Έχασε 2,3 εκατ. θέσεις εργασίας βιομηχανία αερομεταφορών – Πολλά προβλήματα και… απεργίες

Έχασε 2,3 εκατ. θέσεις εργασίας βιομηχανία αερομεταφορών – Πολλά προβλήματα και… απεργίες

Η βιομηχανία αερομεταφορών έχασε 2,3 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι ελλείψεις προσωπικού στις αερομεταφορές φτάνουν το 18% στην Πορτογαλία, το 15% στη Γαλλία και την Ιταλία, το 12% στη Βρετανία και το 11% στις ΗΠΑ.

Τις προηγούμενες ημέρες το Αεροδρόμιο των Βρυξελλών αναγκάστηκε να ακυρώσει 232 προγραμματισμένες πτήσεις. Την ίδια στιγμή, η Lufthansa κατήργησε πάνω από 1.000 πτήσεις του Ιουλίου.

Χάος στη Γερμανία

Την ίδια ώρα, χάος επικρατεί στα αεροδρόμια της Γερμανίας. Με προσωπικό από το εξωτερικό προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται στα αεροδρόμια λόγω των σημαντικών ελλείψεων εργαζομένων κυρίως στον έλεγχο επιβατών και αποσκευών.

Στην Ισπανία απεργούν Ryanair και Easyjet. Η ανταποκρίτρια της Deutsche Welle μεταδίδει ωστόσο, ότι δεν έχει προκληθεί χάος, όπως συμβαίνει δυστυχώς στη Γερμανία.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού στη γερμανική αγορά εργασίας δεν αποτελεί καινούργιο φαινόμενο. Ιδιαίτερα μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας, πολλοί Γερμανοί ανυπομονούν να πάνε διακοπές τις επόμενες εβδομάδες του καλοκαιριού. Συχνά όμως υπάρχουν ατελείωτες ουρές στα αεροδρόμια, οι πτήσεις καθυστερούν ή ακυρώνονται, οι ταξιδιώτες απελπίζονται, αναφέρει σε ‘αλλο ρεπορταζ η Deutsche Welle.

Για αυτό το λόγο η γερμανική κυβέρνηση θέλει να προσελκύσει επιπλέον 2.000 εργαζόμενους προσωρινά από την Τουρκία. Το 1961 συνέβη κάτι ανάλογο, όταν υπογράφηκε η γερμανοτουρκική συμφωνία για την απασχόληση Τούρκων εργατών σε γερμανικές επιχειρήσεις, γεγονός που προκαλεί αναπόφευκτες συγκρίσεις από τα τουρκικά μίντια για το τι συμβαίνει σήμερα. Οι θέσεις απασχόλησης αφορούν κυρίως τον τομέα διακίνησης αποσκευών. Ωστόσο το πρόβλημα έγκειται στο ότι στα υπερφορτωμένα σημεία ελέγχου ασφάλειας δεν επιτρέπεται να εργαστούν πολίτες από άλλες χώρες.

Οι υπάλληλοι αεροδρομίου απαραίτητοι  και στην Τουρκία

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ την προηγούμενη Τετάρτη δήλωσε: «Βοηθάμε τις εταιρίες με βραχυπρόθεσμα μέτρα. Δίνουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν υπαλλήλους από το εξωτερικό, κυρίως από την Τουρκία. Οι διαδικασίες για την απόκτηση αδειών παραμονής και εργασίας θα επισπευσθούν» ανέφερε, χωρίς ωστόσο να παραμεληθεί ο έλεγχος του ιστορικού των εργαζόμενων. Πάντως σύμφωνα με τον ανταποκριτή της DW Έμρε Έσερ ούτε τα εργατικά συνδικάτα ούτε οι μεγάλες αεροπορικές τουρκικές εταιρίες όπως η Turkish Airlines έχουν ακόμα ενημερωθεί.

Οι υπάλληλοι ωστόσο «με εμπειρία στον τομέα της εναέριας κυκλοφορίας» είναι απαραίτητοι και στην ίδια την Τουρκία. Ο Έμρε Έσερ τονίζει το γεγονός ότι ιδιαίτερα κατά την περίοδο της τουριστικής σεζόν η Τουρκία δεν θέλει να χάσει το ανθρώπινο δυναμικό της. «Μετά από δύο χρόνια πανδημίας η χώρα περιμένει πάρα πολλούς τουρίστες» επισημαίνει ο δημοσιογράφος. Πολλοί Τούρκοι πολίτες πάντως υποστηρίζουν την κίνηση αυτή της γερμανικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μίντια, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την αστάθεια της τουρκικής οικονομίας, την υποτίμηση της λίρας και τους συγκριτικά υψηλούς μισθούς που υποτίθεται ότι θα έχουν οι ερχόμενοι στην Γερμανία. Το μόνο που τους προβληματίζει είναι το μικρό χρονικό διάστημα της απασχόλησης.

Μεγάλα τα προβλήματα σε British Airways και Easyjet

Εντω μεταξύ να σημειωθεί ότι τα προβλήματα αφορούν κυρίως τις αεροπορικές εταιρείες British Airways και Easyjet, της οποίας μάλιστα ο Γενικός Διευθυντής Επιχειρήσεων παραιτήθηκε τη Δευτέρα καθώς η εταιρεία του αναγκάστηκε να ακυρώσει 742 πτήσεις μόνο τον προηγούμενο μήνα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η προϊσταμένη του γραφείου του ΕΟΤ Ηνωμένου Βασιλείου & Ιρλανδίας Ελένη Σκαρβέλη ήταν καθησυχαστική για τις πτήσεις που αφορούν την Ελλάδα.

“Σε αυτή τη δεδομένη στιγμή, και κατόπιν επαφών μας με την βρετανική αγορά, δεν ανησυχούμε για τις ακυρώσεις κάποιων πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της έλλειψης προσωπικού στα αεροδρόμια.

Οι ακυρώσεις δεν αφορούν στο σύνολο τους ελληνικούς προορισμούς και προς τα παρόν οι ταξιδιώτες μεταφέρονται με άλλες πτήσεις για την Ελλάδα. Φυσικά, αυτό σημαίνει ταλαιπωρία για τους ίδιους. Ειδικά όταν δεν έχουν ειδοποιηθεί εγκαίρως από τις αεροπορικές εταιρίες”.

Όπως διευκρίνισε η κα Σκαρβέλη “κανείς δεν περίμενε τόσο μεγάλη έκταση στο πρόβλημα, που προέκυψε ως μία από τις απροσδόκητες επιπτώσεις της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, οι πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών από την Βρετανία προς την χώρα μας είναι αυξημένες κατά πολύ, σε σύγκριση με το 2019”.

Σοβαρά προβλήματα πάντως παρατηρούνται και σε άλλα αεροδρόμια της Ευρώπης όπως π.χ. αυτά της Σουηδίας, όπου οι πιλότοι της αεροπορικής εταιρείας SAS έχουν κηρύξει απεργία, αλλά και στο Βέλγιο, όπου και εκεί η Brussels Airlines αναγκάστηκε να ακυρώσει περίπου 700 πτήσεις της.

Στην Ισπανία αυτό το Σαββατοκύριακο θα απεργήσουν οι υπάλληλοι των εταιρειών EasyJet και Ryanair, ενώ και στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού, αλλά και σε αεροδρόμια της Γερμανίας οι υπάλληλοι ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς τους.

paron.gr

Με πληροφορίες και απο ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

Σχολιάστε εδώ