Οι δύσκολες ισορροπίες στο Άγιον Όρος

Οι δύσκολες ισορροπίες στο Άγιον Όρος

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει στην αρμοδιότητά του, λόγω του αυτοδιοίκητου, το Άγιον Όρος, αλλά εκκλησιαστικά βρίσκεται στην αρμοδιότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Πρόσφατα είχαμε και την αναγνώριση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, η οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό εμφανιζόταν ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Η Εκκλησία αποσχίσθηκε το 1967 από το Πατριαρχείο Σερβίας, στο οποίο ανήκε έως τότε. Εκτιμάται ότι στις ρωσικές μονές υπάρχουν περίπου 200 μοναχοί, εκ των οποίων 80 ρωσικής καταγωγής, ενώ οι υπόλοιποι είναι Ουκρανοί και από άλλες εθνικότητες.

Πληροφορίες μιλούν για απελάσεις από το Άγιον Όρος, οι οποίες ωστόσο δεν αφορούν μόνο ρωσικής καταγωγής άτομα αλλά και αρκετούς που χαρακτηρίζονται ως φιλορώσοι, ανεξαρτήτως εθνικότητος. Όλα αυτά γίνονται στο πρίσμα της διπλωματικής διένεξης που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας.

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έγινε μεγάλη συζήτηση για τον ρόλο του ρωσικού παράγοντα στην Αθωνική Πολιτεία, όταν ο έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Τουρκία (13 – 14 Μαρτίου 2022).

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ