Οι ΗΠΑ “Μπλοκάρουν” την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35 – “Παίζει” η Τουρκία με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας;

Οι ΗΠΑ “Μπλοκάρουν” την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35 – “Παίζει” η Τουρκία με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας;

“Αντίποινα” στη στάση της Τουρκίας και την άρνησή της να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία, έρχονται να δώσουν οι ΗΠΑ.

Ξεκάθαρη φαίνεται να είναι η απάντηση των ΗΠΑ στους εκβιασμούς της Τουρκίας, αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. “Μπλοκάρουν” την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το breaking defence, η απάντηση δόθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Adam Smith και αφορά στην επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

“Η Τουρκία δεν επανέρχεται στο πρόγραμμα των F-35”, είπε ο Adam Smith, (Δημοκρατικός από την Ουάσιγκτον), στους δημοσιογράφους σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομάδα των Συγγραφέων που ασχολούνται με θέματα άμυνας.

Η Τουρκία ήταν πρώτος εταίρος στο πρόγραμμα F-35 και βοήθησε στη χρηματοδότηση της ανάπτυξής του. Το σχέδιο ήταν να αγοράσει 100 από τα μοντέλα F-35A, τα οποία είχαν εξασφαλίσει πολλές χώρες του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχες, ότι το ρωσικό σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή πληροφοριών για το F-35 από τη Μόσχα.

Ύστερα από αρκετά χρόνια διαπραγματεύσεων, τον Ιούλιο του 2019 η Τουρκία πήρε τους S-400 στο έδαφός της.

Χαστούκι Κομισιόν στην Άγκυρα: Σταματήστε τις απειλές, ή θα αναγκαστούμε σε «κατάλληλη απάντηση»


Σχολιάστε εδώ