Κτηματολογικά: Ψηφιακή Δήλωση Κληρονομιάς

Κτηματολογικά: Ψηφιακή Δήλωση Κληρονομιάς

Η συνεργασία Κτηματολογίου και φορολογικής διοίκησης σκοπεύει να κάνει λίγο πιο εύκολη τη ζωή των φορολογουμένων που σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην αγορά ενός ακινήτου ή να γράψουν στα παιδιά ή στα εγγόνια τους την ακίνητη περιουσία τους ή κληρονομούν ακίνητα.

Σήμερα, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα πρέπει να περάσουν μια μικρή «Οδύσσεια» για να μεταβιβάσουν ακίνητα. Μέχρι να φτάσουν στην υπογραφή του τελικού συμβολαίου για την αγορά ή τη γονική παροχή ενός ακινήτου συνωστίζονται σε συμβολαιογραφεία, εφορίες, υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία, πολεοδομίες, γραφεία μηχανικών, λογιστικά γραφεία για να εξασφαλίσουν τα πολυπόθητα δικαιολογητικά, ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη μεταβίβαση του ακινήτου.

Ούτε ένα ούτε δύο αλλά μέχρι και 20 έγγραφα απαιτούνται, πολλά από τα οποία μάλιστα έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια. Μέχρι να μαζέψεις το τελευταίο απαιτούμενο έγγραφο, έχει λήξει το πρώτο…

Το Κτηματολόγιο και η ΑΑΔΕ βάζουν ένα τέλος σε αυτήν την ταλαιπωρία. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων έρχεται η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς, που θα βάλει τέλος στις επισκέψεις στην εφορία για όσους κληρονομούν ακίνητα, αλλά και η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9, που θα απαλλάξει τους φορολογουμένους από έναν φορολογικό πονοκέφαλο, ενώ προχωράει και η διασύνδεση του Κτηματολογίου με το Ε9.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: pixabay


Σχολιάστε εδώ