Χωράφι θα μείνει η πλατεία Κοραή, αν δεν μπει σε πρόγραμμα αποκατάστασης

Χωράφι θα μείνει η πλατεία Κοραή, αν δεν μπει σε πρόγραμμα αποκατάστασης

Τα έργα του Μετρό φαίνεται ότι τελειώνουν, όμως τα προβλήματα που προκαλούνται στην πόλη εξαιτίας των έργων αυτών δεν προβλέπεται να έχουν την ίδια εξέλιξη. Γιατί η κυριότερη πλατεία της πόλης, η πιο εμβληματική και η πλέον κεντρική, η πλατεία Κοραή, αυτήν τη στιγμή είναι στον… αέρα, αφού η εταιρεία Αττικό Μετρό δηλώνει ότι θα την αφήσει… χωράφι και δεν πρόκειται να την εξωραΐσει, όπως όλες τις άλλες, τις οποίες χάλασε για να κάνει εισόδους και εξόδους για τον υπόγειο σιδηρόδρομο, εγκαταστάσεις εξαερισμού κ.λπ.

Πριν από λίγες μέρες, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς για Όλους» Νίκος Μπελαβίλας και στελέχη της Αττικό Μετρό έκαναν επίσκεψη στον σταθμό του Δημοτικού Θεάτρου και διαπίστωσαν ότι είναι περίπου έτοιμος.
Μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί και ο σταθμός στο λιμάνι, οπότε το μετρό θα ξεκινήσει κανονικά τα δρομολόγιά του στην πόλη μας το αργότερο μέχρι τον χειμώνα.

Η ενημέρωση όμως έκρυβε και μια δυσάρεστη έκπληξη για τους εκπροσώπους του Δήμου. Οι ιθύνοντες της Αττικό Μετρό διευκρίνισαν ότι η πλατεία Κοραή δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια αποκατάστασης των χώρων που χρησιμοποιήθηκαν για το έργο γιατί ο εξωραϊσμός της δεν προβλέπεται στη σύμβαση που είχε υπογράψει προ 12ετίας ο Δήμος Πειραιά με την εταιρεία.

Δηλαδή, η Αττικό Μετρό είχε δεσμευθεί να αποκαταστήσει όλες τις… ζημιές που θα προκαλούσαν τα έργα της για την έλευση του μετρό στον Πειραιά, σε όλους τους χώρους, είτε δρόμους, είτε πάρκα, είτε πλατείες, αλλά για κάποιον λόγο, που δεν ξέρει κανένας, από αβλεψία ή από λάθος, η πλατεία Κοραή έμεινε εκτός… Φυσικά, ο δήμαρχος επισήμανε ότι αυτό είναι παράλογο, δεδομένου ότι φαίνεται πως πρόκειται για λάθος, αλλά οι εκπρόσωποι της εταιρείας ήταν ανένδοτοι.

Με τις αυξήσεις σε όλα τα είδη δεν υπάρχουν περιθώρια να κάνουν κάτι παραπάνω από όσα προβλέπονται στη σύμβαση, οπότε τα έξοδα για την αποκατάσταση της πλατείας Κοραή θα πρέπει να τα αναλάβει ο Δήμος!

Αυτό βέβαια προϋποθέτει εξεύρεση κωδικών στον προϋπολογισμό για την εξοικονόμηση πόρων, σχεδιασμούς, γραφειοκρατία κ.λπ., που σίγουρα θα αφήσουν μια ανοιχτή πληγή στο κέντρο της πόλης για αρκετό διάστημα. Πάντως ο δήμαρχος είναι αποφασισμένος να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μην τραβήξει σε μάκρος αυτή η ιστορία και να αποκατασταθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται η ιστορική πλατεία.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ