«Μητέρα των μαχών» για τον ΣΥΡΙΖΑ οι πρώτες εκλογές

«Μητέρα των μαχών» για τον ΣΥΡΙΖΑ οι πρώτες εκλογές

–Να φύγει η Νέα Δημοκρατία από την εξουσία και να ανοίξει ο δρόμος για την προοδευτική κυβέρνηση

Ως τη «μητέρα των μαχών» αντιμετωπίζουν στην Κουμουνδούρου τις επερχόμενες (πρώτες) εκλογές, καθώς εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα δεν θα καθορίσουν απλά τις πολιτικές εξελίξεις αλλά παράλληλα θα ορίσουν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η χώρα τα επόμενα χρόνια. Καθότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, θεωρούν ότι είναι μοναδική ευκαιρία για την εκθρόνιση της Νέας Δημοκρατίας από την εξουσία και τον σχηματισμό μιας προοδευτικής κυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και το τέλμα και να αποκαταστήσει τις αδικίες της πολιτικής που εφαρμόστηκε τα τελευταία τρία χρόνια.

«Κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή» είναι το σλόγκαν που ακούγεται έντονα στα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ και θα αποτελέσει μέρος του αφηγήματος που θα προβάλει προεκλογικά ο Αλ. Τσίπρας.

Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί και το ενδεχόμενο των επαναληπτικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν με τον νέο εκλογικό νόμο (ενισχυμένη αναλογική) που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος ως προς την έκβαση της εκλογικής μάχης, έχει δε προβλέψει κατ’ επανάληψη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και με διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία.

Και αυτό κόντρα στα ευρήματα όλων ανεξαιρέτως των δημοσκοπήσεων και τις άλλες ενδείξεις (π.χ. το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία). Αν τυχόν επιβεβαιωθούν οι… παράτολμες προβλέψεις του, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την αποκαθήλωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Σε αυτήν θα κληθούν να συμπράξουν το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 (αν κι εφόσον το τελευταίο καταφέρει να περάσει το όριο του 3% και να είναι στην επόμενη Βουλή). Εκτιμούν ότι οι συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ θα είναι δύσκολες, λόγω των όρων που θέτει ο Ν. Ανδρουλάκης (όχι πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας), πιστεύουν ωστόσο ότι θα βρεθεί πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας.

«Δεν θα θελήσει ο κ. Ανδρουλάκης να φορτωθεί τις ευθύνες για την παραμονή της Δεξιάς στην εξουσία», λένε χαρακτηριστικά. Στην Κουμουνδούρου πάντως φαίνεται να πιστεύουν ότι προοδευτική κυβέρνηση, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να σχηματιστεί ακόμη κι αν είναι δεύτερο κόμμα! Προϋπόθεση πρώτη: Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί σαφώς πάνω από το 25% – 26%. Προϋπόθεση δεύτερη: Το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί σε διψήφιο ποσοστό 12% – 14%, ώστε από κοινού να αθροίζουν ένα ποσοστό που θα τους δίνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία άνω των 150 εδρών.

Έτσι δεν θα χρειαστεί ο κ. Τσίπρας να μπει σε ατέρμονες συζητήσεις (διαπραγματεύσεις) με τον Γ. Βαρουφάκη, εάν κι εφόσον το ΜεΡΑ25 είναι στην επόμενη Βουλή. Στην Κουμουνδούρου υπάρχει ένας προβληματισμός ως προς τη στάση που θα τηρήσουν ορισμένοι εκ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Βουλευτές όπως, π.χ., ο Ανδρ. Λοβέρδος, η Ν. Γιαννακοπούλου κ.ά., οι οποίοι έχουν κατά καιρούς εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια τέτοια προοπτική.

Στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα επισημαίνουν ότι όταν έρθει η… ώρα της κρίσεως, που θα κληθούν να διαλέξουν ποια κυβέρνηση θα αναλάβει τις τύχες της χώρας, καθένας θα αναλάβει την ευθύνη των επιλογών του.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ