Σταϊκούρας: Τρίμηνη η ενίσχυση στα καύσιμα – Από Ιούλιο η εφαρμογή της – Μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη

Σταϊκούρας: Τρίμηνη η ενίσχυση στα καύσιμα – Από Ιούλιο η εφαρμογή της – Μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη

– Στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin θα βρίσκεται ο κ. Σταϊκούρας, Πέμπτη και Παρασκευή όπου αναμένεται η επιβεβαίωση για την έξοδο της χώρας μας από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας

Από τον Ιούλιο θα εφαρμοστούν οι νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα και θα έχουν ορίζοντα τριμήνου, τόνισε ο υπουργός Οικονομικός Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». Δεν αποκάλυψε περισσότερα σχετικά με το ύψος των νέων παρεμβάσεων αλλά και τον τρόπο που θα χορηγηθούν, παραπέμποντας στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό.

Στο ερώτημα εάν θα πρόκειται για «γενναία» παρέμβαση απάντησε ότι είναι σχετικό καθώς για το οικονομικό επιτελείο μπορεί να είναι γενναία αλλά και για πολίτη ψίχουλα. Σε κάθε περίπτωση τόνσιε ότι οι έως τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά γενναίες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να συμμετάσχει αύριο, Πέμπτη και μεθαύριο, Παρασκευή στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, καθώς και στις ετήσιες συνόδους των Συμβουλίων Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ειδικότερα, αύριο το μεσημέρι ο κ. Σταϊκούρας θα λάβει μέρος στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Διοικητών του ESM, στην οποία θα εγκριθεί η ετήσια έκθεση του Μηχανισμού για το οικονομικό έτος 2021. Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει επίσης την ανάδειξη νέου Εκτελεστικού Διευθυντή του ESM. Ο Υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τη 14η Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα. Έκθεση που ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν από λίγες εβδομάδες και – όπως αναμένεται να επιβεβαιώσει το Eurogroup – ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της χώρας μας από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο είχε εισέλθει το 2018.

Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει, επίσης, συζητήσεις σχετικά με τη διεύρυνση της Ευρωζώνης, και ειδικότερα τις εκθέσεις σύγκλισης και το σχέδιο σύστασης για την εισαγωγή του ευρώ από την Κροατία.

Θα συζητηθούν ακόμη οι εκθέσεις μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το Β΄ εξάμηνο του 2022, ενώ οι Υπουργοί θα ενημερωθούν σχετικά με τις προτεραιότητες της νέας σλοβενικής Κυβέρνησης, καθώς και τις τελευταίες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει επίσης αύριο σε διευρυμένη σύνθεση, με βασικά θέματα την τραπεζική ένωση και την προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

Μεθαύριο, Παρασκευή ο Υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Διοικητών της ΕΤΕπ, καθώς και στη συνεδρίαση του Ecofin, όπου, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ολοκληρώσουν διάφορα στάδια της διαδικασίας, προκειμένου να μπορέσει η Κροατία να προσχωρήσει στην Ευρωζώνη. Θα εξετάσουν την έκθεση σύγκλισης για την Κροατία και θα εγκρίνουν τη σύσταση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης προς το Συμβούλιο σχετικά με την υιοθέτηση του ευρώ από την Κροατία την 1η Ιανουαρίου 2023. Θα προσυπογράψουν, επίσης, επιστολή της Προεδρίας του Συμβουλίου προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το ζήτημα της διεύρυνσης της Ευρωζώνης.

Επιπροσθέτως, το Ecofin θα συζητήσει για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2022 και θα εγκρίνει τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις, θα προβεί σε απολογισμό της εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ενδέχεται να εκδώσει εκτελεστική απόφαση σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Πολωνίας.

Ακόμη, θα συζητήσει τις οικονομικές και δημοσιονομικές πτυχές του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ενδέχεται να επιδιώξει να καθορίσει τη θέση του σχετικά με την οδηγία για τον πυλώνα 2, με την οποία θα μεταφερθεί στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η παγκόσμια συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο χωρίς αποκλεισμούς του ΟΟΣΑ και σύμφωνα με την οποία οι πολυεθνικές εταιρείες δεν θα πρέπει σε καμία χώρα διεθνώς να καταβάλλουν φόρο κάτω του 15%.

Η ατζέντα της συνεδρίασης προβλέπει, εξάλλου, ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε γενική προσέγγιση όσον αφορά την τροποποιητική οδηγία «Φερεγγυότητα ΙΙ» (“Solvency II”) και την αναθεώρηση της οδηγίας σχετικά με τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων.

Τέλος, αναμένεται να συζητηθούν οι νέοι ίδιοι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να γίνει απολογισμός της προόδου σχετικά με τη νομοθετική δέσμη για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Πάνω από τα μισά έσοδα του Μαΐου είναι από τον ΕΝΦΙΑ

Σχετικά με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι η πρώτη αίσθηση που υπάρχει είναι πως τον Μάιο τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με τους στόχους κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Πάνω από τα μισά έσοδα προέρχονται από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς αρκετοί επέλεξαν να τον πληρώσουν εφάπαξ μετά τη σημαντική μείωση και συνεπώς πρόκειται για έσοδα που το οικονομικό επιτελείο ανέμενε σε επόμενους μήνες.

Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι την υπέρβαση των φόρων ροκανίζουν μέτρα και παρεμβάσεις εκτός προϋπολογισμού και αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

  • Παρεμβάσεις στο ρεύμα – 1,1 δισ. ευρώ
  • Παρεμβάσεις στα καύσιμα έως σήμερα 200 εκατ. ευρώ (100 εκατ. το fuel pass/ 100 εκατ. στο diesel)
  • Παρέμβαση στο ΦΠΑ 250 εκατ. ευρώ
  • Παρέμβαση στον ΕΝΦΙΑ 370 εκατ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι και πως η Ελλάδα έχει δώσει περισσότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη στιγμή μάλιστα που έχει το υψηλότερο χρέος της Ευρώπης. Πρόσθεσε πως φέτος αναμένεται πρωτογενές έλλειμμα δαπανών και συνεπώς η λογική «δώσε κι άλλα» συνιστά εισήγηση αύξησης του ελλείμματος.

 

 

 


Σχολιάστε εδώ