Η ακρίβεια ακριβαίνει και το ψωμί! – Θύμα τα νοικοκυριά…

Η ακρίβεια ακριβαίνει και το ψωμί! – Θύμα τα νοικοκυριά…

-Ήδη έχει αυξηθεί κατά 13,1%
-Δεν έχει μείνει τίποτα που να μην έχει εκτιναχθεί στα ύψη

Μέρα με την ημέρα οι τιμές ανεβαίνουν σκαλοπάτι, με τα νοικοκυριά να περιορίζουν πλέον ακόμη και το φαγητό, να κλείνουν το κλιματιστικό και να αφήνουν το αυτοκίνητο λόγω της εκτίναξης της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου, αναζητώντας τρόπους για να επιβιώσουν.

Μέχρι και το ψωμί περιορίζει η νοικοκυρά! Εδώ φτάσαμε… Και παντεσπάνι δεν υπάρχει… Αργά πήρε χαμπάρι το πρόβλημα η κυβέρνηση. Από προχθές μπήκε στο τραπέζι του Μαξίμου το θέμα της τιμής του ψωμιού, το οποίο σε ετήσια βάση έχει ακριβύνει κατά 13,1%! Και το μέτρο που συζητάνε είναι να μειωθεί ο ΦΠΑ μόνο για το ψωμί από 13% σε 6%.
Μείωσαν το ρεύμα!

Τα μαντάτα του στέλνει στην κυβέρνηση το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ): 6 στους 10 έχουν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος και τις αγορές τροφίμων, το δε 41% δεν κάνει αγορές ώστε να έχει χρήματα σε περίπτωση ανάγκης.

Χειροτέρεψε η οικονομική κατάσταση
Η θετική τάση που είχε καταγραφεί στην αποτίμηση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας το 2021 αντιστρέφεται στην έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 13 – 25 Μαΐου 2022.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2021 μόλις το 25% θεωρούσε ότι η οικονομική κατάσταση είχε χειροτερέψει, ενώ το 57% έλεγε ότι είχε βελτιωθεί. Τον Μάιο του 2022 το 87% δήλωσε ότι η οικονομική κατάσταση χειροτέρεψε και μόλις το 7% ότι βελτιώθηκε. Αντίστοιχα αρνητικά ποσοστά είχαν να καταγραφούν από τις περιόδους του lockdown του 2020 ή της δημοσιονομικής κρίσης του 2017.

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις για το οικονομικό κλίμα:
· Το 98% των στελεχών της αγοράς θεωρεί ότι η επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία θα κρατήσει τουλάχιστον έως το τέλος του χρόνου, ενώ 8 στα 10 στελέχη πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.
· Το 56% των επιχειρήσεων αναμένει χειρότερο οικονομικό αποτέλεσμα (κέρδη / ζημίες) το 2022 σε σχέση με το 2021 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεπειών του και μόλις το 11% περιμένει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα.

Η αρνητική επίδραση από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι σαφώς μεγαλύτερη της αντίστοιχης από την πανδημία. Η μεγαλύτερη ένταση της επίδρασης της πανδημίας που καταγράφηκε ποτέ ήταν 4,76 / 10 τον Νοέμβριο του 2020, ενώ η σημερινή ένταση της κρίσης λόγω του πολέμου είναι ήδη πολύ μεγαλύτερη, στο 6,28 / 10.

Να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές δημητριακών από την Ουκρανία σε εκατομμύρια τόνους ήταν: Ευρώπη 13,6, Κίνα 3,2, Ασία 5,1 και Μέση Ανατολή 11,3. Η Ουκρανία ήταν πρώτη στην παραγωγή ηλιελαίου, 6η σε καλαμπόκι, 6η σε κριθάρι, 7η σε ελαιοκράμβη, 9η σε σιτάρι και 9η σε σόγια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργο Μπάλτα: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει μικρότερες επιπτώσεις από μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση εάν είχε εκσυγχρονίσει και αναπτύξει την αγροτική της παραγωγή».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: pixabay


Σχολιάστε εδώ