Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος: Ο λαός του Θεού στη χώρα μας κοιμόταν και ξύπνησε!

Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος: Ο λαός του Θεού στη χώρα μας κοιμόταν και ξύπνησε!

«Η χαρά είναι ανέκφραστη. Κάποιοι μιλάνε για θαύμα, άλλοι ότι αυτό το γεγονός είναι το καλύτερο που συνέβη στη νεότερη ιστορία μας. Πάντως, γι’ αυτό προσεύχονταν στον Θεό γενεές και γενεές ορθοδόξων χριστιανών.

Ο λαός του Θεού στη χώρα μας κοιμόταν και ξυπνούσε με τον πόθο να δει την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ανασυσταθείσα σε πλήρη λάμψη και ενωμένη με όλες τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Και ιδού, με τη μητρική απόφαση της Μητρός Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την οποία εκφράζουμε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη, κατέστημεν στην κανονική ενότητα και με υπακοή λάβαμε την προτροπή να κανονίσουμε τα διοικητικά θέματα με την Ορθόδοξο Εκκλησία της Σερβίας.

Εδώ πρέπει να τονιστεί η καλή προαίρεση και η διαρκής φροντίδα του Παναγιωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με διάφορες συστάσεις, γράμματα, εξαρχίες κ.λπ. υποδείκνυε και, θα έλεγα, δίδασκε ότι υπάρχει ανάγκη φιλαδελφίας και συγκαταβάσεως. Ακολούθησε και το συλλείτουργο της συμφιλιώσεως στο Βελιγράδι, για το οποίο ευχαριστούμε, όπως και για την αγάπη την οποία έδειξε ο Μακαριότατος Πατριάρχης κ. Πορφύριος και η ιεραρχία της Εκκλησίας της Σερβίας. Με την κοινή Θεία Λειτουργία στα Σκόπια αισθανθήκαμε ότι η ελπίδα μας δεν είναι μάταιη και χαρήκαμε πολύ.

Έτσι, και αποκατασταθήκαμε, αλλά και λάβαμε το δικαίωμα της συνεχίσεως της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ
(Από τη συνέντευξή του στο «Βήμα»)


Σχολιάστε εδώ