Τι να κρύβεται, άραγε, πίσω από την απέλαση  των οκτώ ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα;

Τι να κρύβεται, άραγε, πίσω από την απέλαση των οκτώ ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα;

– Σύννεφα στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας

Έτσι, στα καλά καθούμενα, η ηγεσία της Ρωσίας έβγαλε… φετφά, τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», με την εντολή να απελαθούν από τη Μόσχα οκτώ διπλωματικά στελέχη της πρεσβείας μας και του γενικού προξενείου της Ελλάδας.

Ο λόγος, προφανέστατα, είναι η προμήθεια όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην κυβέρνηση του Κιέβου αλλά και η ανακήρυξη ομάδας ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως «personae non gratae».

Αβάσιμη χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση των ρωσικών Αρχών για τις απελάσεις, τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα στελέχη εκτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις, αφήνοντας αιχμή για τη δράση των ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν.

Λάδι στη φωτιά έριξε ο ρώσος πρεσβευτής στην Ελλάδα Αντρέι Μασλόφ, προτρέποντας τους Ρώσους που σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα «να βρίσκονται σε επαγρύπνηση» για… επιθέσεις από ουκρανούς εθνικιστές που ζουν στη χώρα μας.

Αυτοί που απελάθηκαν από τη Μόσχα είναι ο πρεσβευτής σύμβουλος Σταύρος Βενιζέλος, οι σύμβουλοι Νικόλαος Σαπουντζής, Ευάγγελος Πελεκάνος, Ανδρέας Γκοτσίνας, ο γραμματέας της πρεσβείας Αθανάσιος – Αλέξανδρος Καυκαλίδης και μία διοικητική υπάλληλος. Επίσης, απελάθηκαν από το προξενείο ο γενικός πρόξενος Μόσχας Νικόλαος Κρίκος και η σύμβουλος Ευαγγελία Καλαϊτζή.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ