Γιάννης Μουζάλας: Τα βιβλία είναι ο τρόπος του φτωχού να γίνεται πλούσιος!

Γιάννης Μουζάλας: Τα βιβλία είναι ο τρόπος του φτωχού να γίνεται πλούσιος!

[Εξομολογήσεις…]

«Τον Αύγουστο του 1963 μία μαύρη μοδίστρα δεν δίνει τη θέση της στο λεωφορείο σε λευκούς. Από αυτή την άρνηση της Ρόζα Παρκς ένα ολόκληρο κίνημα δικαιωμάτων φουντώνει στην Αμερική και νικάει.

Ο Γιώργος Παπανικολάου, γιατρός με εξαιρετικές σπουδές σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, μεταναστεύει στην Αμερική. Για να ζήσει, πουλάει χαλιά. Αργότερα ανακαλύπτει το τεστ Παπ και αλλάζει την εικόνα του γυναικολογικού καρκίνου. Εκατομμύρια γυναίκες σώζονται σε όλο τον κόσμο. Την ‘‘πατέντα’’ τη χαρίζει στην ανθρωπότητα.

Ο Albert Sabin ανακαλύπτει το εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα. Δεν πουλάει την πατέντα, τη χαρίζει στην ανθρωπότητα. Με τέτοιους ανθρώπους θα ‘θελα να μιλήσω, να τους ακούσω, καταλάβω. Άνθρωποι χωρίς προδιαγραφές ‘‘ή­ρωα’’, που όμως έγιναν. Αισθάνομαι τυχερός που από μικρός μυήθηκα στη λογοτεχνία.

Οι γονείς μου, απόφοιτοι Δημοτικού, εργατική οικογένεια, αλλά τα βιβλία γέμιζαν το σπίτι μας. Θυμάμαι τον πατέρα μου να λέει ‘‘τα βιβλία, είναι ο τρόπος του φτωχού να γίνεται πλούσιος’’. Έτσι και εγώ επέδειξα μία ανάλογη ‘‘φιλαργυρία’’. Αργότερα θέατρο, εικαστικά, μουσική, μία εμπλοκή, ένα θαυμάσιο ταξίδι που ακόμα συνεχίζεται. Και βέβαια η ποίηση που ‘‘είναι ένα καταφύγιο που όλοι φθονούμε’’ (Καρυωτάκης)».

Υπογραφή: Γιάννης Μουζάλας, Βουλευτής – πρώην Υπουργός

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ