων ψηφοφόρων, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται διάφορα σχέδια προκειμένου να προσεγγίσουν τη νέα γενιά και να αλλάξουν το κλίμα. Το εγχείρημα πολύ δύσκολο, καθώς οι νέοι ελάχιστα ασχολούνται με τα πολιτικά θέματα αφενός και αφετέρου βιώνουν μια δύσκολη κατάσταση σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους. Ως εκ τούτου, είναι και απογοητευμένοι και εξοργισμένοι.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ