Ελληνική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και επικείμενο στρατιωτικό επεισόδιο της Τουρκίας στο Αιγαίο – Του Δρος Εμμ. Γούναρη
Του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)
Κατόπιν εισηγήσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, θα έπρεπε η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, να αποστείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία. Έτσι, μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει στείλει αρκετές ποσότητες οπλοπολυβόλων Kalashnikov (ΑΚ 47) και άλλα όπλα στην Ουκρανία. Πότε εστάλησαν αυτά και από πού, ουδείς γνωρίζει.
Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ζήτησαν από την Ελλάδα να αποστείλει στην Ουκρανία όσα ρωσικά τανκς BMP-3 έχει, αφού πρώτα αντικαταστήσει αυτά με γερμανικά MARDER 1Α 3/5. Κατόπιν αυτού, η Ρωσία, διά του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ, δήλωσε ότι όποια κράτη αποστείλουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία εκ των πραγμάτων θα θεωρηθούν εχθρικά κράτη από τη Ρωσία.
Διερωτάται κανείς, γιατί τόσο άμεση υποταγή στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ από την πλευρά μας; Αφού πάντα η θέση τους ως προς τις τουρκικές απειλές εναντίον της Ελλάδας είναι: «Βρείτε τα μεταξύ σας»!
Η Ρωσία πάντα υποστήριζε τις ελληνικές θέσεις για την επέκταση της αιγιαλίτιδος ζώνης σε Αδριατική, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στα 12 ν.μ. Μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει 12 ν.μ. θαλάσσια και εναέρια αιγιαλίτιδα ζώνη στην Αδριατική και στο Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο 6 ν.μ. για τη θαλάσσια αιγιαλίτιδα ζώνη και 10 ν.μ. για την εναέρια αιγιαλίτιδα ζώνη, κάτι που έχουν δεχθεί η Ρωσία και τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η ΕΕ με βάση την οδηγία για το τελωνειακό έδαφος της ΕΕ, η δε Ρωσία με βάση την ελληνορωσική σύμβαση για την αποφυγή δημιουργίας επεισοδίων πολεμικών σκαφών στην ανοιχτή θάλασσα. Άλλωστε η Ρωσία πάντα υποστηρίζει την κυριαρχία της Ελλάδος επί των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και βοήθησε πάντα την Ελλάδα προκειμένου να γίνει ανεξάρτητο κράτος και έχει συμμετάσχει, μαζί με τη Γαλλία και την Αγγλία, στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ και αρκετοί ουκρανοί Πρόεδροι της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης δεν έπραξαν τίποτα όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Κύπρο και στα Ίμια.
Μήπως θα έπρεπε οι εταίροι μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ να συμβάλουν πρώτα στην απελευθέρωση των κατεχομένων από την Τουρκία εδαφών της Κύπρου, κράτους-μέλους της ΕΕ, και στην εκδίωξη των Τούρκων από τις ελληνικές βραχονησίδες Ίμια (τμήμα εδάφους της Ελλάδος και της ΕΕ) και μετά να ασχοληθούν με την Ουκρανία;
Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι πολλές πόλεις της Νοτίου Ουκρανίας ήταν ελληνικές αποικίες, ενώ η ρωσίδα αυτοκράτειρα Αικατερίνη τους έδωσε ελληνικά ονόματα (Χερσώνα, Μαριούπολη, Οδησσός κ.λπ.) για να τιμήσει τους Έλληνες που είχαν μεταναστεύσει στις περιοχές αυτές.
Όση στρατιωτική βοήθεια και αν σταλεί από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η Ουκρανία είναι εντελώς αδύνατο να υπερισχύσει της Ρωσίας!
Ο δε Πρόεδρος της Ουκρανίας θα πρέπει να δεχθεί το σημερινό καθεστώς, να ομιλήσει με τον Πρόεδρο Πούτιν για να βρεθεί μια λύση και να παύσουν να σκοτώνονται σε αυτές τις εχθροπραξίες Ουκρανοί και Ρώσοι, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά.
Δυστυχώς, η Ουκρανία διαθέτει πυρηνικά και βιολογικά όπλα, όπως και η Ρωσία, η οποία μπορεί, στην απελπισία της, να κάνει χρήση αυτών και να προκύψει τότε ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, επειδή ο ουκρανός Πρόεδρος, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θέλουν να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.
Όλοι μας θυμόμαστε την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, εξαιτίας της οποίας πολλοί ουκρανοί πολίτες, όπως επίσης πολλοί πολίτες των γειτονικών αυτής κρατών πέθαναν λόγω της διαρροής ραδιενέργειας. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να ξανασυμβεί.
Η Τουρκία, όπως φαίνεται τελευταίως, σύμφωνα με δηλώσεις της, προετοιμάζεται να καταλάβει με τον στρατό της ορισμένες ελληνικές βραχονησίδες. Θα πρέπει όμως να γνωρίζει στην περίπτωση αυτή ότι η Ελλάδα, όπως ελέχθη από πηγή του Ελληνικού Στρατού, θα κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο! Έχουμε βέβαια ακόμη ανοιχτούς λογαριασμούς με την Τουρκία από το 1922 και το 1974 και πρέπει να κλείσουμε τους λογαριασμούς αυτούς.
Η Τουρκία αντιδρά στην ένταξη της Σουηδίας, της Φινλανδίας και των βαλτικών κρατών στο ΝΑΤΟ, δήθεν επειδή υπάρχουν στα κράτη αυτά «τρομοκρατικές» οργανώσεις Κούρδων, τις οποίες πρέπει να εξοντώσουν τα κράτη αυτά προκειμένου να άρει το βέτο για την ένταξή τους στη Συμμαχία.
Τούτο βέβαια πράττει στην πραγματικότητα για να είναι αρεστή στη Ρωσία και για να εκβιάσει τις ΗΠΑ να της πουλήσουν νέα οπλικά συστήματα και νέου τύπου πολεμικά αεροσκάφη, τα οποία οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα τα πουλήσουν στη χώρα μας και όχι στους Τούρκους, επειδή αγόρασαν, παρά τις προειδοποιήσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, τους ρωσικούς πυραύλους S-400.
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1948 για την Ειρήνη με την Ιταλία, και ότι αν δεν το κάνει, τότε προκύπτει θέμα ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών αυτών. Αυτό προφανώς το επιθυμεί προκειμένου να τα κατακτήσει πιο εύκολα. Στη Σμύρνη άλλωστε είναι εγκατεστημένη η λεγόμενη «Στρατιά του Αιγαίου», μια στρατιά με αποβατικά σκάφη, η ύπαρξη της οποίας ανάγκασε την Ελλάδα να στρατιωτικοποιήσει τα νησιά, βάσει του δικαιώματος αμύνης, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο.
Ας μην ξεχνά η Τουρκία ότι με βάση τις ανωτέρω δύο συνθήκες έχει στην κατοχή της μόνο την Ίμβρο, την Τένεδο και τις Λαγούσες, όπως επίσης κάθε μικρονησίδα και βραχονησίδα που απέχει από τις ηπειρωτικές τουρκικές ακτές λιγότερο από 3 ν.μ. Εκτός αν αναφέρεται ότι αυτές ανήκουν στην Ελλάδα.
Αυτός είναι και ο λόγος που η Τουρκία σχεδόν στερείται υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεδομένου ότι τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται μπροστά από τις ακτές της τής στερούν το δικαίωμα να έχει ευρεία υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Άλλωστε, στη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 η Τουρκία ήταν στην πλευρά των ηττημένων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μαζί με τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Βουλγαρία.
Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δεν θα έπρεπε να επιμείνουν στην περικύκλωση της Ρωσίας με νατοϊκά κράτη, διότι έτσι άρχισαν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, με την εμμονή του να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ, στο τέλος θα δει την Ουκρανία να γίνεται μεσόγειο κράτος χωρίς θάλασσα.
Εμείς, παράλληλα με τις καλές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα με τη Γαλλία, καλό είναι να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία. Οι δύο φίλοι ΥΠΕΞ, Λαβρόφ και Δένδιας, μπορούν να το πετύχουν, διότι η φιλία μας με τη Ρωσία έχει ιστορία τουλάχιστον 1.500 ετών. Η δε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας καλό είναι να επισκεφθεί τη Μόσχα για να μιλήσει με τον ρώσο Πρόεδρο, κάτι όμως που έχει καταστεί δύσκολο, λόγω της αποστολής στρατιωτικού οπλισμού στην Ουκρανία από την Ελλάδα.
Η συμμετοχή σχεδόν όλων των δυτικών φίλων μας (ΗΠΑ, Ισπανίας κ.λπ.) στις πρόσφατες αποβατικές ασκήσεις της Τουρκίας δείχνει ότι αυτοί δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία. Απλώς θα επαναλάβουν τη γνωστή ρήση: «Βρείτε τα μεταξύ σας». Ευτυχώς που έχουμε ισχυρότατες Ένοπλες Δυνάμεις!
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: ptisidiastima.com