Βαγγέλης Αποστόλου: Να αποσυρθούν οι άδειες και οι εγκρίσεις παραγωγών ΑΠΕ μέχρι τη σύνταξη του νέου χωροταξικού και των περιβαλλοντικών μελετών

Βαγγέλης Αποστόλου: Να αποσυρθούν οι άδειες και οι εγκρίσεις παραγωγών ΑΠΕ μέχρι τη σύνταξη του νέου χωροταξικού και των περιβαλλοντικών μελετών

«Κύριε Υπουργέ έχετε κυριολεκτικά αποτύχει στη διαχείριση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και ιδιαίτερα των αιολικών πάρκων.

Η στρέβλωση του αδειοδοτικού συστήματος της ΡΑΕ έχει φτάσει μέχρι του σημείου να καλύπτει 7 φορές τις ανάγκες σε ΑΠΕ, ενώ την ίδια στιγμή έχετε πανικοβάλει τις τοπικές κοινωνίες με τη διαχείριση των αδειών παραγωγού

Σε λίγο θα τις διαθέτετε και από τα περίπτερα. Και σ΄ αυτή την κατάσταση να ακούμε το πρόεδρο της ΡΑΕ να αναφέρει ότι μόνο ένα 10%-15%- των αδειών παραγωγού, που έχουν εκδοθεί, θα υλοποιηθούν. Βλέπετε λοιπόν τι δείχνει, προχειρότητα αλλά και έλλειψη σεβασμού προς τις τοπικές κοινωνίες που αντιστέκονται, τις οποίες ούτε μια φορά δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ενημερώσει.

Αργήσατε πολύ Κ.Υ. να ψαλιδίσετε τις υπερεξουσίες τους. Έκαναν μεγάλη ζημιά στη διαχείριση των ΑΠΕ.

Παράλληλα βέβαια δεν ξεχνάτε κύριοι της Κυβέρνησης και τους δικούς σας, ανάγοντας την εκμετάλλευση των κρίσεων σε ευκαιρίες νομοθετημένης κατοχύρωσης των συμφερόντων τους.

Πόσες άραγε από αυτές τις άδειες παραγωγού δεν έφτασαν να χρησιμοποιούνται και σε χρηματιστηριακά παιχνίδια;

Είναι δυνατόν για δεύτερη φορά και σε σύντομο χρονικό διάστημα, να απλοποιείτε την αδειοδότηση των ΑΠΕ, εκμεταλλευόμενοι το όντως μεγάλο πρόβλημα, την κρίση ενέργειας;

Επιχειρήσατε και με το κλιματικό νόμο, να άρετε αναδασώσεις. Το φοβηθήκατε μετά την έντονη αντίδρασή μας και το αποσύρατε, Έμμεσα το φέρνετε και σήμερα.

Και το κάνετε με τις επεμβάσεις σας στα δάση, στις δασικές και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις, φτάνοντας ακόμη και σε εργασίες χωρίς Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Κάτι ανάλογο είχατε θεσπίσει και την επομένη των καταστροφικών πυρκαγιών της Β. Εύβοιας με τους αναδόχους αναδασώσεων, βάζοντας ως δυνατότητα την αλλαγή χρήσης, κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος χρήσης.

Κι όταν την επομένη ανακοινώσατε την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα καμένα αναγκαστήκατε μετά τη λαϊκή κατακραυγή, να τις ανακαλέσετε.

Με τη τωρινή σας ρύθμιση θα μπορούν να αιτούνται ίση έκταση με εκείνη που εγκρίθηκε για την αναδάσωση και δεν πέτυχε, αλλά μπορεί ως εκχερσωμένη να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεση του έργου που υπηρετεί τις ΑΠΕ.

Με τις επεμβάσεις αυτές επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ ακόμα και στις Ζώνες Προστασίας και Διαχείρισης του Δικτύου Natura 2000 χωρίς να απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση και λήψη Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων, αλλά μόνο με την υποβολή Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της αντίστοιχης Περιφερειακής Ενότητας κι αυτό μόνο σε περίπτωση που έχει εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.

Επίσης μια νέα κατηγορία ενεργειακών έργων, οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, εξομοιώνονται νομοθετικά με τους κανόνες χωροθέτησης των έργων ΑΠΕ σε δάση, δασικές ή άλλες εκτάσεις, αιγιαλό, παραλία και θάλασσα, παρόλο που δεν είναι έργα ΑΠΕ και μπορούν να εγκατασταθούν οπουδήποτε.

Η εκτός ορίων νομοθέτηση για την ικανοποίηση των επιθυμιών των ημετέρων οδηγεί ακόμα και στο χαρακτηρισμό όλων των έργων ΑΠΕ ως δημόσιας ωφέλειας, χωρίς κανένα κριτήριο.

Έτσι η προβλεπόμενη αναγκαστική απαλλοτρίωση των εκτάσεων εγκατάστασης ΑΠΕ θα δημιουργήσει νέες κοινωνικές εντάσεις και αντιθέσεις.

Επιπλέον, με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε συμπληρωματικά του νομοσχεδίου, οι επενδυτές ΑΠΕ μπορούν να αξιοποιούν ακόμα και τις εκτάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, αποδίδοντας το σχετικό τίμημα στο Υπουργείο και χωρίς την υποχρέωση να μεσολαβήσει δημοπρασία για την απόκτηση δικαιωμάτων επί της έκτασης.

Δηλαδή ακόμα και καλλιεργήσιμη έκταση θα παραδίδεται για την εγκατάσταση ΑΠΕ χωρίς κανένα κριτήριο, αντί να παραχωρείται σε ακτήμονες ή νέους αγρότες, όπως με τον Οργανισμό Διαχείρισης της Δημόσιας Γης (ΟΔΙΑΓΕ) εμείς θεσμοθετήσαμε, αλλά εσείς τον καταργήσατε. Τί επιτυγχάνει τελικά η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να προσελκύσει τις πολυπόθητες για την ύπαρξή της επενδύσεις;

Την δυσφήμηση των ΑΠΕ και τις εντάσεις με τις τοπικές κοινωνίες.

Παρόλο που οι τοπικές κοινωνίες, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι τοπικοί φορείς και συλλογικότητες ανά τη χώρα ξεσηκώνονται η μία μετά την άλλη για την εγκατάσταση ΑΠΕ βιομηχανικής κλίμακας στην περιοχή τους, ακόμη και σε περιοχές NATURA η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει συνεχώς εκπτώσεις στη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, αποδεικνύοντας ότι ο μεγάλος αντίπαλός της είναι τα δάση και η Δημόσια Διοίκηση.

Γιατί για παράδειγμα να δεχτούμε εμείς στην Εύβοια, την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του Ν.4685/20 στο προστατευόμενο περιβάλλον της Σκύρου και στον αρχαιολογικό χώρο του Νημποριού Στύρων, όταν έχουμε πιάσει τον υποτιθέμενο στόχο εγκατεστημένης ισχύος, ήδη από το 2013, αλλά και η ήδη εγκατεστημένη ισχύς είναι υπέρμετρη για τις ανάγκες του εθνικού συστήματος ενέργειας;

Πως είναι δυνατόν ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος Δρακόσπιτο, Πύργος Νημποριού Στύρων να καθίσταται τουριστικά επισκέψιμος, όταν εντός των ορίων του θα εκπέμπεται μόνιμος ήχος άνω των 50 db (η μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αναφέρει πως θα υπερβαίνει τα 70 db;

Δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ στην Εύβοια. Γι αυτό και προτείνουμε μέχρι να ολοκληρωθούν το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που πρέπει να εκπονηθούν για τις προστατευόμενες περιοχές, να σταματήσει η ΡΑΕ τη χορήγηση νέων αδειών παραγωγού και το Υπουργείο Περιβάλλοντος να μην αποφασίζει θετικά για αιολικά πάρκα που διαφωνούν οι τοπικές κοινωνίες ή βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση.

Είναι ο μόνος δρόμος για να ηρεμήσει ο κόσμος στην επαρχία και ταυτόχρονα να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα που έχει σχέση με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.».

Παρακολουθήστε το βίντεο: https://youtu.be/dbwGUdu9Fes

Γιώργος Στασινός: 5+1 μεταρρυθμίσεις για τα επόμενα 5 κρίσιμα χρόνια


Σχολιάστε εδώ