Θ. Δημόπουλος στο “Π”: Ευκαιρία ενίσχυσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης η Πρωτοβουλία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων

Θ. Δημόπουλος στο “Π”: Ευκαιρία ενίσχυσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης η Πρωτοβουλία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων

Του
ΘΑΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
Καθηγητή Ιατρικής, Πρύτανη ΕΚΠΑ


Η Πρωτοβουλία των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων είναι ένα έργο που σχεδίασε και χρηματοδοτεί κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος Erasmus+, με στόχο την ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και την αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ανώτατης εκπαίδευσης.

Το CIVIS είναι ένα Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Πολιτών, που ιδρύθηκε από τη συμμαχία αρχικά οκτώ κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης της Ευρώπης: το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille (Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Universitatea din Bucuresti (Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου), το Universite libre de Bruxelles (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών), το Universidad Autonoma de Madrid (Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης), το Sapienza Universita di Roma (Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης), το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και το Eberhard Karls Universitat Tubingen (Πανεπιστήμιο Eberhard Karls της Τυμβίγγης).
Επίσης, έχει ενταχθεί στη συμμαχία ως συνεργαζόμενο μέλος το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, ενώ σχετικά πρόσφατα εντάχθηκε και το Paris Lodron University of Salzburg.

Το CIVIS σήμερα συγκεντρώνει μια κοινότητα άνω των 470.000 φοιτητών και 68.000 μελών διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων 35.000 ακαδημαϊκών και ερευνητών, με σημαντικό διεθνές αποτύπωμα.

Οι στόχοι του CIVIS για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι σύμφωνοι με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Πανεπιστήμια και αντικατοπτρίζονται στους πέντε διεπιστημονικούς κόμβους του CIVIS: (1) Κλίμα, περιβάλλον και ενέργεια. (2) Κοινωνία, πολιτισμός και πολιτιστική κληρονομιά. (3) Υγεία. (4) Πόλεις, δημόσιος χώρος και κινητικότητα. (5) Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός. Επίσης, η λειτουργία της ψηφιακής πανεπιστημιούπολης του CIVIS (Digital Campus) θα επιτρέψει την ενσωμάτωση όλων των υπηρεσιών και των διοικητικών διαδικασιών που παρέχουν όλα τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια στις κοινότητές τους, στο πλαίσιο του CIVIS.

Οι πρυτάνεις των 10 Πανεπιστημίων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Πολιτών (CIVIS), κατά την πρόσφατη συνάντηση εργασίας, υπό την προεδρία του ΕΚΠΑ στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Global Civis Days (Αθήνα, 18 – 20 Μαΐου), όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 300 σύνεδροι και από τα 10 Πανεπιστήμια της Συμμαχίας, προέβησαν σε νέα δημόσια διακήρυξη σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία (η πρώτη διακήρυξη είχε γίνει ήδη από τις 24 Φεβρουαρίου).

Κατά τη δεύτερη περίοδο λειτουργίας του CIVIS (2022 – 2026), αναμένεται να βρεθούν σημαντικά ζητήματα στο επίκεντρο του κοινού σχεδιασμού, όπως, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη νέων, κοινών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, η ενίσχυση των κοινών ευρωπαϊκών διδακτορικών τίτλων, η ανάπτυξη ευέλικτων εκπαιδευτικών ευκαιριών, με αναγνώριση, και μέσω κινητικότητας (summer schools, microprogrammes), η ενίσχυση της κινητικότητας για όλους, καθώς και η πιο ενισχυμένη διασύνδεση με τους κοινωνικούς εταίρους. Το ΕΚΠΑ μάλιστα θα έχει ηγετικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, καθώς έχει αναλάβει την οργάνωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του CIVIS κατά τη δεύτερη περίοδο, και θα συμμετέχει, επίσης, κεντρικά, στην επικοινωνία και στη διάχυση των αποτελεσμάτων του CIVIS για όλη τη συμμαχία.

H εξωστρέφεια και ο διεθνής προσανατολισμός του Πανεπιστημίου αποτελεί σημαντικό στρατηγικό στόχο για τις Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ.

Θεωρούμε σημαντικούς για το ΕΚΠΑ τους παρακάτω στρατηγικούς στόχους, τους οποίους υπηρετήσαμε και συνεχίζουμε να υπηρετούμε με σχέδιο και συνέπεια:

1. Ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου μας, ήδη λειτουργεί BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece και από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα λειτουργήσει το BA in Medicine.

2. Συμμετοχή στην παραγωγή γνώσης παγκοσμίως. Ήδη είναι σε εξέλιξη μεγάλες διεθνείς συνεργασίες, παράλληλα με μεγάλα ερευνητικά προγράμματα και κλινικές μελέτες στο ΕΚΠΑ. Σημα­ντική είναι η συνεργασία ΕΚΠΑ και Yale για την ανάπτυξη ενός Κέντρου Αριστείας για τις περιβαλλο­ντικές επιστήμες και τη δημόσια υγεία και η συνεργασία του Harvard και του ΕΚΠΑ μέσω του νέου Κόμβου Αριστείας του ΕΚΠΑ για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.

3. Ανάληψη ηγετικού ρόλου στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προσανατολισμένης στο μέλλον και στη συνεργασία με την Πολιτεία, τους Κοινωνικούς Εταίρους και την Κοινωνία των Πολιτών.

4. Ενίσχυση της διαπολιτισμικής συνεργασίας και ανάδειξη της πανεπιστημιακής, και όχι μόνο, κληρονομιάς, της εκπαίδευσης, της σύνδεσης με την κοινωνία και των διεθνών συνεργασιών, όπως συμβαίνει ήδη με τα μέλη της συμμαχίας CIVIS και με το CIVIS Museums Network.

5. Διασφάλιση της ποιότητας σε κάθε πρόγραμμα και δράση.

6. Ενίσχυση όλων των αναγκαίων εφοδίων και των δεξιοτήτων ―μέσα από δομές του Πανεπιστημίου― έτσι ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα και η συμμετοχή όλων των μελών σε δραστηριότητες διεθνοποίησης.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ