«Φωτιά» στα ΑΕΙ βάζει η Κεραμέως

«Φωτιά» στα ΑΕΙ βάζει η Κεραμέως

–Πρυτάνεις και καθηγητές διαφωνούν με το νομοσχέδιο και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις
–Για επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο μιλάει η αντιπολίτευση

Θερμό φθινόπωρο αναμένεται στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η απόφαση της κυβέρνησης να περάσει, σκοπίμως μέσα στο καλοκαίρι, από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια απειλεί να εξελιχθεί σε βραδυφλεγή βόμβα.

Η αρμόδια υπουργός Ν. Κεραμέως, με τις… ευλογίες του Μεγάρου Μαξίμου, δείχνει να αγνοεί (υποτιμά) το κύμα των αντιδράσεων και προχωράει… ακάθεκτη.

Η συντριπτική πλειοψηφία πρυτάνεων και καθηγητών, ακόμη κι εκείνων που πρόσκεινται ιδεολογικά στην κυβερνητική παράταξη, διαφωνεί κατηγορηματικά με βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και ζητάει την απόσυρσή του και εξαρχής διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πρόσφατα, 1.000 εξ αυτών συνυπέγραψαν ένα κοινό κείμενο διαμαρτυρίας, στο ο­ποίο, μεταξύ των άλλων, θέτουν προ των ευθυνών της την κ. Κεραμέως αλλά και συνολικά την κυβέρνηση για τις επιπτώσεις που θα έχει το συ­γκεκριμένο νομοθέτημα. Στη διάρκεια της εβδομάδας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ήταν η αρχή μιας σειράς κινητοποιήσεων, που θα κορυφωθούν με την έναρξη της νέας σεζόν, το φθινόπωρο. Ωστόσο, τότε, οι πρυτάνεις και οι καθηγητές δεν θα είναι το μοναδικό μέτωπο στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα έχει να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Θα βρεθεί αντιμέτωπη και με τις έντονες αντιδράσεις των φοιτητών, που ετοιμάζονται να δώσουν μάχη ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να ε­γκαταστήσει αστυνομία εντός των πανεπιστημίων.

Το κλίμα εντός των φοιτητικών παρατάξεων είναι τεταμένο, αλλά, λόγω θερινής περιόδου, δεν μπορούν να οργανωθούν σοβαρές κινητοποιήσεις. Με την έναρξη της νέας σεζόν οι αντιδράσεις θα κλιμακωθούν και δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο καταλήψεων στα ΑΕΙ σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Εκτός από τους καθηγητές και τους φοιτητές, όμως, η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της και –σχεδόν– όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε ήδη το στίγμα των προθέσεών του αλλά και της σκληρής στάσης που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως προς το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο» εκ μέρους της κυβέρνησης, για «ανατροπή των δημοκρατικών δομών», που οδηγούν στη «μετάλλαξη του πανεπιστημίου σε ιδιωτική εταιρεία»! Επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει κοινώς αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και στο ΚΚΕ, καθώς τονίζουν ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας δημιουργεί ένα πανεπιστήμιο κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις της καπιταλιστικής κερδοφορίας, αλλά είναι ξένο ως προς τις ανάγκες των νέων για σπουδές με δικαιώματα. Όλα λοιπόν δείχνουν ότι πάμε για ένα θερμό φθινόπωρο στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ