Πάνω από 50.000 τα ημερήσια κρούσματα! – Η κορύφωση του έκτου κύματος την επόμενη εβδομάδα

Πάνω από 50.000 τα ημερήσια κρούσματα! – Η κορύφωση του έκτου κύματος την επόμενη εβδομάδα

–«Βράζουν» Μύκονος, Μήλος, Πάρος και Σαντορίνη
–18.113 παιδιά 4 – 18 ετών με κορονοϊό την εβδομάδα που πέρασε
–Τι θα φέρει η αρνητική εξέλιξη της πανδημίας

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπεται η κορύφωση του έκτου κύματος, σύμφωνα με τους ειδικούς, που αναλύουν την πορεία της πανδημίας με τα μαθηματικά μοντέλα. Μια κορύφωση που θα είναι παρατεταμένη και θα διαρκέσει όλο τον Ιούλιο, με περισσότερα από 30.000 κρούσματα ημερησίως, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης, ο οποίος εκτιμά ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ περισσότερα από αυτά που δηλώνονται και ίσως ξεπερνούν τα 50.000.

Τη Δευτέρα είχαμε 9.360 κρούσματα, με 1.841 επαναλοιμώξεις, 23 θανάτους, 257 νέες νοσηλείες και 102 διασωληνωμένους, την Τρίτη τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στα 27.556, με 5.022 επαναλοιμώξεις, ενώ είχαμε 19 θανάτους, 292 εισαγωγές και 98 διασωληνωμένους ασθενείς. Αντίστοιχα, την Τετάρτη τα κρούσματα ήταν 19.303, με 4.061 επαναλοιμώξεις, 22 θανάτους, 282 εισαγωγές και 96 διασωληνωμένους.

Οι περιοχές που «βράζουν» είναι: Η Μύκονος με δείκτη θετικότητας 64,21%, η Μήλος με 47,47%, η Πάρος με 46,44% και η Σαντορίνη με 41,39%. Την προηγούμενη εβδομάδα νόσησαν 18.113 παιδιά ηλικίας 4 – 18 ετών, αποτελώντας το 15% του συνόλου των κρουσμάτων.

Το σύστημα υγείας πιέζεται σοβαρά, αφού καθημερινά έχουμε κατά μέσο όρο 280 νέες εισαγωγές, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει σε εφημερίες τρόμου στα νοσοκομεία, με ράντζα στους διαδρόμους μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε δωμάτιο, ενώ υπάρχουν περιστατικά που οδηγούνται σε περιφερειακά νοσοκομεία. Ξανανοίγουν δε οι κλινικές κορονοϊού, που από τις αρχές του Ιουνίου είχαν κλείσει και είχαν διατεθεί για άλλα περιστατικά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής, πλαισιωμένος από τους δύο αντιπροέδρους του Οργανισμού, τον Δημήτριο Παρασκευή, αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, και τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο, επίκουρο καθηγητή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, «η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται, προς το παρόν, στο Ιόνιο, στο Νότιο Αιγαίο, στην Κρήτη και στην Αττική. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός πως η αύξηση νοσηλειών σε απλές κλίνες δεν μεταφράζεται, προς το παρόν τουλάχιστον, σε αύξηση νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ, ούτε σε αύξηση των θανάτων. Αυτό το στοιχείο είναι ενδεικτικό ότι το αποτύπωμα της παρούσας έξαρσης θα είναι ήπιο σε ότι αφορά νοσηλείες ΜΕΘ.

«Βλέπουμε αύξηση στο ποσοστό των κρουσμάτων στις ηλικίες 18 – 24 που έχουν μεταβεί σε τουριστικούς προορισμούς. Αυτά τα παιδιά θα το περάσουν πιο ήπια και δεν θα πιέσουν το ΕΣΥ», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και πρόσθεσε:

Όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο κόκκινο
«Μπορεί να υπάρχουν μερικές διαφορές μεταξύ των χωρών όμως τα κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 πληθυσμού σημειώνουν αύξηση σε όλα τα κράτη». Παράλληλα, παρουσίασε σχετικό πίνακα με τα τεστ στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (μετά την Κύπρο) στον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται ανά 100.000 πληθυσμού.

Αυξητικές τάσεις δείχνουν και τα λύματα
Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 9 από τις 11 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, σταθεροποίηση σε μία περιοχή και οριακή μείωση επίσης σε μία. Καθαρά αυξητικές ήταν οι τάσεις στο Ηράκλειο (+42%), στον Βόλο (+54%), στην Κέρκυρα (+62%), στη Θεσσαλονίκη (+68%), στα Ιωάννινα (+79%), στη Λάρισα (+91%), στην Αττική (+91%), στην Ξάνθη (+99%) και στην Αλεξανδρούπολη (+148%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στα Χανιά (-5%), ενώ οριακή μείωση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (-26%).

Πίσω στη μάσκα…
Η επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας τουλάχιστον σε χώρους με συνωστισμό, είτε είναι ανοικτοί –όπως τα γήπεδα, οι συναυλιακοί χώροι, τα θέατρα– είτε κλειστοί –όπως τα σούπερ μάρκετ–, θα είναι ίσως το πρώτο μέτρο που θα εφαρμοστεί και το πιο ανώδυνο σχετικά.

Η αύξηση όμως των εισαγωγών έστω και σε απλές κλίνες κορονοϊού, που ήδη έχει οδηγήσει και πάλι στην ανάπτυξη κλινικών κορονοϊού, θα οδηγήσει σε επαναφορά περιοριστικών μέτρων στα νοσοκομεία, αλλά και στη ματαίωση των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων και στον περιορισμό των διαγνωστικών εξετάσεων.

Στα προηγούμενα κύματα, το μέτρο αυτό γονάτισε στην κυριολεξία εκατοντάδες ασθενείς, που δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν για να κάνουν επέμβαση ή εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα, ούτε καν με τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ. Το αποτέλεσμα ήταν κάποιοι να βλέπουν την υγεία τους να επιδεινώνεται, ενώ για κάποιους άλλους η κατάληξη ήταν τραγική.

Η ύφεση της πανδημίας τον Ιούνιο έδωσε την ελπίδα ότι επιτέλους εκείνοι που είχαν ανάγκη θα προστρέξουν στο ΕΣΥ για να κάνουν ό,τι είχαν παραμελήσει.

Πίσω στα ράντζα…
Κατά τη διάρκεια της εφημερίας στα νοσοκομεία έχουμε επανεμφάνιση των ράντζων στους διαδρόμους. Έτσι, λοιπόν, είτε με ύφεση είτε με έξαρση της πανδημίας, αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο είναι εκείνοι που δεν έχουν χρήματα για να απολαύσουν τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα.

Το 72,6% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του
Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 21.090.000 εμβολιασμοί, 7.910.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 75,3% επί του γενικού πληθυσμού και 84,9% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με μία δόση είναι αντίστοιχα 75,2% και 85,7%.

Περισσότεροι από 7.618.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,6% επί του γενικού πληθυσμού και 81,2% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς στην ΕΕ είναι αντίστοιχα 72,6% και 83,2%.

Σε σχέση με τα αριθμητικά στοιχεία της τρίτης δόσης, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.811.000 εμβολιασμοί (80,4% των δικαιούχων), με το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 να ξεπερνάει το 90%.

Όσον αφορά την τέταρτη δόση, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 332.000 εμβολιασμοί σε άτομα άνω των 60, ενώ άλλοι 40.000 έχουν κλείσει ραντεβού (17,1% των δικαιούχων). Στην ηλικιακή ομάδα 39 – 59 έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 14.000 εμβολιασμοί και άλλοι 18.000 έχουν κλείσει ραντεβού.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ