Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου στο “Π”: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου στο “Π”: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Του
ΙΩΑΝΝΗ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ
Προέδρου ΕΕΑ και Επίτιμου Διδάκτορος ΠΑΠΕΙ


Τίποτα δεν προμηνύει την αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης, με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος και με τα απλησίαστα για τους καταναλωτές αγαθά πρώτης ανάγκης.

Πρόκειται για την απόλυτη καταιγίδα, η οποία, εκτός από τα νοικοκυριά, πλήττει και την αγορά, αφήνοντας βαθιά σημάδια στις επιχειρήσεις. Εδώ και αρκετούς μήνες τα μηνύματα είναι άκρως ανησυχητικά, αφού πάνω από το 47% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, παρόχους ενέργειας, προμηθευτές κ.ά., με αποτέλεσμα η κρίση να βαθαίνει και να μεγαλώνει το κόστος επιβίωσής τους.

Διαβάζοντας όλες τις διεθνείς αναλύσεις, βλέπουμε πως οι ξένοι οίκοι και οι θεσμικοί φορείς της ΕΕ μιλούν για μια νέα περίοδο ύφεσης, ίσως τη χειρότερη των τελευταίων ετών, λόγω των προβλημάτων που προκύπτουν από τα παιχνίδια που παίζονται γύρω από την πώληση του φυσικού αερίου και τις εξαγωγές από τις χώρες που το παράγουν. Όσο κλείνουν οι κάνουλες τόσο αυξάνεται το κόστος της ενέργειας.

Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση μέχρι τώρα είναι επιβεβλημένα, προκειμένου να υπάρξει ένα βασικό δίχτυ προστασίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στις ανατιμήσεις, ιδιαίτερα στην ενέργεια. Επίσης, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα παρέμβαση για τις τιμές των καυσίμων, με πιθανότερο ενδεχόμενο να συνεχιστεί η επιδότηση και όχι να υπάρξει μείωση του ΕΦΚ ή του ΦΠΑ.

Η εκτίμησή μας είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς.

Ως ΕΕΑ, έχουμε προτείνει κοστολογημένα μέτρα προστασίας. Για πόσο θα συνεχιστεί η επιδοματική πολιτική; Σήμερα απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις, με μέτρα ειδικά σχεδιασμένα, για να αντιμετωπίσουμε το τσουνάμι της ακρίβειας. Μέτρα που θα αφαιρούν φόρους και θα στηρίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Γι’ αυτό και προτείνουμε τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τα βασικά αγαθά, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, την αύξηση των δόσεων στις 120 για το σύνολο των οφειλών των επιχειρήσεων. Επίσης, είναι αναγκαίο να υπάρξουν δράσεις που θα ενισχύουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις, οι οποίες –και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε– έχουν δεχθεί πολύ ισχυρό πλήγμα λόγω της πανδημίας.

Δυστυχώς, η ΕΕ δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το δυσμενές περιβάλλον στην οικονομία με στοχευμένες πολιτικές κατά της ύφεσης. Οι πολίτες μένουν απροστάτευτοι και το αρνητικό κλίμα διαιωνίζεται, με απρόβλεπτες συνέπειες. Ας ευχηθούμε να μη ζήσουμε καταστάσεις παρόμοιες με εκείνες στην αρχή της οικονομικής κρίσης, πριν από μια δεκαετία σχεδόν. Τότε, δηλαδή, που υπήρχε κοινωνική αναταραχή και ασταθές πολιτικό περιβάλλον.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ