Θρακιώτικα: Κατακαημένη μου πατρίδα…

Θρακιώτικα: Κατακαημένη μου πατρίδα…

Αν δεν μπορείς να στρώσεις τα… άστρωτα, περίμενε. Όλο και κάποιος (κάτι) θα έρθει να κάνει τη δουλειά σου, έστω και προσωρινά…

Αυτό συνέβη και με τα lockdowns των προηγούμενων περιόδων. Μας άλλαξαν (ίσως και οριστικά), αλλά κράτησαν και τις… παρατάσεις σε περιπτώσεις που χρειάζονταν. Αλλά η ευκαιρία εμφανίζεται και μετά… χάνεται. Τώρα, τι έκανες στο… μεσοδιάστημα είναι δικό σου θέμα…
Όσον αφορά το Φεστιβάλ Κερασιού, που γίνεται στον Δήμο Ιάσμου, η ευκαιρία –για αναγέννηση,
ντε–, όπως ήρθε, έφυγε. Και καθώς η… επιστροφή στην κανονικότητα είναι… γεγονός, το διήμερο φεστιβάλ επανήλθε δριμύτερο… και ίδιο.
«Ο Δήμος Ιάσμου είναι υποψήφιος για να γίνει η πρωτεύουσα της πολυπολιτισμικότητας των Βαλκανίων». Τάδε έφη ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν.
Όχι, όταν έχεις όραμα, φαίνεται…

Το… ντύσιμο

Το Φεστιβάλ, από… τη «Μις Κεράσι» μέχρι τον… «Αγά Κερασιού», έδειξε την… τάση του. Προς ανατολάς – και σε συγκεκριμένη κατεύθυνση… Και, όπως είναι φυσικό, ο εν λόγω άνθρωπος, που είναι γνωστός και το… έχει αποδείξει με την «ιστορική» του ομιλία στην Προύσα το 2020, δεν μπορούσε να απομακρυνθεί από αυτό το πλαίσιο. Ο Ίασμος όμως μπορεί:
Ο Ίασμος λοιπόν, μια κωμόπολη που έδωσε το όνομά της στον καλλικρατικό δήμο, χτίστηκε δίπλα στην Αναστασιούπολη, ονομαστή βυζαντινή πόλη επί της Εγνατίας Οδού, μετονομασθείσα το 1341 σε Περιθεώριο από τον Ανδρόνικο Γ’ Παλαιολόγο. Το ρωμαϊκό της όνομα ήταν Διομήδου Σταύλος (Stabulum Diomedis) και το αρχαίο Κόσσυνθος. Όταν, λοιπόν, τη δεκαετία 1360 – 1370 η περιοχή καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς και το Περιθεώριο καταστράφηκε, οι κάτοικοί του δημιούργησαν τον Ίασμο στον μυχό της Βιστωνίδας, στο άνοιγμα του φαραγγιού του ποταμού Κομψάτου, καθώς αυτός εξέρχεται της Ροδόπης και καταλήγει νότια, στην πεδιάδα. Πρώτη φορά αναφέρεται ο Ίασμος από τον περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπή τον 17ο αιώνα. Σύντομα εξελίχθηκε σε μεγάλο αγροτοεμπορικό κέντρο της περιοχής. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία, καλλιεργώντας κρεμμύδια, μετάξι, καπνό και αμπέλια. Φημισμένο είναι ακόμα και σήμερα το τσίπουρο Ιάσμου. Η άνθηση της κωμόπολης οδήγησε και σε οικιστική ανάπτυξη. Χαρακτηριστικά παραμένουν τα διώροφα αρχοντικά του 18ου και 19ου αιώνα). Έργο εκείνης της εποχής είναι και ο Ναός του Αγίου Νικολάου, με το χαρακτηριστικό καμπαναριό του και την εικόνα του ομώνυμου αγίου, που χρονολογείται από το 1814.
Εκεί βρίσκουμε το πέτρινο τοξωτό γεφύρι στον ποταμό Κομψάτο, χτισμένο τον 17ο – 18ο αιώνα με πλακαρές πέτρες από ηπειρώτες μάστορες. Το κυρίως τόξο έχει άνοιγμα 21,80 μέτρα και ύψος 12 μέτρα, ενώ το ανατολικό τόξο έχει άνοιγμα 17 μέτρα.
Επίσης, εκεί βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου, χτισμένο τον 18ο αιώνα, αλλά και τα θρακικά μετέωρα –τοπίο φυσικού κάλλους με άγρια φύση (και άγρια άλογα)–, τα οποία βρίσκονται βόρεια του Ιάσμου, δίπλα στον οικισμό Πολύαρνο, όπου ο Πολιτιστικό Σύλλογος Ιάσμου διατηρεί ξενώνα-καταφύγιο.
Μια μικρή υπόμνηση δεν έβλαψε κανέναν…

Το «νέο»

Γεγονός, πάντως, είναι ότι ο τούρκος πρόξενος… δεν έκανε την τιμή στον Οντέρ και τελικά το φεστιβάλ δεν «ευλογήθηκε» από την Ιώνων (πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια…).
Η τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο καλά κρατεί και συνεχίζεται με νέα επεισόδια…
Πολλοί μειονοτικοί και δημοσιογράφοι, επιρροής Μουράτογλου, δεν… πάτησαν το πόδι τους (αν ήθελαν να τους το κόψει…).

Ταξίδι…

Έγινε και λοταρία και ο τυχερός κέρδισε ταξίδι! Πού; (Ρητορικό, το ερώτημα.)
Τι να σου κάνει… κοτζάμ Ελλάδα καλοκαιριάτικα, εάν μπορείς να επισκεφθείς τη Ραιδεστό, μια παραλιακή πόλη της Τουρκίας – ιδίως αν ο τυχερός έλκει την καταγωγή από την Ανατολική Θράκη…
Άσε που θα είχε και την ευκαιρία να παρακολουθήσει το… εκεί Φεστιβάλ Κερασιού…

Δύσκολα…

Η… πολεμική σύρραξη με τη γείτονα εξελίσσεται προς το παρόν στους τίτλους των δημοσιευμάτων του ελληνικού Τύπου, ΜΜΕ και λοιπών δυνάμεων: «Το ελληνικό λιμενικό συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, ενώ απωθούσε το λαστιχένιο σκάφος που μετέφερε μετανάστες στα ανοιχτά του Αϊβαλιού. Ομάδες της τουρκικής ακτοφυλακής επενέβησαν στα ελληνικά σκάφη που παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα και άφησαν τους μετανάστες να πεθάνουν».
Αυτά μεταδίδουν συνεχώς Τύπος, ΜΜΕ και άλλες δυνάμεις των απέναντι, ακολουθώντας τη γραμμή της γνωστής προπαγάνδας…
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι «953 παραβιάσεις που πραγματοποίησε η Ελλάδα με στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη στα νησιά με αποστρατικοποιημέ-
νο καθεστώς», όπως… ενημέρωσε η πλωτάρχης Μπουρτζού Ναλίς Γιοκούβα, στο πλαίσιο της άσκησης «EFES 2022», προφανώς, ενώπιον ξένων εκπροσώπων…
«Παρά τις καλόβουλες και ειλικρινείς προσπάθειες της Τουρκίας, που γίνονται με πνεύμα καλής γειτονίας και συμμαχικού πνεύματος, η Ελλάδα δυστυχώς συνεχίζει την επιθετική ρητορική, όπως και τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση. Αφήνει αναπάντητες όλες τις εκκλήσεις μας για διάλογο και συνομιλίες και συνεχίζει τις αβάσιμες κατηγορίες σε βάρος της χώρας μας», σημειώνει η πλωτάρχης… που αν δεν την έλεγαν Μπουρτζού Ναλίς Γιόκουβα και δεν ομιλούσε την τουρκική, κανείς (από δω μεριά) δεν θα αντιλαμβάνονταν τη διαφορά…
Και βεβαίως, σε ό,τι αφορά την «είδηση», ανοιχτά του Αϊβαλιού το δύσκολο είναι (εάν ισχύει) η εμπλοκή ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής…

Εκπαίδευση…

Εν τω μεταξύ, ένας 11χρονος από τη Χίο κρατήθηκε για τρεις μέρες από τις Τουρκικές Αρχές γιατί… το διαβατήριό του έληγε σε 50 μέρες…
Οι Τούρκοι δεν έχουν, όπως είναι γνωστό, κανέναν ενδοιασμό. Για να επιτευχθεί η απίστευτη αυτή πρόκληση χρειάστηκε ένας μικρός, ο οποίος συμμετείχε με συμμαθητές του σε πρόγραμμα «Erasmus» και επισκέφθηκε με το σχολείο του την τρίτη και επιλέξιμη συμμετέχουσα χώρα, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών επισκέψεων που κάνουν οι ομάδες «Erasmus» σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στα συγκεκριμένα προγράμματα…
Αν και το σχολείο θα έμενε τρεις μέρες στην Τουρκία, οι Τουρκικές Αρχές κράτησαν το παιδί με το πρόσχημα πως δεν γνώριζαν… πόσο καιρό θα μείνει στη χώρα και εάν θα μείνει και μετά την ημέρα λήξης του διαβατηρίου.
Αν είσαι τουρκικό κράτος…

Έλλη Μητακίδου

ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ