Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Η φτώχεια διαλύει τον Ερντογάν!

Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Η φτώχεια διαλύει τον Ερντογάν!

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε τον Μάιο στο 73,5%, το υψηλότερο ποσοστό από το Φεβρουάριο του 2002, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Άλμα 105,9% διαπιστώθηκε στο κόστος των μεταφορών, ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης, ενώ οι αυξήσεις στα τρόφιμα διαμορφώνονται στο εξωπραγματικό ποσοστό του 89,1%.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν εκ νέου διολίσθηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, ενώ το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση επί έναν χρόνο, με απώλεια περίπου του 45% της αξίας του. Αιτία, η μείωση των επιτοκίων κατά 500 μονάδες βάσης, που άρχισε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, υπό τις οδηγίες του τούρκου Προέδρου.

Η φτώχεια, στην οποία βυθίζονται αναπόφευκτα τα τουρκικά νοικοκυριά λόγω του πληθωρισμού, είναι ο μοναδικός αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών, που έχουν προγραμματισθεί για τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

Η υποστήριξη για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας μειώθηκε στο 27,7%, σύμφωνα με έρευνα της τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων ORC τον Ιούνιο, από το ποσοστό άνω του 42% που συ­γκέντρωσε το κόμμα στις εκλογές του 2018.

Το Κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) είναι το δεύτερο με τη μεγαλύτερη υποστήριξη, σύμφωνα με την έρευνα, με το 23,8% να λέει ότι θα ψηφίσει υπέρ του κοσμικού κόμματος.

Η έρευνα έρχεται στο φως ενώ η χώρα αντιμετωπίζει επίσημο πληθωρισμό-ρεκόρ, άνω του 70%, μετά την πτώση της τουρκικής λίρας στα τέλη του περασμένου έτους, εν μέσω της απότομης υποχώρησης των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας και της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που άφησε το νόμισμα όλο και πιο εκτεθειμένο.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Ερντογάν αύξησε την τιμή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στον πληθωρισμό.

Περίπου το 20,6% υποστηρίζει το αντιπολιτευόμενο ακροδεξιό Καλό Κόμμα (İP), σε μια αύξηση 2,2 ποσοστιαίων μονάδων από την έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Μάιο.

Το σοσιαλιστικό φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), εταίρος του συνασπισμού με το AKP, ακολούθησαν, λαμβάνοντας 7,5% και 7,1%, αντίστοιχα, και τα δύο πάνω από το νέο εκλογικό όριο, που ορίστηκε στο 7%.

Θα ανακάμψει όμως το καθεστώς Ερντογάν; Ακόμα και με μια μεγάλη υποστήριξη εκτός των τειχών, το μέλλον του είναι αβέβαιο. Πολλοί πιστεύουν ότι το διάστημα μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 είναι πολύ μακρύ.

Οι απρόβλεπτες εξελίξεις μπορεί να είναι η γενεσιουργός αιτία μιας νέας πραγματικότητας στη χώρα.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ