Πολύ σοβαρή η απόφαση εκσυχρονισμού των F-16 Block 50 – Με Harpoon και Exocet αποκτάς δυναντότητες ναυτικής απαγόρευσης

Πολύ σοβαρή η απόφαση εκσυχρονισμού των F-16 Block 50 – Με Harpoon και Exocet αποκτάς δυναντότητες ναυτικής απαγόρευσης

Σε ένα πλήρες πρόγραμμα ανακατασκευής θα “μπούν” τα 38 F-16C/D Block 50

Τα F-16C/D Block 50 είναι σε εξαιρετική κατάσταση συνεπώς η ΠΑ, έχοντας το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία, θα φέρει τα Block 50 λίγο πιο πάνω από όσο είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Συγκεκριμένα από πλευράς ηλεκτρονικών, τα 38 «50άρια» θα γίνουν κάτι λίγο καλύτερο από Block 50+Adv και θα είναι μάλλον τα καλύτερα F-16C/D σε υπηρεσία με legacy radar παγκοσμίως.

Τα αεροσκάφη μάλλον θα δεχτούν κι αναβαθμισμένα Link 16, έτσι ώστε να μπορούν να συνεργαστούν άνετα με τα F-16V αλλά και τα Rafale F3R. Και προφανώς, με τα μελλοντικά F-35H που θα αποκτήσει προς το τέλος της δεκαετίας η ΠΑ.

Η αναβάθμιση των «50αριών» εντάσσεται στην υπάρχουσα σύμβαση των 83 F-16 Viper, δηλαδή στην FMS Case και θα «μεταμορφωθούν» απο την ΠΑ σε νέο υπόστεγο που θα κατασκευαστεί στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Ν. Αγχίαλο. Το κόστος του προγράμματος φτάνει τα 700 εκ. ευρώ και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα ατρακτίδια Sniper, η πιστοποίηση των όπλων στο λογισμικό των υπό διαμόρφωση αεροσκαφών.

Με λίγα λόγια η ΠΑ επενδύει σε 38 μαχητικά αεροσκάφη που θα είναι στην αιχμή του δόρατος της ΠΑ για ακόμη 25 έτη. Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις… τα ελληνικά F-16C/D Block 50+Adv θα είναι ανώτερα των τουρκικών F-16 CCIP!

Ενιαίος στόλος με 121 αεροσκάφη F-16 αιχμής!

Nα σημειώσουμε πως με τα 83 F-16 Viper και τα  38 «50άρια» και χωρίς να υπολογίζουμε την δύναμη των γαλλικών Rafale και ίσω και την μελλοντική απόκτηση των αμερικανικών F-35, η Ελλάδα θα είναι μια απο τις ισχυρότερες πολεμικές αεροπορίες.

Αξίζει να τονίσουμε πως συμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα ελληνικά F-16V της 115ΠΜ θα μπορούν να εκτελούν αποστολές οπλισμένα με 2 x AGM-84 Harpoon II, 2 x 600 gal, 2 x AIM-120C7 και 2 x IRIS-T αποκτώντας δυνατότητα ναυτικής κρούσης, θα λέγαμε καλύτερα ναυτικής απαγόρευσης, σε όλη σχεδόν την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αποδεσμεύσει σε πολλές χώρες τους συγκεκριμένους πυραύλους. Αλλά για την Ελλάδα μετά από ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα προς την Αμερικανική πλευρά, αποφασίστηκε πως περίπου 60 Harpoon θα «κουμπώσουν» με τα αναβαθμισμένα σε Viper, F-16, ενώ κάποιοι εξ αυτών θα βρίσκονται στην φαρέτρα των αεροσκαφών ναυτικών επιχειρήσεων P-3.

Ταυτόχρονα ο ναυτικός τύπος του πυραύλου, (Exocet) στην έκδοση Block III το βεληνεκούς των 180 χλμ, βρίσκεται «ετοιμοπόλεμος» στα κάνιστρα των πυραυλακάτων Super Vita.

Με πληροφορίες απο Hellas Journal, ptisidiastima.com

Σχολιάστε εδώ