Αλλάζει ξανά τον εκλογικό νόμο ο Μητσοτάκης
Σε μια ύστατη προσπάθεια να πετύχει την αυτοδυναμία
-Στα σκαριά και ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης
Η δεσμευτικού (;) χαρακτήρα τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη για την εξάντληση της τετραετίας από την κυβέρνηση κλείνει προσωρινά (ή μόνιμα;) το κεφάλαιο των πρόωρων εκλογών.
Ταυτόχρονα ανοίγει δύο νέα κεφάλαια: Της αλλαγής του εκλογικού νόμου και του ανασχηματισμού της κυβέρνησης.
Αυτά τα ζητήματα –σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές– θα απασχολήσουν τον πρωθυπουργό τους επόμενους μήνες.
Ο χρόνος που απομένει μέχρι να στηθούν οι κάλπες είναι αρκετός ούτως ώστε να δρομολογηθούν και τα δύο αυτά ζητήματα και να απορροφηθούν οι πολιτικοί κραδασμοί που αναμφίβολα θα προκαλέσουν.
Αν και στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν ο κ. Μητσοτάκης έχει αποκλείσει με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, οι πιέσεις που δέχεται εκ των έσω είναι ισχυρές.
Δεδομένου ότι βασικό (πρωταρχικό) ζητούμενο στις επόμενες εκλογές είναι η αυτοδυναμία, κορυφαία στελέχη επιμένουν ότι πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες βελτιώσεις προκειμένου η χώρα να αποφύγει μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας και πολιτικής αβεβαιότητας. Και φυσικά να… ανοίξει ο δρόμος προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να εξασφαλίσει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να εφαρμόσει –στη δεύτερη τετραετία– το πρόγραμμά της χωρίς συμβιβασμούς και παραχωρήσεις.
Στις κλειστές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να κατανοεί τους προβληματισμούς των συνεργατών του και συμμερίζεται τις ανησυχίες τους. Από τις αναφορές του προκύπτει ότι ναι μεν δεν θα ήθελε να αγγίξει το θέμα του εκλογικού νόμου, αλλά ενδεχομένως να υποχρεωθεί από τις πολιτικές συνθήκες να το κάνει.
Στην προσπάθειά του η χώρα να αποκτήσει μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση και να μην μπει στην περιπέτεια των επαναλαμβανόμενων εκλογών και της πολιτικής αστάθειας. Οι όποιες παρεμβάσεις αποφασιστούν να γίνουν στον εκλογικό νόμο θα αποσκοπούν στο να διευρύνουν το μπόνους για το πρώτο κόμμα, ούτως ώστε να φτάνει πιο εύκολα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151+ εδρών.
Όπως και να έχει, όπως λένε οι πληροφορίες, οριστικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από το τέλος Αυγούστου.
Αν ισχύσει η δέσμευση για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, η κυβέρνηση θα έχει όλο τον χρόνο να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και παράλληλα να πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα της απόφασης αυτής.
Παράλληλα με το κεφάλαιο του εκλογικού νόμου ανοίγει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και αυτό του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, του τελευταίου πριν από τις εκλογές.
Οι πληροφορίες το τοποθετούν μέσα στο φθινόπωρο, ούτως ώστε η νέα κυβέρνηση να έχει μπροστά της έξι και πλέον μήνες να «τρέξει» πρόγραμμα σε όλα τα επίπεδα.
Αν και είναι πρώιμο να μιλήσει κανείς για τη μορφή και την έκταση των αλλαγών που θα επιδιώξει να κάνει στο Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Μητσοτάκης, το βέβαιο είναι ότι θα θελήσει να συγκροτήσει μια κυβέρνηση που θα δώσει τη μάχη των εκλογών, η οποία και δύσκολη αλλά και επίπονη θα είναι.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ