Άνδρας Νεάντερταλ μετέδωσε στον άνθρωπο φιλικό στην Covid-19 γονίδιο!

Άνδρας Νεάντερταλ μετέδωσε στον άνθρωπο φιλικό στην Covid-19 γονίδιο!

– Και μετά λέμε για υπερμετάδοση σήμερα…

Ένας άνδρας Νεάντερταλ φαίνεται ότι μετέδωσε στον άνθρωπο φιλικό στην Covid-19 γονίδιο. Μιλώντας στη «Γιορτή Επιστήμης», που διεξάγεται στη βρετανική πόλη Τσέλτεναμ, ο Τζέιμς Ντέιβις, καθηγητής Γενωμικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, υποστήριξε ότι για ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών με Covid που έχασαν τελικά τη ζωή τους ευθύνεται ένας και μόνο Νεάντερταλ.

Η Γενωμική είναι ένας διεπιστημονικός κλάδος της Γενετικής, που συνδυάζει τους τομείς της Βιολογίας και της Πληροφορικής. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 6,3 εκατ. θάνατοι από Covid-19 παγκοσμίως και ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών που έχασαν τελικά τη μάχη με τον κορονοϊό διαπιστώθηκε ότι διέθετε ένα γονίδιο που έκανε τους πνεύμονες πιο ευάλωτους στον κορονοϊό.

Από τις πρώτες έρευνες που έγιναν σχετικά με την Covid-19 διαπιστώθηκε ότι οι πνεύμονες πολλών ανθρώπων ήταν περισσότερο ευάλωτοι στον κορονοϊό σε σχέση με τους υπολοίπους ανθρώπους. Διαπιστώθηκε επίσης ότι αυτή η αμυντική αδυναμία των πνευμόνων είχε γονιδιακό υπόβαθρο με προέλευση από τους Νεάντερταλ. Η άποψη της επιστημονικής κοινότητας μετά από αυτό το εύρημα ήταν ότι η επίμαχη γονιδιακή κληρονομιά ήταν αποτέλεσμα μαζικής ανταλλαγής γονιδίων ανάμεσα στους Νεάντερταλ και στον σύγχρονο άνθρωπο. Με απλά λόγια, οι ερωτικές επαφές που είχε μεγάλος αριθμός Νεάντερταλ με τους προγόνους μας ήταν αυτές που μετέφεραν στο δικό μας είδος αυτήν τη γονιδιακή ανωμαλία.

Όμως ο καθηγητής Ντέιβις πραγματοποίησε μια έρευνα πάνω στις γονιδιακές διαφοροποιήσεις των πνευμόνων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλα οφείλονται σε μία και μόνο ερωτική επαφή μεταξύ ενός αρσενικού Νεάντερταλ και μιας γυναίκας του δικού μας είδους, πριν από 60 χιλ. έτη.

«Αν καθίσεις και το σκεφτείς για λίγο, είναι εντυπωσιακό. Το πρόβλημα προέκυψε από τη σχέση ανάμεσα σε ένα μόλις ζευγάρι Νεάντερταλ και ανθρώπου και του παιδιού που προέκυψε από αυτήν τη σχέση. Αν το πρώτο δείπνο ανάμεσα σε αυτόν τον Νέαντερταλ και τη γυναίκα του είδους μας δεν είχε πάει καλά, θα είχαμε καλύτερη αντιμετώπιση απέναντι στον κορονοϊό και θα είχαμε αποφύγει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους», ανέφερε στην ομιλία του ο Ντέιβις.

Όταν, δε, ρωτήθηκε πόσοι θάνατοι οφείλονται σε αυτό το ένα βράδυ έρωτα ανάμεσα στον Νεάντερταλ και τη γυναίκα, ο καθηγητής Γενωμικής απάντησε: «Εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι και 1 εκατ. θάνατοι».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ