Κατσαρίδες… αλλαγή δεδομένων στην αντιμετωπισή της

Κατσαρίδες… αλλαγή δεδομένων στην αντιμετωπισή της

Ομάδα ερευνητών συνεργάζεται με εταιρείες εντομοκτόνων για να αλλάξει ριζικά τη σύσταση των ουσιών αυτών, με στόχο την εγκατάλειψη των φαρμάκων με βάση τη γλυκόζη.

Όταν μια αρσενική κατσαρίδα βρίσκει ταίρι, γυρίζει την πλάτη της, ανοίγει τα φτερά και της προσφέρει «σπιτικό» γεύμα, αποτελούμενο από σάκχαρα και λίπη. Καθώς η θηλυκιά απολαμβάνει τα εδέσματα, το αρσενικό την κλειδώνει με το ένα πέος του, ενώ με το δεύτερο εκτοξεύει σπέρμα.

Αν όλα πάνε καλά, η συνεύρεση των κατσαρίδων μπορεί να διαρκέσει 90 λεπτά. Ολοένα και πιο συχνά, όμως, βλέπουμε κατσαρίδες ακόμη πιο ανθεκτικές στα συμβατικά εντομοκτόνα. Στην προσπάθειά μας να σκοτώσουμε κατσαρίδες με δηλητήρια με βάση τη ζάχαρη, εξοντώσαμε τις κατσαρίδες που αγαπούν τα γλυκά και αφήσαμε άθικτες όσες εμφανίζονται αδιάφορες απέναντι στη ζάχαρη.

Σε εργαστηριακά πειράματα, οι θηλυκές κατσαρίδες, οι οποίες δεν προτιμούν τη ζάχαρη, είναι πιο αποτελεσματικές στην αναπαραγωγή. «Για τις κατσαρίδες που δεν αγαπούν τα γλυκά θα περάσουν τρία δευτερόλεπτα για να επεξεργαστούν την προσφορά του αρσενικού.

Η άγρια αρσενική κατσαρίδα, που δεν αγαπά τη ζάχαρη, εκκρίνει αμέσως το δώρο της προς το θηλυκό, ενώ η συμβατική κατσαρίδα δεν προλαβαίνει να προσελκύσει ταίρι», λέει ο καθηγητής Εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Κόμπι Σαλ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νέες πιέσεις που δέχονται οι κατσαρίδες έχουν προκαλέσει αλλαγές στη χημική σύνθεση των δώρων που προσφέρουν τα αρσενικά στο ταίρι τους.

Οι αλλαγές αυτές δείχνουν πως ο άνθρωπος είναι ικανός να προωθεί τη φυσική επιλογή –οι κατσαρίδες που πεθαίνουν από τα εντομοκτόνα μας– αλλά και την αναπαραγωγική επιλογή, δηλαδή τις κατσαρίδες που δεν αγαπούν τη ζάχαρη και δεν επιθυμούν να ζευγαρώσουν με όσες συνεχίσουν να προσφέρουν γλυκό δώρο.
«Αυτό είναι το ενδιαφέρον. Η ιδέα ότι ο άνθρωπος επιβάλλει αυστηρούς εξελικτικούς κανόνες στα ζώα που ζουν γύρω του –κυρίως μέσα στο σπίτι του– και ότι τα ζώα αυτά αντιδρούν όχι μόνο με αλλαγές στο σώμα τους αλλά και στις συνήθειές τους», λέει ο δρ Σαλ.

Τα καλά νέα για τους καταναλωτές προέρχονται από τον τομέα της βιομηχανίας, καθώς οι κατασκευαστές εντομοκτόνων μοιράζονται τον ενθουσιασμό της επιστημονικής κοινότητας για την εξέλιξη του είδους αυτού. Ερευνητές συνεργάζονται τώρα με εταιρείες εντομοκτόνων προκειμένου να αλλάξουν ριζικά τη σύσταση των ουσιών αυτών με στόχο την εγκατάλειψη των φαρμάκων με βάση τη γλυκόζη.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Από «New York Times»

Χιλή: Το αρχαιότερο δέντρο


Σχολιάστε εδώ