18 δισεκατομμύρια λίρες ενώνουν Τουρκία – Βρετανία

18 δισεκατομμύρια λίρες ενώνουν Τουρκία – Βρετανία

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Τον τελευταίο καιρό είχε γίνει εμφανές πως ο Ταγίπ Ερντογάν πίστευε πως θα προχωρήσει η αγοραπωλησία των προηγμένων αμερικανικών μαχητικών F-16 καθώς και ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου στόλου αεροσκαφών, παρά τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί από το Κογκρέσο και τη Γερουσία. Έχοντας διδαχθεί από τις πρακτικές της περιόδου του φίλου του Τραμπ, ο τούρκος Πρόεδρος ανέμενε μια άλλη διαπραγμάτευση, ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα. Πλέον, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει κάτι διαφορετικό –για την ώρα– από ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα. Η προμήθεια εξοπλισμού της Τουρκίας έχει μπλοκαριστεί λόγω των σχέσεών της με τη Μόσχα και την αγορά των S-400. Ωστόσο, πλέον, το τουρκικό καθεστώς προωθεί την προοπτική αγοράς των βρετανικών Typhoon Eurofighter, ώστε να πιέσει ακόμα περισσότερο τον Λευκό Οίκο, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να περιμένει για πάντα να αρθούν οι αμερικανικές κυρώσεις.

Η επικείμενη επίσκεψη των βρετανών υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στην Άγκυρα δείχνει πως το Λονδίνο θέτει σε βασικό πλάνο μια επικείμενη προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας άλλωστε ανέφερε την ανάγκη συνεργασίας του με την Τουρκία, ως βασική σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ, για την ανάπτυξη επιχειρησιακών ικανοτήτων, θέτοντας ουσιαστικά επί τάπητος το ζήτημα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο άλλωστε διατηρεί μια στάση ουδετερότητας μπροστά στην προκλητικότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε οι βρετανικές εκκλήσεις και στις δύο πλευρές για ψυχραιμία, δίχως να υπάρχουν συχνές αναφορές για την επικίνδυνη ρητορική του τουρκικού καθεστώτος. Την ίδια ώρα, αυξάνεται τους τελευταίους μήνες ο προβληματισμός της Μόσχας για τις νέες διαστάσεις που έλαβε η συνεργασία της Μεγάλης Βρετανίας με την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, η παρέμβαση των τουρκικών εναέριων μέσων είχε τροποποιήσει τις στρατιωτικές ισορροπίες υπέρ του Αζερμπαϊτζάν. Το εν λόγω γεγονός ερμηνεύθηκε από ρώσους διπλωμάτες ως παρέμβαση άγγλων αξιωματούχων, οι οποίοι βρίσκονταν πίσω από τις κινήσεις της Άγκυρας. Με όχημα λοιπόν τη νέα επιθετική του πολιτική, το Λονδίνο επιδιώκει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προβολή της δυτικής ατζέντας σε ολόκληρη την επικράτεια της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Βρετανία, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις και στη στενή συνεργασία της με περιφερειακούς παράγοντες, όπως η Τουρκία, στοχεύει τα ρωσικά συμφέροντα όπου μπορεί, πρώτα στον Καύκασο και στη συνέχεια στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Συρία και στην Κεντρική Ασία.

Πέρα των ισορροπιών, όμως, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τα νούμερα. Το εμπορικό ισοζύγιο ανάμεσα στις δύο χώρες ξεπερνά τα 18 δισ. λίρες ετησίως. Η Μεγάλη Βρετανία αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο επενδυτή στην τουρκική αγορά. Η Τουρκία εξάγει υφάσματα συνολικής αξίας 2 δισ. λιρών στη Μεγάλη Βρετανία. Η Βρετανία εξάγει στην Τουρκία συνολικά το 1/3 των κινητήρων που κατασκευάζονται στη χώρα. Η Τουρκία εξάγει το 1/3 των συνολικά παραγόμενων οχημάτων της (με βρετανικούς κινητήρες) στη Μεγάλη Βρετανία.

Αν γυρίσει κάποιος πίσω και μελετήσει την Ιστορία, θα δει ότι από την εποχή του Κυπριακού οι Άγγλοι κοίταζαν πρωτίστως το συμφέρον τους με φιλοτουρκικά γυαλιά…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ