Απίστευτο κι όμως αληθινό: Θέλουν να εργαστούν, να βρουν δουλειά, αλλά δεν ψάχνουν! – Ποιές χώρες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά «χαλάρωσης»
Ένας στους τέσσερις Έλληνες θέλει να εργαστεί ή εργάζεται με μερική απασχόληση και θέλει να εργαστεί περισσότερες ώρες, αλλά δεν αναζητεί δουλειά, φαινόμενο που παρατηρείται και στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα υψηλότερα ποσοστά «χαλάρωσης» στην αγορά εργασίας έχουν η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία.
Δεκάδες χιλιάδες εργοδότες δηλώνουν ότι δεν βρίσκουν άτομα με τα κατάλληλα προσόντα για εργασία, ενώ υπάρχει ένα 22,2% του εργατικού δυναμικού που, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είτε αναζητεί δουλειά είτε δηλώνει πως θα ήταν διαθέσιμο να εργαστεί υπό άλλες συνθήκες, όμως με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού εγκατέλειψε το εργατικό δυναμικό!
Απόδειξη, το ότι 2,62 εκατομμύρια Ιταλοί δεν έχουν απασχόληση, αλλά δεν αναζητούν εργασία! Επίσης, 872.000 εργαζόμενοι σε θέσεις μερικής απασχόλησης θα ήθελαν πλήρη απασχόληση, ενώ 90.000 άτομα θέλουν να εργαστούν, αλλά δεν είναι… άμεσα διαθέσιμα!
Καθεστώς «χαλάρωσης» στην εργασία!
Όσον αφορά το… περίεργο καθεστώς «ναι μεν, αλλά…», με βάση τον δείκτη της Eurostat τα ποσοστά «χαλάρωσης» είναι:
Ευρωζώνη 15,6%, Ευρωπαϊκή Ένωση 14%, Ισπανία 24,1%, Ιταλία 22,8%, Ελλάδα 22,2%, Σουηδία 18%, Φινλανδία 16,7%, Γαλλία 16%, Ιρλανδία 15,9%, Κύπρος 15%, Λετονία 14% και Ολλανδία 13,2%.
11,4 εκατομμύρια οι κενές θέσεις εργασίας στην Αμερική!
Στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ η ζήτηση για υπαλλήλους είναι πολύ μεγαλύτερη της προσφοράς! Υπάρχουν εργοδότες που είναι πρόθυμοι να κάνουν προσλήψεις, αλλά δεν υπάρχουν τα ανάλογα διαθέσιμα εργατικά χέρια. Αυτήν τη στιγμή, οι κενές θέσεις εργασίας ανέρχονται σε 11.400.000, αριθμός που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Η μέση αύξηση του ωρομισθίου τον Απρίλιο έφτασε στο 5,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.