Το έκτο κύμα με Όμικρον 4 και 5 χτυπά καλοκαιριάτικα την πόρτα μας!
Αύξηση κρουσμάτων κατά 48% και νοσηλειών κατά 41%
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν ξεκίνησε την εμφάνισή του το έκτο κύμα της πανδημίας. Οι νέες μεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5 –εξίσου μεταδοτικές με τις 1 και 2– ανέτρεψαν την πτωτική τάση που είχαμε στον αριθμό των κρουσμάτων και των νοσηλειών στα νοσοκομεία, δημιουργώντας νέο κλίμα ανησυχίας.
Εκτός όμως από τη μεταδοτικότητα των νέων μεταλλάξεων, αιτία για την εκ νέου αύξηση της διασποράς είναι η χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας λόγω καλοκαιριού αλλά και η αντίληψη που επικρατεί στην κοινωνία ότι ο κορονοϊός δεν μας απειλεί πια. Δεν χρειάζεται να δούμε τα τηλεοπτικά πλάνα από τα στενοσόκακα των νησιών μας, όπου έλληνες και ξένοι τουρίστες συνωστίζονται χωρίς να φορούν μάσκες, με τη δικαιολογία ότι είναι σε ανοιχτό χώρο. Αρκεί μια επίσκεψη στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μας για να διαπιστώσουμε ότι το 90% (και κυρίως οι μεγάλες ηλικίες) δεν φορά μάσκα.
Οι οδηγίες των επιστημόνων για τη χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό δυστυχώς τηρούνται μόνο από λίγους. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι μειώνεται η ανοσία ακόμη και σε εκείνους που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αφού για τους περισσότερους έχει συμπληρωθεί το εξάμηνο από την ημερομηνία του εμβολιασμού τους. Αν όμως συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, θα έχουμε περαιτέρω επιδείνωση από τον Σεπτέμβριο, με κίνδυνο να αυξηθεί ξανά ο αριθμός των θυμάτων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη: «Στην Ελλάδα εντός της τελευταίας εβδομάδας παρατηρήθηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 48%, αλλά και αύξηση των νοσηλευομένων με Covid-19 κατά 41%. Προς το παρόν δεν διαφαίνεται αύξηση στις ΜΕΘ, αλλά αυτή συνήθως καθυστερεί κατά περίπου 7 ημέρες στην Όμικρον (λόγω βραχύτερης επώασης). Το βασικό σενάριο για αυτήν την ταλάντωση προβλέπει ραγδαία αύξηση στις διαγνώσεις για μία – δύο εβδομάδες και μετά ένα πλατό με βραδεία αποκλιμάκωση, που θα διαρκέσει έναν – δύο μήνες.
Η εκτίμηση για την πίεση στο σύστημα υγείας, αν και έχει μεγάλη αβεβαιότητα, προβλέπει ότι σίγουρα θα δούμε μικρή ως μέτρια αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων με Covid-19, αλλά η πίεση στο σύστημα υγείας πιθανότατα θα είναι διαχειρίσιμη, χωρίς την ανάγκη λήψης επιπλέον οριζόντιων μέτρων».
Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Μαγιορκίνης, η απότομη αυτή αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών δεν οφείλεται σε τοπικά, ελληνικά αίτια. Η διασπορά από τις μεταλλάξεις 4 και 5 της Όμικρον έχει ξεκινήσει σε όλη την Ευρώπη. «Ήδη οι 29 από τις 45 ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν αύξηση των διαγνώσεων εντός της τελευταίας εβδομάδας, εκ των οποίων οι 15 παρουσίασαν αύξηση πάνω από 30%. Προς το παρόν, μόνο οι οκτώ παρουσίασαν αύξηση στον αριθμό των θανάτων».
Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων
«Έχουμε ήδη ένα νέο κύμα κορονοϊού, το οποίο έχει ξεκινήσει τις τελευταίες δέκα ημέρες τουλάχιστον και αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε περίπου διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων», δήλωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί είναι αυτοί που εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων. Ειδικότερα οι εκτιμήσεις του είναι οι εξής:
«Ο αριθμός των κρουσμάτων που παρατηρείται είναι σημαντικά υψηλότερος από αυτόν που αναμέναμε όταν ξεκίνησε η αποκλιμάκωση του πέμπτου κύματος και υποδηλώνει διαφυγή ανοσίας. O λόγος που συμβαίνει αυτή η διαφυγή ανοσίας είναι η καθυστέρηση της εφαρμογής της αναμνηστικής δόσης. Επίσης, σημαντική διαφυγή ανοσίας υπάρχει λόγω του αυξημένου ρυθμού επαναμολύνσεων ακόμα και σε σύντομο διάστημα από προηγούμενη μόλυνση, που αποτελεί χαρακτηριστικό του νέου υποστελέχους της Όμικρον, το οποίο είναι ακόμη πιο μεταδοτικό από την παραλλαγή Όμικρον κατά 33% μεσοσταθμικά. Ο συνδυασμός επιβράδυνσης της τρίτης δόσης και της παρουσίας του νέου στελέχους οδήγησαν σε ένα νέο κύμα που έχει ήδη καθυστερήσει επιπλέον την ταχύτερη αποκλιμάκωση, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε μια επιπλέον ανοδική διακύμανση, απόρροια της απώλειας ανοσίας και της πλήρους χαλάρωσης των μέτρων».
Όσον αφορά τη διαμόρφωση της ανοσίας, ο κ. Σαρηγιάννης επισημαίνει ότι φτάσαμε στο να είναι πλήρως εμβολιασμένο με δύο δόσεις το 75% του πληθυσμού. Σήμερα έχει εμβολιαστεί με τρεις δόσεις περίπου το 55% του πληθυσμού. «Είναι κρίσιμο για την επιτυχή αντιμετώπιση της κλιμάκωσης της διασποράς του στελέχους Όμικρον να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με τη τρίτη δόση και ο εμβολιασμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (5 – 18)».
Αυτήν την περίοδο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις παιδικές κατασκηνώσεις. «Καλό θα είναι, με δεδομένη την πολύ μεγάλη διαφυγή ανοσίας της Όμικρον 4 και Όμικρον 5, να προστατεύσουμε τα παιδιά μας με 1 – 2 σελφ τεστ την εβδομάδα πριν πάνε τα παιδιά στις κατασκηνώσεις. Είναι λάθος η μείωση των τεστ αυτοδιάγνωσης και rapid tests στην κοινωνία. Το να μειώνουμε τα τεστ είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας, αφού έχει αποδειχθεί ότι ο αυξημένος αριθμός τεστ σταματάει σημαντικά τη διασπορά», καταλήγει ο καθηγητής.
Το νέο κύμα δεν θα πιέσει πολύ το σύστημα υγείας
«Ο κορονοϊός δεν μας ξεχνάει, είναι συνεχώς ανάμεσά μας και όσοι πιστεύουν το αντίθετο έχουν κάνει λάθος. Τον έχουμε δει να παίρνει διάφορες μορφές, παραλλαγές, υποπαραλλαγές, στελέχη τα οποία είναι αυτά που εξελίσσουν την πανδημία και δεν μας αφήνουν να εφησυχάσουμε», δήλωσε ο Γιώργος Σουρβίνος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, «βρισκόμαστε στην έναρξη του έκτου κύματος, το οποίο θα οφείλεται σε αυτές τις δύο υποπαραλλαγές. Εκτιμώ ότι στη χώρα μας αυτό το κύμα θα είναι μικρότερο σε ένταση, σίγουρα θα αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων και των ατόμων που θα χρειαστούν νοσηλεία. Πιθανά να έχουμε και σχετική αύξηση των θανάτων, αλλά δεν θα ομοιάζει με προηγούμενα κύματα, που πίεσαν πάρα πολύ το σύστημα υγείας. Και ελπίζω ότι θα είναι και μικρότερο σε διάρκεια. Η ενισχυτική δόση που έκανε ο γενικός πληθυσμός είναι χρονικά σχετικά κοντά στο προηγούμενο κύμα της Όμικρον, οπότε υπάρχει ακόμη μια σχετική κάλυψη αντισωμάτων, αλλά υπάρχει και ανοσία μέσω της φυσικής νόσησης».
Αυξητικές τάσεις στα λύματα
Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 9 από τις 11 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, πτωτική τάση σε 1 και σταθεροποίηση σε 1. Καθαρά αυξητικές ήταν οι τάσεις στον Άγιο Νικόλαο (+237%), στο Ηράκλειο (+176%), στην Ξάνθη (+49%), στην Αλεξανδρούπολη (+47%), στη Λάρισα (+38%) και στη Θεσσαλονίκη (+37%), ενώ οριακή ήταν η αυξητική τάση στον Βόλο (+24%), στην Αττική (+17%) και στα Χανιά (+15%). Πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (- 33%), ενώ σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στα Ιωάννινα (+10%).
Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι τη Δευτέρα τα κρούσματα ήταν 4.832, οι θάνατοι 11, οι νέες νοσηλείες 128 και οι διασωληνωμένοι 97, την Τρίτη τα νούμερα αντίστοιχα ήταν 12.537 – 14 – 134 – 96 και την Τετάρτη 10.528 – 9 – 169 – 94. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι 70 έτη, από τους οποίους τo 92.,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.715 ασθενείς. Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 144 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ