Fuel pass 2: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση

Fuel pass 2: Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση

Τον κίνδυνο να χάσουν το δικαίωμα είσπραξης της επιδότησης των 65-100 ευρώ για τα καύσιμα που θα καταναλώσουν το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2022 θα αντιμετωπίσουν περίπου 800.000 δυνητικοί δικαιούχοι της νέας ενίσχυσης

Ο ΒΑΣΙΚΟΣ λόγος για τον οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο αυτό, όπως γράφει η εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, είναι ότι, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε προχθές το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί η αίτηση και να εισπραχθεί η επιδότηση στα τέλη Ιουλίου 2022 είναι να έχει προηγουμένως υποβληθεί η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 από τον κάθε αιτούντα.

Πρέπει δηλαδή να έχει αποσταλεί στο σύστημα ΤΑΧΙSnet η φετινή φορολογική δήλωση το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου 2022, ώστε στη συνέχεια, το αργότερο μέχρι τις 31-7- 2022, να έχει υποβληθεί η αίτηση και να έχει οριστικοποιηθεί το δικαίωμα είσπραξης της επιδότησης. Κι όλα αυτά για να είναι εφικτή η καταβολή της επιδότησης στο τέλος του φετινού Ιουλίου.

Με δεδομένο όμως ότι η προθεσμία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος λήγει 29 Ιουλίου, το χρονικό περιθώριο για να προλάβουν να υποβάλουν όλοι οι δυνητικοί δικαιούχοι της επιδότησης τις δηλώσεις του 2021, όπως απαιτεί ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών, είναι εξαιρετικά περιορισμένο και είναι πολύ πιθανό ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων να μην προλάβει να υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις και εν συνεχεία τις αιτήσεις.

Δεν θα προλάβουν

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τις φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος είχαν υποβάλει μέχρι χθες το πρωί μόλις 3.354.305 φορολογούμενοι, ενώ το σύνολο αυτών που εκτιμάται ότι θα υποβάλουν φέτος δηλώσεις υπερβαίνει τα 6,44 εκατομμύρια. Συνεπώς το 48% των φορολογουμένων δεν έχει υποβάλει ακόμη τις φετινές δηλώσεις. Εκτιμάται δε ότι με τους ημερήσιους ρυθμούς υποβολής των φετινών δηλώσεων, ακόμη κι αν δοθεί παράταση στην προθεσμία της 30ής-6-2022 μέχρι και τις 29-7-2022, πολλοί φορολογούμενοι δεν θα προλάβουν μέχρι τότε να έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Ειδικότερα, αναφέρει το ρεπορτά της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, με δεδομένο ότι οι φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος υποβάλλονται αυτή τη στιγμή με μέσο ημερήσιο ρυθμό της τάξεως των 40.000 δηλώσεων, υπολογίζεται ότι κι αν ακόμη ο ρυθμός αυτός αυξηθεί κατά 30%, στις 52.000, ο αριθμός των φορολογουμένων που δεν θα προλάβουν να καταθέσουν μέχρι τις 29 Ιουλίου τις φετινές δηλώσεις θα ανέλθει περίπου σε 1.200.000. Εξ αυτών πάνω από 650.000 εκτιμάται ότι είναι δυνητικοί δικαιούχοι της επιδότησης, καθώς το ποσοστό του συνόλου των δικαιούχων αυτών επί του συνόλου των φορολογουμένων έχει εκτιμηθεί από την κυβέρνηση ότι ανέρχεται σε 54% περίπου. Συγκεκριμένα, οι δυνητικοί δικαιούχοι έχουν υπολογιστεί από την κυβέρνηση ότι ανέρχονται σε 3,5 εκατομμύρια και το σύνολο των φορολογουμένων που αναμένεται να υποβάλει φέτος φορολογικές δηλώσεις φθάνει τα 6,444 εκατομμύρια. Δεν είναι όμως μόνο 650.000 οι δυνητικοί δικαιούχοι της επιδότησης καυσίμων που κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα είσπραξής της.


Σχολιάστε εδώ