Aλ. Τσίπρας: «Διπλωματικό βατερλό για τις ελληνικές θέσεις» η Σύνοδος του ΝΑΤΟ
Διπλωματικό Βατερλό για τις ελληνικές θέσεις, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του OPEN, ενώ αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση είπε ότι μετά τις εκλογές, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το πάρτι των επιχειρηματικών συμφερόντων θα λάβει τέλος.
Ξεκινώντας από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είπε «Όλοι καταλάβαμε τι έγινε χθες στη Μαδρίτη, αλλά η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι είναι ικανοποιημένη» και προσέθεσε ότι ο πήχης της κυβέρνησης είναι χαμηλά καθώς εμφανίζεται ικανοποιημένη γιατί η Τουρκία δεν έθεσε θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. «Η ανησυχία μας εδράζεται σε σοβαρότατα δεδομένα. Είχαμε μία ιστορική καμπή που είναι η επιβεβαίωση της στήριξης της Δύσης στην Τουρκία παρά το ότι εκφράζει μία ακραία αναθεωρητική πολιτική» ανέφερε και συνέχισε: «Υποστήκαμε μία δεινή διπλωματική ήττα. Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός και είχαμε αυτά στη Μαδρίτη και παράλληλα το Turkaegean θα γύριζα με τα πόδια». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ασκεί μία επικίνδυνη εξωτερική πολιτική που μας οδηγεί από ήττα σε ήττα. Και κάθε φορά βγάζει από το μανίκι νέα εξοπλιστικά προγράμματα». Υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε και την αγορά των φρεγατών Belharra και τον εκσυγχρονισμό των F-16, ωστόσο «έχουμε ευθύνη παράλληλα με την επαρκή άμυνα να βλέπουμε και τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας».
Για το θέμα των εκλογών εξέφραζε την πεποίθηση ότι η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί με μία προοδευτική κυβέρνηση και σημείωσε: «Αλλά αυτό προϋποθέτει την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Θέλουμε να είμαστε πρώτοι με καθαρή διαφορά». Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τις μετεκλογικές συνεργασίας είπε: «Ο κ. Ανδρουλάκης λέει προεκλογικά ότι δεν συνεργάζεται, αλλά τους πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο λαός. Είναι αδιανόητο ένα κόμμα να θέτει τέτοια ζητήματα. Εδώ δεν κάνουμε αντιπαράθεση αξιωμάτων, πρέπει να συζητήσουμε το ποια κυβέρνηση θα απαντήσει στα προβλήματα της κοινωνίας, επί τη βάση προγραμματικής σύγκλισης. Η κρίση των πολιτών θα βαρύνει και στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις πρώτες εκλογές με καθαρή διαφορά το ερώτημα της διακυβέρνησης θα απαντηθεί».
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η καθημερινότητα των πολιτών παίζει καθοριστικό ρόλο στη ψήφο τους, αλλά εγώ εστιάζω στις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να επουλωθεί το τραύμα των πολιτών» και προσέθεσε: «Στην Ευρώπη ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι 39% στην Ελλάδα είναι 62%, αυτή η διαφορά είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη. 1,5 δισ. ευρώ ήταν τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας το τελευταίο εννεάμηνο. Η κυβέρνηση είπε ότι θα τα φορολογήσει αλλά δεν το έκανε. Έχουμε μία διπλή αισχροκέρδεια, των ιδιωτών και του κράτους. Η αύξηση των εσόδων του κράτους είναι 3,8 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης της φορολογίας. Και έρχεται μετά ο κ. Μητσοτάκης και δίνει προεκλογικά επιδόματα».
Στο ερώτημα των πρόωρων εκλογών είπε ότι θεωρεί «ότι ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει εκλογές τον Σεπτέμβρη και γι αυτό του ζήτησα να ορίσει την ημερομηνία και ταυτόχρονα να κάνει τις θεσμικές κινήσεις και να ορίζει υπουργό Εσωτερικών». Προσέθεσε ότι «το πιο κρίσιμο είναι να υπάρξει στοιχειώδης ισοτιμία στα ΜΜΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 15% κάλυψη στα ΜΜΕ και η ΝΔ έχει 75%. Είναι αυτό δημοκρατία; Εμείς λέμε να πάμε σε εκλογές με όρους ισοτιμίας».
Κλείνοντας ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έστησε ειδικά δικαστήρια παραπέμποντας τον Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Την επόμενη μέρα των εκλογών θα τελειώσει το πάρτι και όποιος μετέχει στο πάρτι των επιχειρηματικών συμφερόντων. Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα λάβει τέλος», υπογράμμισε.
Διαβάστε τα κύρια σημείαΣ από τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Open» και τη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου
Πριν από λίγο άκουσα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει ότι όχι μόνο θα εκσυγχρονιστεί ο στόλος των τουρκικών F16, αλλά ότι η άποψη και η θέση του είναι να πουλήσουν 40 νέα F16 στην Τουρκία.
Όταν είχα θέσει αυτό το ζήτημα στον πρωθυπουργό, στη Βουλή, πριν από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι όλα ήταν ψέματα. Άρα λοιπόν, ή ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ή έμαθε στη συνάντησή του με τον Μπάιντεν την αμερικανική θέση και δεν μας το είπε. Ή ακόμα χειρότερα, ο κ. Μπάιντεν δεν είπε την αλήθεια στον κ. Μητσοτάκη.
Η Ελλάδα τα δίνει όλα στους Αμερικανούς, δίνει όπλα στην Ουκρανία, κατ` απαίτηση των Συμμάχων μας και την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί πουλάνε και εκσυγχρονίζουν αεροσκάφη της Τουρκίας για να κάνει υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Χθες και προχθές είχαμε μια ιστορική καμπή. Μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, το 2016, είχαμε την πλήρη επιβεβαίωση της απόλυτης στήριξης της Δύσης στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό εκφράζει μια ακραία αναθεωρητική ρητορική.
Αν όλα αυτά είχαν συμβεί με εμένα πρωθυπουργό, και αν την ίδια στιγμή είχαμε την κατοχύρωση από την πλευρά της Τουρκίας του «TurkAegean», θα γυρνούσα με τα πόδια από τη Μαδρίτη.
Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί μία επικίνδυνη για τη χώρα εξωτερική πολιτική που μας οδηγεί από ήττα σε ήττα, από βατερλό σε βατερλό. Κάθε φορά που έχουμε ένα φιάσκο, βγάζει από το μανίκι την εξαγγελία αγοράς νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Δεν ξέρω στα πόσα δισ. θα φτάσουμε για να καλύψουμε τις ήττες του, αν παραμείνει για πολύ στη διακυβέρνηση της χώρας.
Έχουμε μία δεινή διπλωματική ήττα, αλλά σήμερα τα ελληνικά ΜΜΕ λένε ότι η τουρκική αντιπολίτευση κάνει κριτική στον Ερντογάν. Μου κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο προβάλλουν τις θέσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης περισσότερο από ότι την ελληνική αντιπολίτευση.
Ζητάμε εκλογές γιατί ανησυχούμε.
Διότι βλέπουμε ότι η ΙΧ εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη μας μπλέκει σε κινδύνους, και διότι βλέπουμε ότι η οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Αν αυτό συνεχιστεί για πολύ, είναι μια συνθήκη που θα οδηγήσει σε κοινωνική κρίση.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ