Μπλοκάρει η γραφειοκρατία την αντιπυρική προστασία του όρους Αιγάλεω

Μπλοκάρει η γραφειοκρατία την αντιπυρική προστασία του όρους Αιγάλεω

Μια συνταρακτική αποκάλυψη έκανε στο Κανάλι Ένα ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά Γρηγόρης Γουρδομιχάλης. Μιλώντας για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας στους ορεινούς όγκους του Πειραιά, τόνισε ότι σχεδιασμός υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να υλοποιηθεί γιατί τον… φρενάρει η απίστευτη ελληνική γραφειοκρατία.

Είπε συγκεκριμένα: «Εδώ και μήνες, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου έκανε αποδεκτό το αίτημά μας να εγκατασταθούν σε επίκαιρα σημεία του όρους Αιγάλεω, η απόληξη του οποίου είναι το Σχιστό, τρεις υδατοδεξαμενές χωρητικότητας 200 κυβικών η καθεμιά, για να μπορούν εγκαίρως τα ελικόπτερα να ανεφοδιάζονται και να κάνουν ρίψεις αμέσως στις εστίες της φωτιάς. Με τα 200 κυβικά νερού τα ελικόπτερα μπορούν να κάνουν γύρω στις 33 – 35 ρίψεις. Αυτό σημαίνει ότι και η πιο επικίνδυνη φωτιά θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί εν τη γενέσει της. Και όμως, το καλοκαίρι μπήκε, οι φωτιές ξεκίνησαν και οι αρμόδιοι στα δασαρχεία ακόμα ζητάνε υπογραφές και πρωτόκολλα για να επιτρέψουν την εγκατάσταση των υδατοδεξαμενών. Παρόλο που η Πυροσβεστική έχει υποδείξει τα σημεία που θα τοποθετηθούν και το κονδύλι έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια».

Γλίτωσαν δεκάδες χελώνες

Εκείνο που υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου είναι πως η κάθε φωτιά έχει ολέθρια αποτελέσματα για την άγρια ζωή στα βουνά της Αττικής, όσο μικρή κι αν είναι, και ανεξάρτητα από το αν εκδηλώνεται σε αμιγώς δασική ή χορτολιβαδική έκταση.

Επειδή οι δασικές εκτάσεις και οι θαμνώδεις είναι πολύ λίγες πλέον, όλα τα είδη της άγριας πανίδας έχουν καταφύγει σε αυτές και όποια φωτιά εκδηλώνεται κάνει ζημιά. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σε πρόσφατη μικρή φωτιά σε θάμνους, που σβήστηκε εγκαίρως, τα μέλη του ΠΕΣΥΔΑΠ γλίτωσαν δεκάδες χελώνες και σκαντζόχοιρους, αλλά βρήκαν και πολλά τέτοια ζώα απανθρακωμένα, όπως και πολλές φωλιές από πεδινές πέρδικες, που μάλιστα είχαν μέσα νεοσσούς.

Τα είδη που δεν έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν ή να πετάξουν χάνονται με την παραμικρή φωτιά, γι’ αυτό δεν πρέπει να θεωρούμε καμιά πυρκαγιά ήσσονος σημασίας.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: el.wikipedia.org

 


Σχολιάστε εδώ