Ντόρα Ψαλτοπούλου στο “Π”: Η επίδραση της πανδημίας Covid-19 στη δυναμική των λοιμώξεων αναπνευστικών ιών

Ντόρα Ψαλτοπούλου στο “Π”: Η επίδραση της πανδημίας Covid-19 στη δυναμική των λοιμώξεων αναπνευστικών ιών

Της
ΝΤΟΡΑΣ ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟΥ
Παθολόγου, Καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής
στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ


Στο έγκριτο διεθνές περιοδικό «The Lancet Respiratory Medicine» δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα άρθρο για το πώς η πανδημία Covid-19 επηρεάζει τη διασπορά στην κοινότητα των υπόλοιπων αναπνευστικών ιών.

Οι χειμερινοί μήνες συνήθως οδηγούν σε αυξημένο αριθμό λοιμώξεων αναπνευστικών ιών, καθώς οι συνθήκες του χειμώνα ευνοούν την αναπαραγωγή των ιών.

Ωστόσο, οι τελευταίοι δύο χειμώνες ήταν διαφορετικοί, καθώς, λόγω της χρήσης μάσκας και των αποστάσεων που επέβαλε η πανδημία, η επίπτωση άλλων αναπνευστικών ιών, όπως η γρίπη, ο ρινοϊός, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ήταν συγκριτικά πολύ μικρότερη. Ωστόσο, σε κάποιες χώρες υπήρχαν αλλαγές στην εποχική διακύμανση των ιών αυτών κατά τους θερινούς μήνες.

Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι οι περιορισμοί, όπως η χρήση μάσκας, είχαν αρχίσει να αίρονται σε πολλές χώρες. Το μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν έχει υπάρξει λοίμωξη όμως έχει επηρεάσει την ανοσία μνήμης των ατόμων. Αν κάποιος δεν εκτεθεί σε παθογόνα για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε η ανοσία του αρχίζει να φθίνει.

Έχει καταγραφεί αύξηση στα κρούσματα αναπνευστικών ιών τους τελευταίους μήνες και δεν έχουν φανεί δείγματα μείωσης. Είναι σημαντικό να δούμε πώς επιδρά αυτή η μειωμένη έκθεση σε αναπνευστικούς ιούς στα παιδιά, σε μελλοντικές ιογενείς λοιμώξεις, και στις αναπνευστικές παθήσεις, όπως το άσθμα. Για την αποφυγή της σοβαρής νόσου είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο, τη γρίπη και τον ιό SARS-CoV-2, αν και την περίοδο της πανδημίας έχει μειωθεί ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης.

Οι αναπνευστικοί ιοί καταληκτικά έχουν αλλάξει στην περίοδο της πανδημίας, και είναι σημαντικό να καταγραφούν οι αλλαγές στην επιδημιολογία των λοιμώξεων αυτών καθώς και στους τρόπους προστασίας του πληθυσμού.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ