Αντώνης Ραλλάτος στο “Π”: Στο ίδιο έργο θεατές

Αντώνης Ραλλάτος στο “Π”: Στο ίδιο έργο θεατές

Του
ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΛΛΑΤΟΥ
Υπεύθυνου του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ


Έναν χρόνο από τις περσινές δασικές πυρκαγιές και τις τραγικές καταστροφές που ακολούθησαν, η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνει ότι «ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος». Πριν όμως αλέκτορα φωνήσαι, κάηκαν στον Υμηττό 4.322 στρέμματα δάσους (τα 3.000 είχαν αναδασωθεί τη δεκαετία του ’70). Υπήρξαν, επίσης, ζημιές σε 11 κτίσματα.

Η κυβέρνηση, κατά την πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, υποδεικνύει τους ίδιους «ενόχους»: τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τον «στρατηγό άνεμο», τις «ασύμμετρες απειλές», ενώ τελευταία έγινε «της μόδας» η «κλιματική αλλαγή» και «το πουλί», το οποίο αναζητούν για να οδηγηθεί σε δίκη.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής τους είναι τραγικά. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές για πάνω από 7 δεκαετίες σε όλη την Ελλάδα επαναλαμβάνονται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος, που μετράνε εκατοντάδες νεκρούς, εκατομμύρια καμένα στρέμματα δασών, ανυπολόγιστου κόστους καταστροφές λαϊκών περιουσιών, κατοικιών, καλλιεργειών, κτηνοτροφικού κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την ίδρυση υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τη μεταφορά της Δασικής Υπηρεσίας στο ΥΠΕΝ, την εξαγγελία νέων αγορών και ενοικιάσεων εναέριων μέσων και την αύξηση των προσλήψεων εποχικών πυροσβεστών. Όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να το αντιμετωπίσει με το «πόρισμα Γκολντάμερ», την εξαγγελία αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας, την αύξηση των προσλήψεων ορισμένου χρόνου, τη «διόρθωση των οικοδομικών στρεβλώσεων».

Γιατί η κυβερνητική πολιτική τους έχει ένα αξεπέραστο όριο: Καθορίζεται και υπηρετεί τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που δεν «χωράει» την προστασία του περιβάλλοντος, την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, τη χρηματοδότηση των αναγκαίων δράσεων για την ολοκληρωμένη και συνδυασμένη αντιμετώπιση, με κριτήριο το σύνολο των κοινωνικών – λαϊκών αναγκών.

Ως κυβέρνηση ή ως αντιπολίτευση, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ανταγωνίζονται για το ποιος είναι ο ικανότερος διαχειριστής και των φυσικών καταστροφών. Όλοι συμφωνούν ουσιαστικά με την επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης», του «ευρωπαϊκού πράσινου New Deal». Συμφωνούν με τη ραγδαία ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση «πράσινων» επενδύσεων των μονοπωλιακών ομίλων στις ΑΠΕ, στον τουρισμό, στις κατασκευές υποδομών και κατοικιών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχουν τα φυσικά φαινόμενα στα λαϊκά στρώματα, στο περιβάλλον. Διαγκωνίζονται ποιος θα τη διαχειριστεί, εκχωρώντας στους μεγαλοεπενδυτές γη, δάση, προστατευόμενες περιοχές, παραγωγικά γεωργικά εδάφη, αέρα, θάλασσα, παραλίες, για κάθε είδους εκμετάλλευση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «μοντέλο αποκατάστασης» στη Βόρεια Εύβοια και στην Αττική. Από κοντά το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση.

Η υποκρισία τους δεν έχει όριο. Την ίδια στιγμή που εμφανίζονται ως οι «τροβαδούροι» της «κλιματικής ουδετερότητας», εμπλέκουν την Ελλάδα όλο και πιο βαθιά στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που εξελίσσεται, στο πλευρό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που εκτός από την καταστροφή χωρών, τους χιλιάδες νεκρούς, τα εκατομμύρια πρόσφυγες, επιφέρει τεράστιο πλήγμα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Η κυβέρνηση της ΝΔ –και με τον κλιματικό νόμο– αποδεικνύει ότι η «πράσινη μετάβαση» φορτώνει νέα, «πράσινα» βάρη στις τσέπες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με το πανάκριβο «πράσινο» ρεύμα, τους «πράσινους» φόρους, την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων κ.λπ. Φορτώνει όμως και κέρδη, με την ενίσχυση των «πράσινων» επενδύσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Το ΚΚΕ είναι δύναμη προστασίας του περιβάλλοντος ενάντια στη λεγόμενη «πράσινη» –ουσιαστικά κατάμαυρη– καπιταλιστική ανάπτυξη, στους μονοπωλιακούς ομίλους, στις κυβερνήσεις, στα κράτη και στις λυκοσυμμαχίες τους, που αποτελούν τον πραγματικό εχθρό του.

Φωτίζει το ότι η υλοποίηση των σημερινών επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων για τη διασφάλιση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και της προστασίας του περιβάλλοντος, από κάθε κίνδυνο, είναι ασύμβατη με την ίδια την καπιταλιστική ανάπτυξη. Προϋποθέτει τον ριζικά διαφορετικό δρόμο της εργατικής εξουσίας, του σοσιαλισμού, όπου σκοπός της ανάπτυξης θα είναι η συνδυασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών – λαϊκών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Σε αυτόν τον δρόμο, το ΚΚΕ συνεχίζει με όλες του τις δυνάμεις να πρωτοστατεί. Σε κάθε λαϊκή πρωτοβουλία και κινητοποίηση για τη ζωή που μας αξίζει.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: magnesianews.gr


Σχολιάστε εδώ