Μείναμε από “εργατικά χέρια”… Χωρίς εργάτες γης, μέλλον δεν υπάρχει…

Μείναμε από “εργατικά χέρια”… Χωρίς εργάτες γης, μέλλον δεν υπάρχει…

Αυτό κι αν είναι μεγάλο κατόρθωμα. Λείπουν «χέρια» από την ύπαιθρό μας.

Το λένε ξεκάθαρα: «Χωρίς εργάτες γης, μέλλον δεν υπάρχει, καθώς θα αυξηθούν οι εισαγωγές και θα ανέβουν οι τιμές στα υπάρχοντα αγροτικά προϊόντα».

Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης, που εμφανίσθηκε προ τριετίας, παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, δηλώνει ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας και μέλος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μιχάλης Βιαννιτάκης.

Στην Ιεράπετρα απασχολούνταν 8.000 10.000 και σήμερα έχουν μείνει μόνο 1.500. Ο μέσος όρος του μεροκάματου είναι 35 – 40 ευρώ το 8ωρο και δεν υπάρχει εργαζόμενος με κάτω από 1.100 – 1.200 ευρώ τον μήνα. Η κυβέρνηση είχε πει ότι θα διαθέσει 25.000 νέες θέσεις για οικονομικούς μετανάστες σε όλη την Ελλάδα. Μόνο η Κρήτη για τα 12.000 στρέμματα ντομάτας χρειάζεται 25.000 άτομα.

Στην Ημαθία χρειάζονται κάθε χρόνο 3.500 εργάτες από την Αλβανία για τα νεκταρίνια, τα ροδάκινα, τα ακτινίδια και τα κεράσια και στην Πέλλα χρειάζονται 10.000 εργάτες από την Αλβανία για τα κεράσια. Φέτος για να καλυφθούν οι ανάγκες θα αναζητηθούν εργάτες γης από τη Ν. Ελλάδα (Πακιστανοί, Αφγανοί, Μπαγκλαντεσιανοί) αλλά και ουκρανοί πρόσφυγες από την Πολωνία και τη Ρουμανία.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ