Γιατί να μιλάμε για… κόκκινα δάνεια και όχι για… κόκκινες τραπεζες;
Μια άλλη διάσταση στο θέμα των κόκκινων δανειων έδωσε ο δικαστικός εμπειρογνωμων και οικονομολόγος μελετητής Δημήτρης Τσαγκαρακης μιλώντας στο Κανάλι Ένα και στην εκπομπή Λόγος και Αντίλογος που μεταδίδεται κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.
Όπως ανέφερε, δεν υπάρχουν κόκκινα δάνεια, υπάρχουν δάνεια μη εξυπηρετουμενα,αλλά οι τραπεζίτες και γενικά το οικονομικό κατεστημένο διεθνώς ,που καλύπτει σκανδαλωδως τις τράπεζες, τα ονόμασαν κόκκινα για να μείνει στη συνείδηση του κόσμου ότι οι δανειολήπτες είναι εκεινοι που ευθύνονται αποκλειστικα και είναι οι …μόνοι κακοί της υπόθεσης και να παραγνωριζεται το γεγονός ότι την περίοδο που …κοκκινίζαν τα δάνεια, οι πραγματικά… κόκκινες ήταν οι τραπεζες που χρειάστηκαν τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις για να …συνέλθουν!
Επίσης, είπε ο κ.Τσαγκαρακης, ολοι μιλάνε για κακοπληρωτές δανειολήπτες, για στρατηγικούς κακοπληρωτές και κανένας δεν αναφέρει ότι το προϊόν που πουλούσαν οι τραπεζίτες ήταν ελαττωματικό, γιατί οι τραπεζες έδιναν δάνεια κατά το δοκούν χωρίς να απαιτούν τις μίνιμουμ προδιαγραφές διασφάλισης των χρημάτων τους, ενώ δεν είχε γίνει καμμια εκτίμηση και πρόβλεψη για το μέλλον.
Όταν λοιπόν δίδονται αφειδώς δάνεια στον οποιονδήποτε και μάλιστα στα… κουτουρού,αυτά είναι τα αποτελέσματα. Δεν είναι δυνατόν να δίδονται δάνεια χωρίς πρόβλεψη πιθανών κινδύνων, χωρίς διασφαλίσεις, χωρίς μελέτες βιωσιμότητας του ίδιου του δανείου αλλά και της επιχείρησης που δανειοδοτείται. Και όμως αυτά γίνονταν και γι αυτό φθάσαμε εδώ. Και τώρα φταίνε μόνο οι δανειολήπτες κι αυτούς κυνηγάνε και τους παίρνουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις αντί πινακίου φακής.
Οι πραγματικοί υπεύθυνοι, οι τραπεζίτες που έκαναν όλα αυτά τα τερατώδη πράγματα βρίσκονται στο απυρόβλητο γιατί φρόντισαν και πέρασαν νόμο που τους απαλλάσσει. Ό,τι κι αν έκαναν…συγχωρεμενοι. Αθώες περιστερες.
Τα δικά τους λάθη,τις δικές τους παραλείψεις θα τις πληρωσουν οι δανειολήπτες, τα συνήθη υποζύγια, εκείνοι που φταίνε παντα για όλα. Και το πιο φοβερό είναι ότι τα υποτιθέμενα λάθη και τις παραλείψεις τις έχουν πληρωθεί οι τράπεζες και με το παραπάνω με τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις. Και τα λεφτά τους τα πήραν και τα υποθηκευμενα ακίνητα τα κράτησαν, που κανονικά έπρεπε να τα πάρει το κράτος που τους τα πλήρωσε. Αλλα είπαμε, όλα για τις τράπεζες. Για τον κόσμο κυνήγι και πλειστηριασμοί.
Έκανε όμως κι άλλη μια αποκάλυψη ο κ.Τσαγκαράκης. Τα διάφορα funds που ξεφυτρώνουν ξαφνικά σαν …μανιτάρια για να πάρουν σχεδόν τζάμπα πα την περιουσία του κάθε φουκαρά δανειολήπτη, και που όπως πρώτο το Κανάλι
Ένα έφερε στο φως, αποκτούν περιουσίες εκατοντάδων εκατομμυρίων έχοντας μετοχικό κεφάλαιο μερικές χιλιάδες ευρώ, για να εξαγοράσουν τα δάνεια χρηματοδοτηθηκαν από τις τράπεζες!Δηλαδή οι τράπεζες χρηματοδοτησαν νεοιδρυθεισες εταιρείες χωρίς κεφάλαια με πολλά εκατομμύρια για να τους πουλήσουν τα δάνεια τους!Γιατί δεν έκαναν το ίδιο και με τους δανειολήπτες; Γιατί δεν τους είπαν να τους κουρεψουν ένα μέρος του δανείου και το υπόλοιπο να το αναχρηματοδοτησουν για να μπορεσουν όσοι έχουν τη δυνατότητα ,να σωσουν την περιουσία τους;
Απλούστατα γιατί δεν είναι με τον κόσμο.Τον κόσμο θέλουν να τον …φάνε, να τον εξοντώσουν οικονομικά,να τον τελειώσουν.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο ειδικός διαμεσολαβητης Γρηγόρης Μπουρμπούλης που τονισε ότι για τις τράπεζες δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός με αποτέλεσμα ο αδικημένος πολίτης, ο κυνηγημένος, να μην έχει να απευθυνθεί πουθενά και να είναι απροστάτευτος στο έλεος των αρπακτικών funds και των αδηφάγων τραπεζών.
Κλείνοντας ο κ.Τσαγκράκης μίλησε και για τα δάνεια με ρήτρα το ελβετικό νόμισμα και ειπε ότι οι τράπεζες παγιδευσαν τότε πολλούς δανειολήπτες προσανατολίζοντάς τους σε αυτή την κατεύθυνση επειδή είχαν πολύ περισσότερες ευκαιρίες να πολλαπλασιασουν τα κερδη τους από την διαφορά της τοκοφορίας. Κι εδώ όμως οι δανειολήπτες την πληρώνουν. Οι τραπεζίτες είναι πάντα στο απυρόβλητο και με το νόμο…
Τώρα όμως τα πράγματα υποχρεωτικά θα αλλάξουν γιατί οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν λόγω της ενεργειακης και επισιτιστικης κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δημιουργούν δυσχέρειες και σε εκείνους που έχουν κάνει ρυθμίσεις, ενώ καθημερινά καθίστανται και πολλά άλλα δανεια μη εξυπηρετουμενα. Οπότε η κυβέρνηση θα πρέπει να δει τι θα κάνει γιατί σίγουρα δεν θα θέλει να πάει σε εκλογές με χιλιάδες πολιτών να βρίσκονται έτοιμοι να χάσουν τα σπίτια τους και άλλους τόσους να βρίσκονται μεταξύ Δικαστηρίων και συμβολαιογράφων…
Νίκος Παρασκευας