Βασίλης Κεγκέρογλου στο “Π”: Το ΠΑΣΟΚ θεμελίωσε το Κοινωνικό Κράτος, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ το γκρέμισαν

Βασίλης Κεγκέρογλου στο “Π”: Το ΠΑΣΟΚ θεμελίωσε το Κοινωνικό Κράτος, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ το γκρέμισαν

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
Βουλευτή Ηρακλείου Κρήτης ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής


Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία μετέβαλαν τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες διεθνώς. Οι επιπτώσεις τους, με την ενεργειακή και οικονομική κρίση, έπληξαν και συνεχίζουν να πλήττουν το Κοινωνικό Κράτος και να θέτουν σε αμφισβήτηση τα δικαιώματα των πολιτών, εξαφανίζοντας καθημερινά κάθε εναπομείνασα κοινωνική ευμάρεια.

Σήμερα, αντιλαμβάνονται όλοι την αξία του Κοινωνικού Κράτους, των κοινωνικών και οικονομικών κατακτήσεων των πολιτών και των προοδευτικών πολιτικών της Σοσιαλδημοκρατίας διεθνώς.

Επανέρχεται η ανάγκη να τεθεί ο άνθρωπος στο επίκεντρο των πολιτικών, με ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο.

Στην πατρίδα μας, το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνος ο πολιτικός φορέας που θεμελίωσε και εγκαθίδρυσε το Κοινωνικό Κράτος στην Ελλάδα.

Εκτός από τις μεγάλες τομές με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την Παιδεία και την Κοινωνική Πρόνοια για τους αδύναμους και τα ΑμεΑ (ΕΚΑΣ, «Βοήθεια στο Σπίτι» κ.λπ.), το ΠΑΣΟΚ έθεσε την κοινωνική διάσταση οριζόντια σε όλες τις πολιτικές. Για ανάπτυξη με κοινωνική ωφέλεια και για οικονομία με νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, αξιοπρεπείς αμοιβές και ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες.

Το ΠΑΣΟΚ δεν εγκατέλειψε ποτέ την πολιτική του για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Κοινωνικό Κράτος, με σχέδιο, στόχους και βιώσιμα μοντέλα.

Το 2009, παρά τη χρεοκοπία που μας κληροδότησε η ΝΔ, σχεδιάσαμε και θέσαμε σε εφαρμογή μια νέα στρατηγική για την αντιμετώπιση της φτώχειας, την κοινωνική ένταξη και συνοχή, προωθήσαμε μια δίκαιη μεταρρύθμιση για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα αλλά και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.

Πολιτικές όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Ταμείο για την Επισιτιστική Βοήθεια των Απόρων (ΤΕΒΑ), το Πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη», οι νέες δομές αντιμετώπισης έντονων κοινωνικών προβλημάτων, τα Κέντρα Ημέρας Αστέγων, οι Κοινωνικοί Ξενώνες, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία κ.λπ., η μελέτη για τη Στεγαστική Πολιτική, που δυστυχώς δεν την αξιοποίησε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ, αλλά και τόσα άλλα μέτρα που κράτησαν όρθια την κοινωνία.

Την περίοδο 2015 – 2019 υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματα των πολιτών με συνεχείς δράσεις αλλά και με προτάσεις νόμου που καταθέσαμε για την αναβάθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Προστασίας και Φροντίδας, για την Εθνική Δημογραφική Πολιτική και τη Στήριξη της Οικογένειας, για την επαναφορά της 13ης σύνταξης και για τη θεσμοθέτηση ενός νέου ΕΚΑΣ.

Την αποτυχημένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαδέχθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη που, αντί να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο για τους πολίτες, τα επιδείνωσε.

Η ΝΔ, με τις πολιτικές επιλογές της και τον τρόπο διαχείρισης της εξουσίας, εξαντλεί και τα τελευταία περιθώρια ανοχής των πολιτών, διευρύνει τις ανισότητες και αφαιρεί δικαιώματα εργαζομένων, υποβαθμίζοντας το Κοινωνικό Κράτος και τις υποδομές του. Η ΝΔ, αντί να αντιστρέψει τη δυσμενή σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την επιδείνωσε, επιβαρύνοντας περαιτέρω την πλειονότητα του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και δεν ενισχύει το πραγματικό εισόδημα των πολιτών για να την αντιμετωπίσουν. Αντίθετα, προστατεύει τα υπερκέρδη των μεγάλων παικτών της ενέργειας και των βασικών αγαθών.

Οι πολιτικές επιλογές και σκοπιμότητες της κυβέρνησης και το υπερσυγκεντρωτικό και αδιαφανές σύστημα διακυβέρνησης που επέλεξε εξυπηρετούν τους λίγους, ισχυρούς και ημέτερους, βαλτώνοντας την οικονομία, αυξάνοντας τη φτώχεια και διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες.

Μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, την πανδημία και την κρίση του πληθωρισμού, το στοίχημα για το Κοινωνικό Κράτος είναι η αναβάθμιση και η ανθεκτικότητά του. Η αναβάθμισή του για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις κοινωνικές ανισότητες. Και η ανθεκτικότητά του για να είναι βιώσιμο και να ανταποκρίνεται με επάρκεια έναντι κάθε μορφής κρίσης.

Αναδείξαμε στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή τις προτάσεις μας για το Κοινωνικό Κράτος.

Ενδεικτικά αναφέρω:

• Είναι αναγκαίο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, από εργαλείο για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, να αναβαθμιστεί και να λειτουργήσει ολοκληρωμένα και με τους τρεις πυλώνες του, την οικονομική στήριξη, που πρέπει να αναπροσαρμοστεί με βάση τον βασικό μισθό στα 751 ευρώ, την κοινωνική συνοχή και την εργασιακή επανένταξη, ώστε να εξασφαλίζει όχι μόνο ένα ελάχιστο εισόδημα αλλά και ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους τους αδύναμους.
• Επιμένουμε ότι πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και στη συνέχεια ο καθορισμός του να γίνεται μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι έχουν χάσει λόγω του πληθωρισμού το 18% της αγοραστικής τους δύναμης και οι μερικώς απασχολούμενοι το 28%
• Το Δημογραφικό πρέπει να συνδεθεί όχι μόνο με σύγχρονη πολιτική κοινωνικής στέγης αλλά και με το σύνολο της κοινωνικής πολιτικής.
• Είναι απαραίτητη η κοινωνική διάσταση στη φορολογική πολιτική, με την άμεση αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και την αλλαγή της δυσμενούς σχέσης έμμεσων – άμεσων φόρων, που συνεχώς επιδεινώνεται.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με τις παρακαταθήκες του, την παρουσία του μέσα και έξω από τη Βουλή και τις τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις του, αποτελεί τη μόνη διέξοδο για τον λαό, τη μόνη ελπίδα για να ξαναχτιστεί Κοινωνικό Κράτος στη χώρα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ