Διχασμένη η κυβέρνηση για τα νέα μέτρα

Διχασμένη η κυβέρνηση για τα νέα μέτρα

-Κατά Σκυλακάκης, Γεωργιάδης – Υπέρ Σταϊκούρας, Πέτσας, Γεωργαντάς

Και ενώ η καθημερινότητα των πολιτών προϊόντος του χρόνου καθίσταται όλο και πιο δυσχερής λόγω της ενεργειακής κρίσης, αλλά όχι μόνο, και τα μέτρα της κυβέρνησης δεν επαρκούν για να επουλώσουν τις ,πληγές, οι υπουργοί διχάζονται για το αν πρέπει και είναι εφικτό να ληφθούν και νέα μέτρα.

Αναβιώνει η γνωστή αντιπαράθεση μεταξύ εκείνων που προτάσσουν την ευημερία των αριθμών και αυτών που, καθώς βρίσκονται σε πιο άμεση επαφή με την κοινωνία, δίνουν έμφαση στην προστασία των πολιτών. Με τις έρευνες να δείχνουν καθαρά ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης θεωρεί μη επαρκή τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, έχει ανοίξει η συζήτηση για την ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή και νέες παρεμβάσεις για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Δεδομένου ότι η χώρα μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, η συζήτηση αυτή αποκτάει άλλη διάσταση και άλλη σημασία.

Αντίθετος με την προοπτική αυτή είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ο οποίος επιμένει ότι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας έχουν εξαντληθεί και τυχόν νέα μέτρα μπορεί να τινάξουν στον αέρα τον προϋπολογισμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδ. Γεωργιάδης. «Δεν μπορούμε κάθε εβδομάδα να παίρνουμε καινούργια μέτρα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Με τα μέτρα για το ρεύμα εξαντλήσαμε το σύνολο των περιθωρίων μας».

Στην αντίπερα όχθη, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας εμφανίζεται απόλυτα θετικός με την προοπτική και νέων μέτρων. «Θα βρούμε δημοσιονομικό χώρο για μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων», τόνισε, καταρρίπτοντας τη θεωρία ότι η οικονομία δεν έχει άλλες αντοχές.

Υπέρ της εφαρμογής και νέων μέτρων για την ανάσχεση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης τάσσεται τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας όσο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντάς. Μάλιστα ο τελευταίος έσπευσε να προαναγγείλει μείωση του ΦΠΑ για τα προϊόντα άρτου από το 13% στο 6%. Υπέρ των νέων μέτρων είναι και οι περισσότεροι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι στις επισκέψεις τους στις εκλογικές τους περιφέρειες γίνονται αποδέκτες της απόγνωσης και της δυσφορίας των πολιτών.

Καμπανάκι για την κυβέρνηση
Σήμα κινδύνου με αποδέκτη την κυβέρνηση εξέπεμψε η τελευταία δημοσκόπηση της Alco, από την οποία προέκυψε σαφώς ότι η ενεργειακή κρίση, αλλά κυρίως η ακρίβεια είναι πολύ πιθανό να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις επόμενες εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 33% απάντησε ότι η ακρίβεια θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ψήφο του και το 27% σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Συμπερασματικά, ένα 60% θα αποφασίσει την ώρα της κάλπης με κριτήριο την πορεία της ακρίβειας. Από την άλλη, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 66% απάντησε ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα βοηθήσουν λίγο έως καθόλου τους πολίτες και μόνο το 21% είπε ότι θα βοηθήσουν πολύ και αρκετά. Τα ευρήματα αυτά αλλά και όλων των άλλων δημοσκοπήσεων καθιστούν μονόδρομο για την κυβέρνηση τη λήψη νεών μέτρων. Και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ