Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Ο εξοπλισμός της Γερμανίας και οι φόβοι

Βασίλης Ταλαμάγκας στο “Π”: Ο εξοπλισμός της Γερμανίας και οι φόβοι

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Η γερμανική Μπούντεσταγκ ενέκρινε την αναθεώρηση του Συντάγματος της Γερμανίας για τη δημιουργία ειδικού ταμείου 100 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για το εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ της χώρας.

Μετά και την πρόσφατη συμφωνία του κυβερνητικού συνασπισμού με τη συντηρητική αντιπολίτευση, οι γερμανοί βουλευτές ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία –567 υπέρ, 96 κατά και 20 αποχές– την έκτακτη ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, στον απόηχο της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία, παρά τον συνταγματικά κατοχυρωμένο έλεγχο χρέους, αναφορικά με το ύψος του επιτρεπόμενου δανεισμού.

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ είχε εξαγγείλει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου, μόλις τέσσερις μέρες από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης, με μια κοφτή δήλωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην προηγούμενη κυβέρνηση υπό την Άνγκελα Μέρκελ –με αντικαγκελάριο τον Σολτς– τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα δεν προχωρούσαν.

Η μεταπολεμική Γερμανία δεν έχει ξεπεράσει για δεκαετίες την ντροπή του πρωταγωνιστή δύο παγκόσμιων πολέμων και αποφεύγει τον εξοπλισμό ισχύος, προτιμώντας αντ’ αυτού να περιορίζει τον στρατό της στη διαχείριση διεθνών κρίσεων ή σε ειρηνευτικές αποστολές, όπως στο Αφγανιστάν.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας είχαν συρρικνωθεί από τότε που τελείωσε ο Ψυχρός Πόλεμος. Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία των νέων Γερμανών καταργήθηκε το 2011.

Η Γερμανία δεν είναι μόνη μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων που δεσμεύεται πλέον να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της, ωστόσο η ανάγκη της να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί είναι πολύ μεγαλύτερη. Αμυντικές βιομηχανίες έχουν ήδη ξεκινήσει να ασκούν πίεση για τα προϊόντα τους, με μία εξ αυτών να ετοιμάζει μια λίστα αγορών 45 δισ. ευρώ προκειμένου αυτή να εξεταστεί από τη γερμανική κυβέρνηση.

Σε κομβικές περιπτώσεις η Γερμανία θα χρειαστεί να αξιοποιήσει κυρίως αμερικανούς προμηθευτές. Το F-35 της Lockheed Martin επιλέχθηκε για να αντικαταστήσει το γερασμένο αεροσκάφος Tornado, το οποίο μεταφέρει αμερικανικά πυρηνικά όπλα που είναι αποθηκευμένα στη Γερμανία. Μεγάλο μέρος του ποσού θα διατεθεί και στη Eurofighter της Γαλλικής Airbus, που διαθέτει, άλλωστε, μεγάλο εργοστάσιο στη Βαυαρία.

Επί σειρά ετών, η Γερμανία δεν εκπλήρωνε τον στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνη 2% του ΑΕΠ από κάθε κράτος-μέλος για την άμυνα, προκαλώντας μεγάλες γκρίνιες στη Συμμαχία. Σήμερα, η γερμανική κυβέρνηση παραμέρισε τις χρόνιες ενστάσεις για την αγορά drones για την άμυνά της, αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε γι’ άλλη μια φορά πόσο χρήσιμα είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αγοράζοντας τα κατάλληλα από το Ισραήλ.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Γερμανίας θα διαθέσει 19 δισ. ευρώ για την αγορά υποβρυχίων U12, φρεγατών και κορβετών καθώς και μικρών πολεμικών σκαφών πολλαπλών ρόλων. Όσον αφορά τον στρατό ξηράς, θα διατεθούν περί τα 17 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και άλλων στρατιωτικών οχημάτων, ενώ μακροπρόθεσμα ο Γερμανικός Στρατός επιδιώκει την αντικατάσταση των αρμάτων μάχης Leopard 2 με νέα, που θα κατασκευαστούν σε συνεργασία με τη Γαλλία.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι όλα αυτά αποφασίστηκαν σχεδόν σε ένα βράδυ, με αφορμή τον πόλεμο της Ουκρανίας, αυτοί που διαφωνούν με τον επαναεξοπλισμό της Γερμανίας δεν κοιμούνται ήσυχοι. Κυρίως γιατί οι λόγοι που επέβαλαν την αποστρατιωτικοποίηση της χώρας μετά τους πολέμους δεν έχουν αναλυθεί όσο πρέπει. Και ο νοών νοείτω…

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ