Κ. Πουλάκης στο “Π”: Η χώρα χρειάζεται την πολιτική αλλαγή, οι πολίτες τη ζητούν και θα τη φέρουν

Κ. Πουλάκης στο “Π”: Η χώρα χρειάζεται την πολιτική αλλαγή, οι πολίτες τη ζητούν και θα τη φέρουν

Του
ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΗ
Μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Είναι κοινώς αποδεκτό ότι διάγουμε μια πολύ έντονη και ζωντανή πολιτική περίοδο. Το προηγούμενο διάστημα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αλλά και η ΝΔ πραγματοποίησαν τα συνέδριά τους, γεγονός που αποδεικνύει ότι μετά από μια διετία κοινωνικής και πολιτικής αδράνειας, λόγω της πανδημίας, η πολιτική ξαναέρχεται στο προσκήνιο.

Η παραπάνω παρατήρηση, αν και ουδέτερη, θα ήταν κάπως ελπιδοφόρα αν δεν συνοδευόταν από την ολοκληρωτική αποτυχία της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας και της καθημερινότητας του πολίτη.

Η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει, είμαστε πρωταθλητές στις τιμές του ρεύματος, έχουμε τα πιο ακριβά καύσιμα σε σχέση με το εισόδημα, ο πληθωρισμός στη χώρα μας επιστρέφει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από 30 χρόνια (11,3%), καταρρίπτοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ο βασικός μισθός είναι χαμηλότερος συγκριτικά με αυτόν του 2010. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δραματικές επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο, όμως οι εθνικές κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα και από αυτά κρίνονται. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί, αντί να δίνει λύσεις, καταφέρνει να δυσχεραίνει τα προβλήματα και να πολλαπλασιάζει τόσο το βάρος στις πλάτες των πολιτών όσο και τις αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Είναι μια κυβέρνηση που είτε παραμένει αδρανής στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής είτε δρα βάσει των νεοφιλελεύθερων εμμονών της και με αυτοσκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ισχυρών και των διαφόρων καρτέλ.

Η κυβέρνηση απέτυχε. Δεν χωράει πια καμία αμφιβολία. Η κοινωνία όχι απλώς το ξέρει, αλλά πλέον το λέει με εντυπωσιακή σαφήνεια και το βροντοφωνάζει στα καφενεία, στις ουρές έξω από τη ΔΕΗ, στα βενζινάδικα, στα ταμεία των super markets. Παντού ακούς την αγανάκτηση του κόσμου, αλλά κυρίως την ανάγκη του για αλλαγή. Μια κοινωνία που αισθάνεται (και είναι) ανοχύρωτη δεν μπορεί να εναποθέσει την εμπιστοσύνη και τις ελπίδες της σε μια κυβέρνηση που φαίνεται (και είναι) ανυπόληπτη. Είναι πλέον πολύ αργά για την κυβέρνηση, δεν μπορεί να αντιστρέψει αυτό το κλίμα οργής και αγανάκτησης που η ίδια έχει προκαλέσει στην κοινωνία. Η χώρα χρειάζεται άμεση αλλαγή στρατηγικής στην οικονομία, στα εργασιακά, στην υγεία, στην παιδεία, στην εξωτερική πολιτική. Η χώρα χρειάζεται την πολιτική αλλαγή, οι πολίτες τη ζητούν κάθε μέρα και πιο έντονα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το προηγούμενο διάστημα, ολοκλήρωσε ένα συνέδριο-τομή για την ιστορία του, στο οποίο καθιέρωσε την ισάριθμη αντιπροσώπευση ανδρών και γυναικών σε όλα τα εκλεγμένα όργανά του, εξέλεξε την πρώτη γυναίκα γραμματέα του, τη Ράνια Σβίγκου, και κατάφερε μέσα από τις εσωκομματικές του εκλογές να τριπλασιάσει τα μέλη του και να γίνει σήμερα το μαζικότερο κόμμα ενεργών μελών στη χώρα μας με 172.000 μέλη και ένα από τα πιο μαζικά κόμματα της Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η εντολή που λάβαμε από τα χιλιάδες μέλη μας, νέα και παλιά, είναι να προχωρήσουμε μπροστά, να γίνουμε καλύτεροι, πιο αποτελεσματικοί και, με όπλα μας ένα συνολικό πολιτικό πρόγραμμα, την αποφασιστικότητα αλλά και την εμπειρία της διακυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια και τη χρεοκοπία, να μετατρέψουμε την ελπίδα του κόσμου σε ισχυρή δύναμη πολιτικής αλλαγής, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η κοινωνία.

Η μοίρα της Αριστεράς και της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας είναι να καλείται πάντα στα δύσκολα προκειμένου να συμμαζέψει τα ερείπια που αφήνει πίσω της η συντηρητική παράταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να αναλάβει ξανά την ιστορική ευθύνη, όχι απλά για να διαχειρισθεί λίγο καλύτερα την υπάρχουσα κατάσταση αλλά για να δοθούν κοινωνικά δίκαιες απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εποχής. Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ, ο καθορισμός πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής είναι μέτρα που έχουν δείξει στην πράξη, από την εφαρμογή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ότι μπορούν να λειτουργήσουν πολύ ευνοϊκά τόσο για τους πολίτες όσο και για την ίδια την οικονομία. Όλα τα παραπάνω είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου για να αλλάξουμε τη χώρα, με κίνητρο την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία της κοινωνικής πλειοψηφίας, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Κάτι που μόνο μια αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να το κάνει.

Οι προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση. Εδώ συγκρούονται δύο λογικές: Η μία της ΝΔ, που βλέπει τις πρώτες εκλογές ως εμπόδιο και θα προσπαθήσει να τις «κάψει», σύροντας την κοινωνία εμμονικά σε δεύτερες εκλογές, νομίζοντας ότι μπορεί να παίζει τόσο με τους θεσμούς και τη δημοκρατία όσο και με τις πλειοψηφούσες απόψεις του ελληνικού λαού. Και η άλλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θεσμοθέτησε το σύστημα της απλής αναλογικής και από την αρχή έχουμε μια σταθερή στρατηγική και στόχευση, να είμαστε το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές και, μέσα από ένα πλατύ, προοδευτικό και δημοκρατικό ρεύμα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για προγραμματικές συγκλίσεις που θα καταλήξουν σε μια προοδευτική κυβέρνηση, την οποία έχει ανάγκη ο τόπος. Μια προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο, η οποία θα ανακουφίσει τους πολίτες, θα εγγυηθεί την κοινωνική ειρήνη, την ασφάλεια και την προοπτική για τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Το μεγάλο ερώτημα των τελευταίων ημερών, οι συζητήσεις και οι αναλύσεις, είναι «πότε θα γίνουν οι εκλογές;». Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που ζητάει εκλογές εδώ και έξι μήνες, είναι ότι «όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, ένα είναι το μόνο σίγουρο, ότι η ήττα της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη είναι προδιαγεγραμμένη, γιατί η κοινωνία δεν αντέχει άλλο». Όσο πιο καθαρή θα είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δύναμη της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης για να στηρίξει ξανά την κοινωνία, για να ξαναφέρουμε την ελπίδα και τη δικαιοσύνη στην πατρίδα μας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ