Φόβοι για έξαρση του κορονοϊού το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
-Συχνά τεστ, η πρώτη γραμμή άμυνας
Αν και το τελευταίο δεκαπενθήμερο συνεχίζεται σταθερά η ύφεση της πανδημίας, ο γιατρός–ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης χτυπά το καμπανάκι, εκφράζοντας την ανησυχία του για την εξέλιξη που μπορεί να υπάρξει τους καλοκαιρινούς μήνες, δεδομένης της άρσης των προληπτικών μέτρων και της γενικότερης χαλάρωσης.
«Ο μεγάλος φόβος είναι ότι θα έχουμε επανάληψη του περασμένου καλοκαιριού, την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου. Τώρα, με τα αφρικανικά στελέχη 4 και 5, ο ιός μπορεί να φέρει ακόμα χειρότερες εκπλήξεις. Οι εν λόγω παραλλαγές της Όμικρον είναι αρκετά παθογόνες και πάρα πολύ μεταδοτικές. Ήδη υπάρχουν ανησυχητικά φαινόμενα», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Ο ιός δεν ήταν ποτέ γριπούλα, και δεν θα γίνει ποτέ, και προκαλεί σοβαρές βλάβες. Όλοι έχουμε κουραστεί, θέλουμε να κάνουμε πράγματα, αλλά πρέπει να κοιτάμε την προστασία μας. Το καλύτερο είναι να κάνουμε τεστ συχνά και αν βγαίνει θετικό, να μην κυκλοφορούμε. Αυτή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας».
Ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι που νόσησαν με κορονοϊό δεν χρειάζονται επαναληπτική δόση για τους επόμενους τέσσερις με έξι μήνες, ωστόσο είναι αναγκαία για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. «Ελπίζουμε ότι από Σεπτέμβριο θα έχουμε επικαιροποιημένα εμβόλια, που θα μπορούν να αυξήσουν την ανοσία στα κυκλοφορούντα στελέχη». Επισήμανε δε ότι «το μέλλον μάς επιφυλάσσει δυστυχώς αρκετές καινούργιες επιδημίες, γιατί καταστρέφουμε το περιβάλλον.
Με κάθε ταξίδι αεροπλάνου πηγαίνουμε οποιαδήποτε επιδημία σε οποιοδήποτε μέρος της Γης. Αυτό θα συνεχιστεί, έτσι όπως είναι το στυλ της ζωής μας. Νομίζω ότι στο άμεσο μέλλον θα έχουμε πολλά περισσότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Οι επιδημίες δεν εξαφανίζονται τόσο εύκολα. Έχουμε συνεχείς επιθέσεις από ιούς, βακτήρια, πρωτόζωα, που είναι σε ένα μέρος της Γης, σε νυχτερίδες ή άλλα ζώα, και όταν δεν παίρνουμε τα μέτρα μας πάντα υπάρχει πιθανότητα για καινούργιες επιδημίες».
Η εμπειρία δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού
«Το πιθανότερο σενάριο εξακολουθεί να παραμένει η συνέχιση της ύφεσης στους επόμενους μήνες και η αναζωπύρωση της επιδημίας μετά το καλοκαίρι, όταν θα έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τον τελευταίο εμβολιασμό ή την τελευταία επαφή με τον ιό για μεγάλο αριθμό ατόμων, και οι κλιματολογικές συνθήκες θα ευνοούν και πάλι τη διασπορά του». Αυτό επισημαίνει στην τελευταία έκθεσή του, που δημοσιεύθηκε στις 6 Ιουνίου, το Παρατηρητήριο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για τη νόσο Covid-19, το οποίο παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο, ωστόσο οι παρατηρήσεις του και οι προβλέψεις του έχουν γενικότερο ενδιαφέρον.
Η εμπειρία του περσινού καλοκαιριού, που στη διάρκειά του εμφανίστηκε και επικράτησε το στέλεχος Δέλτα, ενώ η επιδημία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη βρισκόταν σε πλήρη ύφεση, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.
Το Παρατηρητήριο Κέρκυρας αναφέρει ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από τα μέσα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης της χώρας. Μέχρι και την 31η Μαΐου είχαν γίνει 216.109 δόσεις εμβολίου στην Κέρκυρα, ενώ είχαν κάνει μία τουλάχιστον δόση συνολικά 84.099 άτομα και 82.188 είχαν ολοκληρώσει το αρχικό εμβολιαστικό σχήμα, είτε κάνοντας τη δεύτερη δόση είτε κάνοντας το μονοδοσικό εμβόλιο, ενώ είχαν γίνει και 60.977 ενισχυτικές δόσεις.
Η επιδημία Covid-19 συνέχισε να παρουσιάζει πτωτική τάση τον Μάιο στην Κέρκυρα, όπως και στο σύνολο της χώρας. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την πορεία ύφεσης της επιδημίας, που άρχισε να εκδηλώνεται από τον Φεβρουάριο, και, παρά τις όποιες διακυμάνσεις, σταδιακά οδήγησε σε μεγάλη υποχώρηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων.
Τα υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης και ο μεγάλος αριθμός ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον ιό τους τελευταίους μήνες δημιουργούν σημαντικά επίπεδα ανοσίας, που περιορίζουν τη μετάδοση του ιού και κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις νοσηλείες και τους θανάτους.
Η έκθεση καταλήγει επισημαίνοντας ότι «δεν γνωρίζουμε για πόσο διάστημα τα υψηλά επίπεδα ανοσίας, που υπάρχουν σήμερα στον πληθυσμό, θα συνεχίσουν να προστατεύουν από εξάρσεις της επιδημίας».
«Η πανδημία δεν θα τελειώσει φέτος»
Αυτό τονίζει ο Άρης Κατζουράκης, καθηγητής Εξέλιξης και Γονιδιωματικής, με ειδίκευση στην εξέλιξη των ιών, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με άρθρο του στον «Guardian»: «Η συμπεριφορά αυτού του ιού σε χώρες με υψηλό βαθμό εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο μπορεί να προσφέρει μια ιδέα για το πώς μπορεί να μοιάζει το τελικό σημείο: Χαμηλός κίνδυνος σοβαρής νόσου από κάθε μόλυνση, καλύτερη κατανόηση των στοιχείων από τις επαναμολύνσεις, μια ιδέα για την πιθανότητα και άλλων περιπτώσεων διαφυγής από το ανοσοποιητικό σύστημα (όπως συνέβη με την Όμικρον) και για το κατά πόσον η σοβαρή νόσηση μπορεί να επανέλθει και διαθέσιμα στοιχεία για τον σχεδιασμό περαιτέρω στρατηγικών εμβολιασμού».
«Η προσδοκία είναι ότι τελικά η ασθένεια θα φτάσει σε ενδημικά επίπεδα, δηλαδή η ανοσία στον πληθυσμό θα εξισορροπήσει την αναπαραγωγή του ιού, με αποτέλεσμα ένα σταθερό επίπεδο μολύνσεων χρόνο με τον χρόνο», λέει ο κ. Κατζουράκης και καταλήγει τονίζοντας τα εξής: «Αυτό που είναι πολύ λιγότερο ξεκάθαρο είναι το πώς θα μοιάζει το μέλλον μας με αυτόν τον ιό όταν ο Covid δεν θα βρίσκεται πλέον σε επίπεδα πανδημίας. Προς το παρόν, βιώνουμε πολλαπλά κύματα ανά έτος, το καθένα με σημαντικό φορτίο ασθενειών και θανάτων. Θα συνεχίσει η ενδημικότητα να περιλαμβάνει πολλαπλά κύματα μόλυνσης, με δυνητικά υψηλή σοβαρότητα κάθε χρόνο;».
Πτωτικές τάσεις σε λύματα και δείκτες
Την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκαν πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε 6 από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, αυξητικές τάσεις σε 4 και σταθεροποιητικές τάσεις σε 2. Οι πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη, στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη και στον Βόλο, ήταν οριακές και κυμάνθηκαν από -12% στην Ξάνθη έως -29% στον Βόλο. Καθαρά αυξητική ήταν η τάση στο Ηράκλειο (+225%) και στα Χανιά (+66%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στον Άγιο Νικόλαο (+29%) και στην Κέρκυρα (+13%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό στα Ιωάννινα (+5%) και στην Αττική (0%).
Την Κυριακή καταγράφηκαν 2.661 κρούσματα, 11 θάνατοι, 68 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και είχαμε 118 διασωληνωμένους ασθενείς, τη Δευτέρα τα νούμερα ήταν αντίστοιχα 2.501 – 10 – 95 – 119 και την Τρίτη 5.610 – 19 – 88 – 120.
Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων ασθενών είναι 70 έτη, με τo 92,5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 58 (48,33%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 62 (51,67%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.