Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Το ρωσικό λιμάνι Κοζμίνο και η Ελλάδα

Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Το ρωσικό λιμάνι Κοζμίνο και η Ελλάδα

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Η Ρωσία αυξάνει τις εξαγωγές πετρελαίου από το βασικό ανατολικό της λιμάνι, του Κοζμίνο, προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση από ασιάτες αγοραστές και να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι στοχεύει να αναδρομολογήσει τις εξαγωγές ενέργειας που κάνει από τη Δύση στην Ασία, κάτι που όμως είναι ακριβό μέσω μεγάλων ναυτικών οδών αλλά και περίπλοκο λόγω κυρώσεων. Η ρωσική κρατική εταιρεία Transneft έχει αυξήσει ήδη τις ποσότητες αργού που διοχετεύει στο ανατολικό λιμάνι του Κοζμίνο, πάνω από τη Νότια Κορέα, μέσω του αγωγού East Siberia Pacific Ocean (ESPO). Συγκεκριμένα, η ποσότητα έχει αυξηθεί κατά 70.000 βαρέλια την ημέρα, κάνοντας χρήση πρόσθετων χημικών που επιταχύνουν τις ροές πετρελαίου.

Η Μόσχα σχεδιάζει να στείλει στο Κοζμίνο επιπλέον 90.000 βαρέλια την ημέρα μέσω σιδηροδρόμου, μια διαδρομή που είχε χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια των τοπικών διυλιστηρίων, όταν κατασκευαζόταν ο αγωγός της Σιβηρίας. Οι πρόσθετες προμήθειες θα επιτρέψουν να αυξηθεί η συνολική φόρτωση από το Κοζμίνο σε περίπου 900.000 βαρέλια την ημέρα τους επόμενους μήνες, από τα 760.000 μεσοσταθμικά, μέχρι στιγμής, το 2022. Σύμφωνα με το Reuters, ο στόχος της Μόσχας είναι οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω Κοζμίνο να φτάσουν στο ιστορικό υψηλό των 880.000 βαρελιών την ημέρα τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι εταιρείες από την Κίνα –η οποία έχει επικρίνει επανειλημμένα τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία– και την Ινδία αγοράζουν αυξημένες ποσότητες ρωσικού αργού τους τελευταίους μήνες.

Το λιμάνι του Κοζμίνο έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί φορτώσεις της τάξεως του 1,1 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, ωστόσο η περιορισμένη χωρητικότητα του αγωγού ESPO και των σιδηροδρόμων δεν μπορεί να επιτρέψει τέτοια επίπεδα χωρίς εργασίες αναβάθμισης.

Οι κρίσεις χρέους των αναδυόμενων αγορών δεν είναι κάτι νέο για την παγκόσμια οικονομία – η ίδια η Ρωσία υπέστη πιστωτικό επεισόδιο στα ομόλογά της σε ρούβλι το 1998. Σήμερα όμως, μετά τον ουκρανικό πόλεμο, η Ρωσία συνεχίζει να αυξάνει τα έσοδα από πετρέλαιο και μέταλλα.

Ακόμη και με τα μισά αποθεματικά των 640 δισ. δολαρίων να έχουν παγώσει λόγω κυρώσεων, η κεντρική ρωσική τράπεζα έχει αρκετά μετρητά για να αποπληρώσει τα 40 δισ. δολάρια σε κρατικό χρέος σε σκληρό νόμισμα.

Αυτό σημαίνει ότι μάλλον οικονομικά έχει βρει αντίβαρο, συνεχίζοντας την ίδια σκληρή πολιτική στην Ουκρανία και παγιώνοντας μια κατάσταση αβεβαιότητας στο ενεργειακό πεδίο για όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα, πέρα από τις αναγνώσεις της δυσκίνητης Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έπρεπε να έχει διαμορφώσει άποψη για την ενεργειακή της κάλυψη, μελετώντας τα στοιχεία από το ρωσικό λιμάνι του Κοζμίνο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ