Άμεσα μέτρα, πριν ολοκληρωθεί η καταστροφή σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Του
ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Προέδρου ΕΕΑ, Επίτιμου Διδάκτορος ΠΑΠΕΙ
Εδώ και μήνες βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο, λόγω του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις μετράνε και το τελευταίο λεπτό του ευρώ για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και η συνέχεια προβλέπεται δυσκολότερη, αν δεν ληφθούν πραγματικά μέτρα προς την κατεύθυνση της συγκράτησης των τιμών. Όχι επιδοτήσεις και μέτρα περιορισμένης αποτελεσματικότητας, αλλά στοχευμένες κινήσεις, που θα οδηγήσουν σε φθηνότερα καύσιμα στο πρατήριο, σε μειωμένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, σε χαμηλότερες τιμές βασικών αγαθών.
Γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει πραγματική προοπτική βιωσιμότητας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ουσιαστική στήριξη στα νοικοκυριά, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται όλο και περισσότερο, λόγω των διαρκών ανατιμήσεων σε προϊόντα, υπηρεσίες, μεταφορές.
Η ανάγκη για μέτρα που ήδη έχουμε προτείνει, όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, από το 13% στο 6%, δεν προκύπτει από κάποια δική μας παράλογη απαίτηση αλλά από την παρατήρηση των στοιχείων της πραγματικής οικονομίας.
Και οι πιο αξιόπιστες πηγές είναι οι ίδιοι οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο ανησυχία προκαλούν τα συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας που έκανε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την Pulse. Τι είδαμε σε αυτήν την έρευνα; Ότι συνεχίζεται η ανησυχία της κοινωνίας και για το σήμερα και για το αύριο, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι το ενεργειακό κόστος και όλοι προσπαθούν να μειώσουν στο ελάχιστο τα έξοδά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτό που πρέπει να μας θορυβήσει όλους είναι ότι πλέον ένας στους πέντε δηλώνει ότι έχει κόψει την κατανάλωση βασικών αγαθών. Αυτό σημαίνει ότι πλέον υποβιβάζεται το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Δηλαδή γυρίζουμε πίσω αντί να προχωρήσουμε μπροστά.
Ακόμα και για το θέμα των διακοπών, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό όσων δηλώνουν ότι φέτος θα κάνουν λιγότερες συγκριτικά με άλλες χρονιές επικαλείται την οικονομική στενότητα.
Την ίδια ώρα, θεωρούμε δεδομένο ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να καταγράφει νέα ρεκόρ κάθε μήνα. Ποιος λοιπόν πιστεύει ότι υπό αυτές τις συνθήκες μπορούν οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν και τα νοικοκυριά να ανταποκρίνονται κανονικά στις υποχρεώσεις τους;
Εκτιμώ ότι αν τελικά δεν ληφθούν τα μέτρα που προτείνουμε ως αντίδοτο στην παρατεταμένη ακρίβεια, από το φθινόπωρο θα δούμε την οικονομία μας σε χειρότερη κατάσταση και την αγορά να παρακμάζει. Θα υπάρξουν περιπτώσεις πολιτών που δεν θα μπορέσουν να προμηθευτούν πετρέλαιο, επιχειρήσεις που θα αδυνατούν να αγοράσουν εμπόρευμα, άνθρωποι που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να γεμίσουν με καύσιμα τα ρεζερβουάρ των οχημάτων τους. Αυτήν την εξέλιξη θέλουμε; Κάθε μέρα που περνάει χωρίς να εφαρμόζεται ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής θα μας φέρνει και πιο κοντά στο απόλυτο αδιέξοδο.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ