Γιώργος Κύρτσος στο “Π”: Ελευθερία των ΜΜΕ και Κράτος Δικαίου, προτεραιότητες για την ΕΕ

Γιώργος Κύρτσος στο “Π”: Ελευθερία των ΜΜΕ και Κράτος Δικαίου, προτεραιότητες για την ΕΕ

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΥΡΤΣΟΥ
Ευρωβουλευτή Renew Europe


Στην ΕΕ αναπτύσσεται μια νέα δυναμική υπέρ της ενίσχυσης της ελευθερίας των ΜΜΕ και του πλήρους σεβασμού των κανόνων του Κράτους Δικαίου.

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση και μπορεί να φέρει τη χώρα μας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Η Φον ντερ Λάιεν στο στόχαστρο
Η πρόεδρος της Επιτροπής Φον ντερ Λάιεν βρέθηκε σε δύσκολη θέση εξαιτίας της πρωτοβουλίας τριών βουλευτών του Renew Europe –την οποία υποστήριξα κι εγώ–, με την οποία υπογραμμίζουν ότι είναι απαράδεκτη η χαλαρή αντιμετώπιση των παραβιάσεων των κανόνων του Κράτους Δικαίου από την Πολωνία και πως, αν η πρόεδρος συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση, θα κινήσουν τη διαδικασία για την απομάκρυνσή της.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει καλέσει την κυβέρνηση της Πολωνίας να αλλάξει τον τρόπο επίβλεψης του δικαστικού σώματος γιατί καταργείται ουσιαστικά η ανεξαρτησία του και του επιβάλλονται πολιτικά κριτήρια.

Η Φον ντερ Λάιεν θέλει να ανταμείψει την Πολωνία για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην αντιπαράθεση της ΕΕ με τη Ρωσία, παρακάμπτοντας τις αντιρρήσεις πολλών Επιτρόπων και ανοίγοντας τον δρόμο για τη χρηματοδότηση της Πολωνίας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς να έχουν προηγηθεί από την κυβέρνηση της Πολωνίας οι αναγκαίες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Με την πρωτοβουλία τους, οι τρεις ευρωβουλευτές του Renew έστειλαν μήνυμα ευρωπαϊκής συνέπειας σε ζητήματα ελευθερίας των ΜΜΕ και κανόνων του Κράτους Δικαίου ώστε να αποφευχθούν συμψηφισμοί που μπορεί να ρίξουν την ποιότητα της Δημοκρατίας στην ΕΕ.

Η Φον ντερ Λάιεν έσπευσε να διαβεβαιώσει την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ότι αποκλείεται να υπάρξει χρηματοδότηση της Πολωνίας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης μέχρις ότου προσαρμόσει τη λειτουργία του δικαστικού της συστήματος στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Πιο αυστηροί οι κανόνες
Οι αλλαγές στο διεθνοπολιτικό περιβάλλον επιβάλλουν αυστηρότερο ευρωπαϊκό έλεγχο σε ζητήματα ελευθερίας των ΜΜΕ και εφαρμογής των κανόνων του Κράτους Δικαίου.

Πρώτον, η ρήξη με τη Ρωσία, ύστερα από την απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία, παρουσιάζεται σαν αναμέτρηση μεταξύ των δημοκρατιών της ΕΕ και του καταπιεστικού και επιθετικού καθεστώτος Πούτιν.

Αυτό επιβάλλει να γίνονται απολύτως σεβαστά τα δικαιώματα και οι ελευθερίες στην ΕΕ των 27.

Δεύτερον, οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας επιμένουν σε ορισμένες αντιδημοκρατικές πρακτικές. Το γεγονός ότι Όρμπαν και Κατσίνσκι έχουν διαφορετική αντιμετώπιση του Πούτιν, με αποτέλεσμα να μην είναι ενωμένοι σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας, κάνει λιγότερο δύσκολη την επιβολή των ευρωπαϊκών κανόνων στις δύο χώρες.

Τρίτον, η ΕΕ ετοιμάζεται για διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και προς Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία.

Θα ζητήσει από αυτές τις χώρες να κάνουν ποιοτικά άλματα σε ζητήματα ελευθερίας των ΜΜΕ και σεβασμού των κανόνων του Κράτους Δικαίου. Επομένως, τα κράτη-μέλη πρέπει να ανεβάσουν το επίπεδό τους σε αυτά τα ζητήματα για να δώσουν το καλό παράδειγμα.

Ο Μητσοτάκης σε λάθος πορεία
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Χαρακτηριστική η αντίδρασή της στην ετήσια έκθεση των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα», η οποία ρίχνει την Ελλάδα στη θέση 108 επί συνόλου 180 χωρών που αξιολογούνται. Στα ζητήματα της ελευθερίας των ΜΜΕ η Ελλάδα αξιολογείται ως η χειρότερη στην ΕΕ των 27, με εντυπωσιακή τάση επιδείνωσης.

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη ειδικεύονται σε δηλώσεις αμφισβήτησης της αξιοπιστίας της ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα».

Και σε αυτό το θέμα διαφέρουν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η καταδικαστική για την Τουρκία έκθεση που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιλαμβάνει σε ειδική παράγραφο και την αξιολόγηση της ετήσιας έκθεσης των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα», που τοποθετεί την Τουρκία στη θέση 140 σε ζητήματα ελευθερίας των ΜΜΕ.

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν την έκθεση για την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της συγκεκριμένης παραγράφου. Κατά συνέπεια, αποδέχονται την εγκυρότητα της αξιολόγησης των «Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα» για την Τουρκία, την οποία αμφισβητούν ο πρωθυπουργός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη.

Καλό είναι να αφήσει η κυβέρνηση τους ελιγμούς τακτικής και να χαράξει την αναγκαία διορθωτική πορεία σε ό,τι αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ και τον σεβασμό των κανόνων του Κράτους Δικαίου.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ