Ο ΟΟΣΑ κατεβάζει τον πήχυ για την Ελλάδα: Ανάπτυξη 2,8% φέτος και 2,5% το 2023
Επιβράδυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,8% φέτος και 2,5% το 2023. Ο πληθωρισμός το 2022 θα κυμανθεί στο 8,8% για να υποχωρήσει στο 3,4% το επόμενο έτος προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, στην έκθεση του Οργανισμού, σημειώνεται για την Ελλάδα τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, η αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων αλλά και οι ενισχύσεις σε νοικοκυριά- επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα έχουν θετική επίδραση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αύξηση της απασχόλησης θα καταγράψει μία μικρή «παύση» λόγω της δυσκολίας των εργοδοτών να αντιμετωπίζουν την αβεβαιότητα που υπάρχει αλλά και δυσκολίες στο να προσλάβουν εργαζόμενους με σχετικές δεξιότητες και αυξανόμενους μισθούς.
Η ανοδική πορεία των εσόδων λόγω της αύξησης των τιμών και της ανάκαμψης θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. Παράλληλα, για τη βελτίωση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας ο ΟΟΣΑ συστήνει τη χρήση έκτακτων εσόδων και αποταμιεύσεων για την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος, τα μέτρα στήριξης να είναι προσωρινά και να στοχεύουν στο εισόδημα των ευάλωτων νοικοκυριών και όχι στην επιδότηση τιμών. Σε συνδυασμό μάλιστα με την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, το ελληνικό αξιόχρεο θα μπορέσει να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα. Παράλληλα, η απεξάρτηση από τη Ρωσία ως προς την εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών θα υποστηρίξουν τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα της χώρας.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτύχει ένα μέτριο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού το 2023, αν και προβλέπει βραδύτερη δημοσιονομική εξυγίανση από ό,τι στα τέλη του 2021. Έχει μειώσει τους φόρους και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και τους επαναλαμβανόμενους φόρους ακινήτων. Ανακοινώνει επεκτατικά μέτρα για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας. Το συνολικό κόστος για το 2022 ήταν 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ (2,7% του ΑΕΠ) τον Μάιο του 2022, με προγραμματισμένες υψηλότερες δαπάνες, εν μέρει χρηματοδοτούμενες μέσω των εσόδων του συστήματος εμπορίου εκπομπών. Αυτές διευρύνουν την πρόσβαση και αυξάνουν το επίπεδο των επιδοτήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας και των τιμών των καυσίμων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρέχουν έκπτωση στο κόστος των καυσίμων με γενναιόδωρα κριτήρια επιλεξιμότητας και συμπληρώνουν τις κοινωνικές μεταβιβάσεις για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.
Πηγή: naftemporiki.gr