Γιόσι Αμράνι: Καμία χώρα δεν πρέπει να αναθέτει την ασφάλειά της σε άλλους…

Γιόσι Αμράνι: Καμία χώρα δεν πρέπει να αναθέτει την ασφάλειά της σε άλλους…

[Εξομολογήσεις…]

• Πώς παίζετε τα χαρτιά σας;

«Το ερώτημα είναι πώς παίζετε τα χαρτιά σας. Το ερώτημα που έχω είναι πώς οικοδομείτε τη συνάφειά σας με το μέλλον και πώς αναπτύσσετε τη στρατηγική σας σημασία. Το Ισραήλ είναι μια μικρή χώρα με πολλές προκλήσεις, αλλά σε όλη την Ιστορία μας ως κυρίαρχο κράτος σε 74 χρόνια γίναμε φάρος, άγκυρα, πυλώνας – όμορφες λέξεις για να περιγράψουμε τη στρατηγική μας αξία.

Και αυτή η στρατηγική αξία είναι η νούμερο ένα συμβολή στην εθνική μας ασφάλεια. Η εθνική ασφάλεια μιας χώρας εξαρτάται από τις επιδόσεις, την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, τη δημογραφία αλλά και από την ασφάλειά της.

Και αν φτάσαμε στις Συμφωνίες του Αβραάμ, ένα επίτευγμα-ορόσημο που δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί αρκετά για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά του, είναι επειδή το Ισραήλ αποτελεί και έναν παίκτη που μπορείς να εμπιστευθείς και να βασιστείς σε αυτόν.

Καμία χώρα δεν πρέπει να αναθέτει σε άλλους την ασφάλειά της. Καμία χώρα δεν πρέπει να βασίζεται στον έναν ή τον άλλον φίλο για να την υπερασπιστεί σε μια περίοδο κρίσης, ακόμα κι αν πρόκειται μόνο για αποτροπή. Αν κοιτάξω τον χάρτη, δεν μπορώ να υποτιμήσω τον ρόλο της Ελλάδας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης. Και αυτός είναι ως επί το πλείστον ένας ρόλος γέφυρας για την Ελλάδα στο μέλλον».

Υπογραφή: Γιόσι Αμράνι, Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ