Άγνωστος, προϊσπανικός πολιτισμός σε δάσος του Αμαζονίου

Άγνωστος, προϊσπανικός πολιτισμός σε δάσος του Αμαζονίου

Τον 16ο αιώνα, ισπανοί ιεραπόστολοι έφθασαν σε μια περιοχή της λεκάνης του Αμαζονίου που σήμερα αποτελεί έδαφος της Βολιβίας. Πρόκειται για την περιοχή Llanos de Mojos, στην οποία οι ιεραπόστολοι βρήκαν κάποιες μικρές κοινότητες ανθρώπων να ζουν σε συνθήκες απομόνωσης.

Οι κάτοικοι αυτών των κοινοτήτων ονομάστηκαν Casarabe και μέχρι τώρα πιστευόταν ότι το μέγεθος αυτών των κοινοτήτων ήταν διαχρονικά μικρό και δεν αναπτύχθηκε εκεί κάποιος άξιος αναφοράς πολιτισμός.

Γενικότερα, η κρατούσα επιστημονική άποψη μέχρι τα τέλη του 20ού αιώνα ήταν ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν στον Αμαζόνιο, με την υψηλή υγρασία και τις συχνές πλημμύρες του ποταμού, καθιστούσαν αδύνατη τη μόνιμη εγκατάσταση ανθρώπων εκεί και πολύ περισσότερο την ανάπτυξη μεγάλου εύρους πολιτισμών. Οι ειδικοί θεωρούσαν ότι μόνο κάποιες ολιγομελείς φυλές κυνηγών-τροφοσυλλεκτών μπορούσαν να ζήσουν επί μακρόν στις περιοχές του Αμαζονίου.

Όμως, διεθνής ερευνητική ομάδα, με δημοσίευσή της στην επιθεώρηση «Nature», κάνει λόγο για έναν άγνωστο μέχρι σήμερα, μεγάλο και πολύ ενδιαφέροντα πολιτισμό, που υπήρξε εκεί για περίπου μια χιλιετία. Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν την τεχνική χρήσης λέιζερ LIDAR, η οποία εξελίσσεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια και έχει πολλών ειδών εφαρμογές. Μία από αυτές είναι η χρήση των συστημάτων LIDAR στα αυτόνομα αυτοκίνητα.

Με τη χρήση ενός συστήματος LIDAR οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσα στο πυκνό τροπικό δάσος βρίσκονται αθέατα τα ερείπια και οι δομές δύο μεγάλων αστικών κέντρων με έκταση πολλών χιλιομέτρων. Κάποια ευρήματα προηγούμενων ερευνών στην περιοχή είχαν υποδείξει την ύπαρξη των δύο πόλεων, που ονομάστηκαν Cotoca και Landivar. Όμως, η αρχαιολογική κοινότητα ήταν μέχρι τώρα δύσπιστη για το κατά πόσο επρόκειτο για δύο μεγάλα οργανωμένα αστικά κέντρα ή αν ήταν απλά δύο απομονωμένες κοινότητες, με λίγο περισσότερο πληθυσμό από όσο πιστευόταν μέχρι σήμερα.

Η νέα έρευνα δείχνει την ύπαρξη δύο πόλεων, με ένα σύμπλεγμα ανυψωμένων σε πολλές περιπτώσεις δρόμων, που συνέδεαν μια σειρά από οικισμούς που εκτείνονταν στην ευρύτερη περιοχή. Υ­πήρχαν δεξαμενές, κανάλια και γενικότερα υποδομές και εγκαταστάσεις μεταφοράς και διαμερισμού του νερού. Υπήρχαν επίσης κωνικές πυραμίδες ύψους περίπου 20 μέτρων.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο πολιτισμός αυτός εμφανίστηκε γύρω στο 500 μ.Χ. και για κάποια αιτία που δεν γνωρίζουμε ακόμη έπαψε να υπάρχει περίπου στο 1.400 μ.Χ., δηλαδή περίπου ένα αιώνα πριν φτάσει στην αμερικανική ήπειρο ο Χριστόφορος Κολόμβος. Όπως είναι λογικό, περιμένουμε τώρα την οργάνωση νέων αποστολών εξερεύνησης της ζούγκλας της περιοχής αυτής, για τον εντοπισμό νέων ευρημάτων του πολιτισμού των Casarabe.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Ποιοι έριξαν τις πρώτες χειροβομβίδες


Σχολιάστε εδώ