Νικητής ο «απομονωμένος» Όρμπαν!

Νικητής ο «απομονωμένος» Όρμπαν!

Για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα ακούσατε πολλά, θα μάθατε τι είπε και τι απήχηση είχαν όσα είπε ο πρωθυπουργός. Αυτό που δεν μάθατε είναι ποιος ήταν ο μεγάλος νικητής σε αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής. Μα, ο «απομονωμένος και αυταρχικός και αντιευρωπαϊστής» ηγέτης της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Έτσι, όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα στερηθούν το ρωσικό πετρέλαιο και θα αναζητήσουν πετρέλαιο από άλλες αγορές και πιθανότατα σε πολύ ακριβότερη τιμή, καθώς η ΕΕ έβαλε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Με μια εξαίρεση. Τον αγωγό που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στην Ουγγαρία και μάλιστα χωρίς να υπάρχει ημερομηνία λήξης αυτής της εξαίρεσης. Επιπλέον, ο κ. Όρμπαν θα έχει την άδεια, σε περίπτωση που υπάρχει έκτακτη ανάγκη, να μπορεί να προμηθευτεί ρωσικό πετρέλαιο και μέσω δεξαμενοπλοίων… Και μετά μιλάμε για την Ενωμένη Ευρώπη των αρχών και των αξιών.

Δεν θέλουν να στεναχωρήσουν τον Σουλτάνο
Σε αυτήν την Ευρώπη, οι Γερμανοί, οι οποίοι υπονόμευσαν την ίδια την Ευρώπη, επιμένοντας τόσα χρόνια στην πλήρη εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, που ήταν φθηνή και έτσι πριμοδοτούσε την γερμανική ανάπτυξη, αφού περίμεναν μέχρι να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να στηρίξουν την Ουκρανία, τώρα κάνουν και τα γλυκά μάτια στον Ερντογάν.

Ήταν τουλάχιστον απαράδεκτη η πρώτη αντίδραση του γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, όταν ρωτήθηκε για τις ευθείες απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, που συνέστησε… διμερή διάλογο. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να βλέπαμε τι θα έκανε η Γερμανία, εάν κάποια γειτονική χώρα, είτε νοτίως, είτε δυτικά, είτε ανατολικά, διεκδικούσε επαρχίες που κάποτε της ανήκαν. Και κυρίως πώς θα άκουγε τη σύσταση συμμάχων και εταίρων της να κάνει διάλογο επί των διεκδικήσεων των γειτόνων της…

Πάλι καλά που ήρθε η διορθωτική δήλωση των Γερμανών και η προσβλητική αντίδραση της Άγκυρας, για να πάρουν μια γεύση και στο Βερολίνο για το «κτήνος» που εκτρέφεται τόσα χρόνια στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως μας ενημέρωσαν, έδειξε τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» στον καγκελάριο Σολτς. Το θέμα με τη Γερμανία δεν είναι ότι δεν γνωρίζουν ή έχουν έλλειμμα ενημέρωσης. Πολύ απλά, δεν θέλουν να στεναχωρήσουν τον Σουλτάνο. Και για τον λόγο αυτό η Αθήνα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη καλά, εφόσον χρειαστεί, να πιέσει αφόρητα τις Βρυξέλλες για να υιοθετήσει η ΕΕ μια πραγματικά αποτρεπτική πολιτική στον επεκτατισμό του Ταγίπ Ερ­ντογάν. Τα εργαλεία υπάρχουν, όπως απέδειξε και ο κ. Όρμπαν…

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ

 


Σχολιάστε εδώ