30.000 κρούσματα την ημέρα μέχρι το τέλος Ιουλίου – Ο εφιάλτης ξαναγύρισε…
–Άνοιξαν τα ραντεβού για την τέταρτη δόση
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Τα κρούσματα την Τρίτη ξεπέρασαν τις 20.000, ενώ και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία την Τετάρτη έφτασαν τις 260. Συνολικά οι νοσηλευόμενοι στις απλές κλίνες κορονοϊού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι 1.360.
«Ενδεχομένως να δούμε και 30.000 κρούσματα τη μέρα», προβλέπει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «δεν ήταν έκπληξη για εμάς αυτά τα νούμερα. Περιμέναμε το καλοκαιρινό κύμα, στο ύψος που έχει έρθει». Δεν μπορώ να πω ότι συμμερίζομαι τις προσεγγίσεις ότι θα φτάσουμε τις 400 νοσηλείες στις ΜΕΘ. Τα δικά μου μοντέλα δείχνουν ότι τέλος Ιουλίου θα πάμε προς αποκλιμάκωση των κρουσμάτων. Πρέπει να φοράμε μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός.
Τώρα όλοι συμμετέχουμε σε κοινωνικές εκδηλώσεις χωρίς μέτρα προστασίας, και έτσι μαζί με τις Όμικρον 4 και 5 οδηγούμαστε στο αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα».
Λουκίδης: Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα
Όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και καθηγητής Πνευμονολογίας στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν», υποστηρίζει ότι ήταν σχεδόν αναμενόμενη, ειδικά μετά την άρση της υποχρεωτικότητας για τη χρήση της μάσκας, η οποία ήταν μέχρι πρότινος ένα πολύ ισχυρό προστατευτικό μέσο.
«Δεν βιαστήκαμε να τις βγάλουμε τις μάσκες, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη τις έβγαλαν πολύ νωρίτερα από εμάς, ήδη από τα μέσα προς τέλη Μαρτίου. Ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε ότι σε ορισμένους εσωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως σε πλοία, αεροδρόμια και αεροπλάνα, ενδεχομένως η μάσκα να χρειάζεται σε μεγάλο βαθμό. Ίσως θα πρέπει να προσαρμόσουμε αυτό που εγκαταλείψαμε ξαφνικά».
Στο «Παπανικολάου» 600% αύξηση εισαγωγών την Τρίτη!
Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος ανέφερε ότι «την Τρίτη, στο Νοσοκομείο ‘‘Παπανικολάου’’ υπήρξε ραγδαία αύξηση των εισαγωγών για περιστατικά κορονοϊού σε ποσοστό 600% και συγκεκριμένα αυξήθηκαν σε μία ημέρα από δύο σε δώδεκα». Και επισήμανε: «Στα νοσοκομεία πάνε πλέον ασθενείς που έχουν μολυνθεί για δεύτερη φορά από τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού».
Ελεγχόμενη η κατάσταση…
Μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τονίζουν ότι το βασικό μέτρο που έχει βοηθήσει σε όλα τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας και έχει περιορίσει σημαντικά τη διασπορά είναι η χρήση της μάσκας ειδικά σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοικτούς σε περιπτώσεις συνωστισμού.
Από το φθινόπωρο θα πάμε στη λογική της συνύπαρξης με τον ιό
«Δεν χρειάζονται νέα μέτρα, ούτε καν τοπικού χαρακτήρα, καθώς το ΕΣΥ δεν πιέζεται», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Είναι ακόμα δυναμική η εξέλιξη της πανδημίας. Είχαμε ξεκινήσει πριν από δύο – τρεις εβδομάδες με αύξηση 100% – 120% και την Τρίτη ήταν στο 62%. Τα κρούσματα ως αριθμός δεν μας απασχολούν. Μας απασχολούν αν αυτά μεταφέρονται σε νοσηλείες και κυρίως σε βαριές νοσηλείες. Προφανώς θα ανέβουν και οι βαριές νοσηλείες, γι’ αυτό και έχουμε προετοιμαστεί, αναπτύσσοντας 600 κλίνες ΜΕΘ Covid. Στις απλές κλίνες ναι μεν υπάρχει αύξηση, αλλά παραμένει χαμηλή η πληρότητα».
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «από δω και πέρα, ακόμα και μετά, το φθινόπωρο, θα πάμε στη λογική της συνύπαρξης με τον ιό. Όχι από επιλογή, αλλά επειδή αυτή είναι η πορεία της πανδημίας. Οι μεταλλάξεις γίνονται πια πολύ μεταδοτικές χωρίς να είναι πιο νοσηρές και πρέπει να πηγαίνουμε σε πιο στοχευμένα μέτρα στις ευάλωτες ομάδες. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι ο εμβολιασμός».
Άνοιξαν τα ραντεβού για την τέταρτη δόση
Στο μεταξύ άρχισαν τα ραντεβού για την τέταρτη δόση του εμβολίου για τις ηλικίες από 30 ετών και άνω, με ισχυρή σύσταση όμως να το κάνουν οι ηλικίες άνω των 60 και ειδικά οι ευάλωτες ομάδες. «Αυτός που κινδυνεύει πρέπει να εμβολιασθεί. Η Επιτροπή όμως έχει πει ότι στην ηλικιακή κατηγορία 30 – 59 ετών δεν υπάρχει κλινικό όφελος, αλλά μπορεί κάποιος να το κάνει», δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης ανέφερε: «Εγώ έχω κάνει την τέταρτη δόση λόγω ηλικιακού ορίου αλλά και της στενής μου επαφής με ασθενείς».
Ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή δεδομένα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας για να γίνει ισχυρή σύσταση για τέταρτη δόση σε ανθρώπους υγιείς κάτω των 60 ετών. Αντιθέτως, όσον αφορά τα άτομα άνω των 60 ετών, υπάρχουν δεδομένα που στηρίζουν επιστημονικά την ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες.
Ο κ. Λουκίδης προτρέπει τους νεότερους να σκέφτονται και να προστατεύσουν τους μεγαλύτερους, ελέγχοντας ή/και μειώνοντας επισκέψεις και επαφές, καθώς η ομάδα των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας είναι εκείνη που οδηγεί τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας.
Αυξητικές τάσεις στα λύματα
Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 10 από τις 11 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ και σταθεροποίηση σε μία περιοχή. Καθαρά αυξητικές ήταν οι τάσεις στα Χανιά (+145%), στον Βόλο (+107%), στη Λάρισα (+101%), στη Θεσσαλονίκη (+100%), στην Ξάνθη (+97%), στην Αττική (+66%), στην Αλεξανδρούπολη (+43%), στο Ηράκλειο (+42%), στον Άγιο Νικόλαο (+37%) και στα Ιωάννινα (+35%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στην Πάτρα (+3%).
Τη Δευτέρα είχαμε 7.682 κρούσματα, 12 θανάτους, 210 εισαγωγές και 97 διασωληνωμένους ασθενείς, την Τρίτη τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στα 20.084, οι θάνατοι ήταν 16, οι εισαγωγές 235 και οι διασωληνωμένοι 95, ενώ την Τετάρτη είχαμε 16.115 κρούσματα, 9 θανάτους, 260 εισαγωγές και 95 διασωληνωμένους.
Με Long Covid ένας στους πέντε που θα νοσήσουν με κορονοϊό!
-Σημαντικό πρόβλημα υγείας, με σημαντική επιβάρυνση στην οικονομία
Περισσότεροι από 24.500 ασθενείς που νόσησαν με κορονοϊό έχουν λάβει από το 2020 μέχρι σήμερα την απαραίτητη ιατρική φροντίδα στα 132 ιατρεία post Covid, που λειτουργούν σε 82 νοσοκομεία και 50 κέντρα Υγείας και στις επτά υγειονομικές περιφέρειες της χώρας. Οι επιπτώσεις του long Covid μπορεί να αποτελέσουν σημαντικότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας, με σημαντικότατη επιβάρυνση στην οικονομία, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της παρουσίασης των δεδομένων του πρότυπου διεπιστημονικού κέντρου αναφοράς για ασθενείς με Long Covid, που λειτουργεί στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Το κέντρο αυτό δημιουργήθηκε τους τελευταίους έξι μήνες ως διεπιστημονικό με 16 ιατρούς και 12 επαγγελματίες υγείας, με τη συμμετοχή νευρολόγων, ψυχιάτρων, ΩΡΛ, δερματολόγων, νευροψυχολόγων, εργοφυσιολόγων και φυσιοθεραπευτών.
Σύμφωνα με την Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ, διευθύντρια Α’ ΚΕΘ ΓΝΑ «Ευαγγελισμός», «το σύνδρομο Long Covid χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με μελέτες, το 30% των ασθενών που θα νοσήσουν από κορονοϊό θα αντιμετωπίσουν το σύνδρομο Long Covid, δηλαδή ένας στους πέντε θα παρουσιάσει κάποιες υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα, όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ, οι ενδοκρινείς αδένες, το κεντρικό νευρικό σύστημα».
«Οι εξωνοσοκομειακοί ασθενείς με Long Covid που έχουν ολοκληρώσει όλο τον έλεγχο είναι 55 και ποσοστό πάνω από 50% έχει προσβολή του νευρικού συστήματος. Καταγράφουμε, ερευνούμε, διαγιγνώσκουμε και αντιμετωπίζουμε ολιστικά τους ασθενείς με Long Covid, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και την Πολιτεία, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε το έργο μας, καθώς ήδη πάνω από 200 ασθενείς είναι σε αναμονή. Αν και η παραλλαγή Όμικρον φαίνεται αρχικά να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για Long Covid σε σύγκριση με τη Δέλτα, επειδή αφορά μεγάλο πληθυσμό ατόμων, οι τελικοί αριθμοί ανθρώπων με Long Covid μπορεί να είναι αυξημένοι συνολικά. Οι επιπτώσεις του Long Covid μπορεί να αποτελέσουν σημαντικότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας, με σημαντικότατη επιβάρυνση στην οικονομία», κατέληξε η κ. Κατσαούνου.
Παράλληλα, η Ελένη Ιασωνίδου, πρόεδρος της «Ένωσης ατόμων που πάσχουν από τις μακροχρόνιες συνέπειες της Covid-19», τόνισε: «Δυστυχώς, ενώ τα νούμερα των θανάτων και των νοσηλειών Covid-19 μειώνονται, βλέπουμε μια σταθερά ανοδική πορεία εμφάνισης περιστατικών Long Covid, τόσο σε άτομα που νοσηλεύθηκαν όσο και σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία αλλά και παιδιά».
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ