«Ξεπλένει» την Τουρκία η ουδετερότητα του ΝΑΤΟ

«Ξεπλένει» την Τουρκία η ουδετερότητα του ΝΑΤΟ

-Και πλήττει σοβαρά τα συμφέροντα της Ελλάδος!

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Το κενό ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ ανέδειξε ο ίδιος ο ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτεν­μπεργκ, καθώς με συνέντευξή του (ΑΠΕ) ουσιαστικά επιβεβαίωσε την πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, παροτρύνοντας τις δύο χώρες να λύσουν τις διαφορές τους με… διάλογο και αυτοσυγκράτηση.

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τα ελληνοτουρκικά, καθώς κλιμακώνεται η επιθετικότητα της Τουρκίας και ενώ η Άγκυρα έχει αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα για την ενιαία απάντηση της Συμμαχίας στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ και ο ΓΓ του επιμένουν να χαϊδεύουν την Τουρκία, κάτι που ενθαρρύνει και αποθρασύνει την Άγκυρα και τον κ. Ερντογάν.

Δυστυχώς, η συμμετοχή σε μια Συμμαχία, που εξ ορισμού σημαίνει και παροχή εγγυήσεων ασφαλείας σε κάθε κράτος-μέλος, μετατρέπεται σε παγίδα για την Ελλάδα, κα­θώς η «ουδετερότητα» του επικεφαλής του ΝΑΤΟ οδηγεί ουσιαστικά σε νομιμοποίηση και αποδοχή της τουρκικής πολιτικής αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Συμμαχίας η οποία δεν θα μπορέσει, αν το χρειασθεί, να ζητήσει ενεργοποίηση του άρθρου 5 της Συμμαχίας, που προβλέπει αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης, καθώς η Τουρκία, η οποία είναι και η χώρα από την οποία απειλείται η χώρα μας, έχει δικαίωμα βέτο, με το οποίο θα μπλοκάρει κάθε συνδρομή προς την Ελλάδα.

Και δεν είναι μόνο αυτό φυσικά. Η Τουρκία σταδιακά έχει κατορθώσει να εντάξει στη Συμμαχία, στον σχεδιασμό και στην πραγματοποίηση ασκήσεων, όλες τις μονομερείς διεκδικήσεις εναντίον της χώρας μας. Τα νησιά που θεωρεί αποστρατιωτικοποιημένα εξαιρούνται από τους σχεδιασμούς της Συμμαχίας. Όταν επιχειρήθηκε στο παρελθόν να συμπεριληφθούν νησιά όπως η Λήμνος και ο Άη Στράτης, η Τουρκία με παρέμβασή της οδήγησε σε ακύρωση των ασκήσεων και έτσι έχει δημιουργηθεί πλέον η πρακτική στο εσωτερικό της Συμμαχίας για νατοϊκό «γκριζάρισμα» των νησιών που, σύμφωνα με την Τουρκία, έ­χουν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης…

Όμως και στο θέμα του ελληνικού εναέριου χώρου η Συμμαχία ασπάζεται και αποδέχεται τη θέση για ελληνικό εναέριο χώρο μόλις 6 ν.μ. και αυτό βεβαίως με την υποστήριξη και των Αμερικανών. Όμως αυτό το γεγονός δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα, όταν η χώρα μας ενημερώνει σε τακτική βάση το αρχηγείο του ΝΑΤΟ για τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο, καθώς οι καταγγελλόμενες από την Ελλάδα παραβιάσεις στην περιοχή 6 – 10 ν.μ. θεωρούνται ως πτήσεις στον διεθνή ε­ναέριο χώρο.

Ακόμη και την περίοδο του μεγάλου μεταναστευτικού ρεύματος προς τα ελληνικά νησιά, όταν αποφασίστηκε η εμπλοκή του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, το πεδίο στο οποίο αναπτύχθηκαν οι ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ περιορίσθηκε στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, αποφεύγοντας τις περιοχές κοντά στα Ίμια, στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι, προκειμένου να μη χρειαστεί να εμπλακούν σε διασώσεις σε περιοχές που η Τουρκία αμφισβητεί ως τουρκικές.

Ο ΓΓ της Συμμαχίας ανακάλυψε ότι στο «παρελθόν υπήρξαν ατυχήματα με ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στη μείωση του κινδύνου τέτοιων ατυχημάτων στο μέλλον», τονίζοντας ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων καταστάσεων».

Ο ΓΓ χαρακτηρίζει «ατυχήματα» τα όσα έχουν συμβεί κατόπιν τουρκικών προκλήσεων, είτε παραβίασης του ελληνικού εναέριου χώρου, είτε παραβίασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, είτε σε παράνομες κινήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διαπίστωση του ΓΓ γενικώς περί α­τυχημάτων που πρέπει να αποφεύγονται τελικά ξεπλένει τον επιτιθέμενο και έτσι οδηγεί και σε λάθος συμπεράσματα για τις λύσεις που πρέπει να αναζητηθούν προκειμένου να μην έχουμε τέτοια ατυχήματα στο μέλλον.

Όλοι οι μηχανισμοί τους οποίους έχει επιδιώξει να εφαρμόσει το ΝΑΤΟ, είτε με τη μορφή ΜΟΕ, είτε με τη μορφή ad hoc ομάδων, λειτουργούν πρακτικά υπέρ της Τουρκίας. Και αυτό διότι δεν αντιμετωπίζουν την αιτία των εντάσεων, που είναι η κατάφωρη, έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, και αναζητούν τρόπους ώστε οι προκλήσεις της Τουρκίας να συνεχίζονται κανονικά και απλώς να υπάρχουν μηχανισμοί και συμφωνίες που θα αποτρέπουν τον εκτροχιασμό σε επεισόδιο. Είναι, κατά κάποιον τρόπο, παρεμβάσεις που επιτρέπουν στην Τουρκία να συνεχίζει με απόλυτη ασφάλεια, και χωρίς κίνδυνο επεισοδίου, τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας.

Τη στιγμή που έχει κορυφωθεί η κατά μέτωπο επίθεση του Ταγίπ Ερ­ντογάν εναντίον της Ελλάδας, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ ουσιαστικά νομιμοποιεί τις μονομερείς διεκδικήσεις της Τουρκίας και δηλώνει:

«Προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση».

Όμως, απολύτως προβληματική είναι και η στάση του κ. Στόλτεν­μπεργκ στο θέμα της ιστορικής απόφασης που θέλει να λάβει η Συμμαχία στο τέλος του μήνα, στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, για την έ­νταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, στέλνοντας έτσι ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και συμμαχικής αλληλεγγύης απέναντι στη Ρωσία. Εξάλλου, η Σύνοδος αυτή είναι υψηλότατου συμβολισμού, καθώς θα σηματοδοτήσει την «αναγέννη­ση» της Συμμαχίας, η οποία όλα τα χρόνια που πέρασαν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αναζητούσε απεγνωσμένα λόγο ύπαρξης.

Η Τουρκία έχει θέσει μια σειρά από όρους στις δύο σκανδιναβικές χώρες προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την ένταξή τους στη Συμμαχία και φαίνεται αποφασισμένη να παζαρέψει μέχρι τελευταία στιγμή, ώστε να αποσπάσει, όπως θεωρεί, όλο και πιο πολλά ανταλλάγματα. Οι όροι που έχει θέσει στις δύο χώρες προσκρούουν στο ιδιαίτερα ισχυρό κράτος δικαίου των δύο χωρών αλλά και στην αντίληψη που υπάρχει στις δύο κοινωνίες περί δημοκρατίας και ελευθερίας.

Η Τουρκία γνωρίζει τα όρια στα οποία μπορούν να φτάσουν οι δύο χώρες και γι’ αυτό έχει ανοίξει μια σειρά ζητήματα προκειμένου να εξασφαλίσει ανταλλάγματα, τουλάχιστον σε διμερές επίπεδο (από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία κ.ά.). Είτε αυτά αφορούν τη Βόρεια Συρία, είτε την άρση του εμπάργκο πώλησης εξοπλισμών στην Τουρκία, είτε ακόμη και την αντιπαράθεση με την Ελλάδα.

Σε όλη αυτήν την τουρκική επιχείρηση εκβιασμού και προσβολής κάθε έννοιας συμμαχικής αλληλεγγύης συνήγορος της Τουρκίας εμφανίζεται και πάλι ο κ. Στόλτεν­μπεργκ, ο οποίος ομιλεί δημοσίως πλέον για νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας που πρέπει να ικανοποιηθούν από τις δύο χώρες…

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, όπως και άλλοι προκάτοχοί του, στην προσπάθειά τους να εμφανισθούν ως αδέκαστοι και ουδέτεροι επικεφαλής μιας στρατιωτικής συμμαχίας, καταλήγουν τελικά σε «Πόντιους Πιλάτους» σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία. Και αυτή εί­ναι μια πραγματικότητα που η Ελλάδα οφείλει να αγωνιστεί να ανατρέψει ή τουλάχιστον να αντιμετωπίσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Γιατί η «ουδετερότητα» του ΝΑ­ΤΟ πλήττει σοβαρά τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: dailysabah.com


Σχολιάστε εδώ