Νέο δόγμα από το ΝΑΤΟ – Την Τρίτη η κρίσιμη Σύνοδος, επί τάπητος η ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας

Νέο δόγμα από το ΝΑΤΟ – Την Τρίτη η κρίσιμη Σύνοδος, επί τάπητος η ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας

Οι ηγέτες των 30 μελών τoυ ΝΑΤΟ οδεύουν προς την Μαδρίτη σε μία Σύνοδο με  φορτωμένη ατζέντα και καυτό ζήτημα, οι αντιρρήσεις της Τουρκίας στην ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας.

Στο περιθώριο της Συνόδου δεν αποκλείεται Μπάιντεν – Ερντογάν να συναντηθούν σύμφωνα με τον σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου.

Παράλληλα αναμένεται με ενδιαφέρον η συνάντηση Φινλανδίας – Σουηδίας με την Τουρκια και τον γενικό γραμματέα της Συμμαχία με τον τελευταίο να ανακοινώνει πως θα αυξήσει τον αριθμό των δυνάμεων ταχείας επέμβασης από περίπου 40.000 σε περισσότερους από 300.000 στρατιώτες, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία «άμεση απειλή».

Η Συνοδος αυτή αναμένεται να είναι, ίσως, και η ποιο σημαντική καθώς θα παρουσιαστεί το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, η νέα στρατηγική αντίληψη.

Στο πλαίσιο αυτό η Ρωσία κατονομάζεται ως υπ΄αριθμόν ένα απειλή ενώ για πρώτη φορά θα αναγνωριστεί και η Κίνα ως απειλή, σύμφωνα με τονΓΓ του ΝΑΤΟ.

Η Ισπανία, που φιλοξενεί την Σύνοδο θα θέσει ψηλά στην ατζέντα και την ασφάλεια των νότιων συνόρων, στρέφοντας την προσοχή και στη Βόρεια Αφρική.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Μεσόγειο, μέσω της Λιβύης, του Μαρόκου και άλλων χωρών, ο Ατλαντικός με τη διαδρομή μεταξύ Αφρικής και Καναρίων Νήσων, να μετατραπούν σε δύο τεράστιους τάφους, όπου χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, ενώ το μόνο που επιδιώκουν είναι μια καλύτερη ζωή» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες.

Με χιλιάδες Αφρικανούς μετανάστες να προσπαθούν καθημερινά να περάσουν από τους ισπανικούς θύλακες της Μελίγια και της Θέουτα τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Ευρώπης με την Αφρική σε μία κίνηση στήριξης προς την Ισπανία το ΝΑΤΟ διαμηνύει πως θα υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή των εδαφών της.

Πηγή: ertnews.gr


Σχολιάστε εδώ